logo
Search
Close this search box.

Biljardin säännöt

Biljardin säännöt

Biljardi ei ole vain peli, vaan se on myös yhteisö ja elämäntapa monille. Se on laji, jota voi pelata rennosti baarissa ystävien kanssa tai kilpaillen huipputasolla ammattilaisten joukossa. Biljardi tarjoaa mahdollisuuden nauttia rennosta yhdessäolosta ja kilpailemisen riemusta, mutta lajissa vaaditaan myös taitoja. Taitavaksi biljardinpelaajaksi voi tulla vain opettelemalla säännöt ja harjoittelemalla ahkerasti.

Pelin tarkoituksena on lyödä palloja kepillä niin, että ne päätyvät pussitettuihin reikiin biljardipöydän kulmissa. Kukin pelaaja yrittää vuorollaan suunnitella strategisesti lyöntinsä niin, että hän ei vain pussita omia pallojaan, vaan myös vaikeuttaa vastustajansa siirtoja. Tämä vaatii tarkkuutta, tilannetajua ja ennen kaikkea strategista ajattelua.

Biljardissa on tarkat säännöt, jotka on sovittu myös kansainvälisesti lähinnä kilpailutilanteita varten. Nämä säännöt määrittävät muun muassa lyöntijärjestyksen, pallon osumatilanteet ja virheiden seuraukset. Ne varmistavat, että peli pysyy reiluna ja että kaikki pelaajat kilpailevat samoin perustein.

Biljardista on useita erilaisia variaatioita, mutta yksi suosituimmista ja kilpailullisimmista muodoista on 8-pallo. Tässä jutussa keskitymme ennen kaikkea 8-pallon sääntöihin.

Biljardipelin aloitus – 8-pallo

8-pallon säännöt ovat melko simppelit ja nopeasti omaksuttavissa. Peliä pelataan valkoisella lyöntipallolla (jota kutsutaan myös kiveksi) ja 15 numeroidulla kohdepallolla. Numerot 1-7 ovat yksivärisiä, kun taas numerot 9-15 ovat raidallisia. Pelin kaikista tärkein pallo on numero 8, jota kutsutaan mustaksi kasiksi, ja tämä pallo tulee pussittaa viimeisenä.

Pelin alussa kaikki pallot asetetaan tiiviisti kiinni toisiinsa, ja musta kasi sijoitetaan joukon keskelle. Muut pallot voivat olla missä tahansa järjestyksessä, mutta niin sanotuissa ”yläreunan” ja ”alareunan” paikoissa on oltava eri palloryhmiin kuuluvat numeropallot.

Ensimmäisen lyönnin saa tehdä teikkauksen voittanut pelaaja. Teikkaus tarkoittaa sitä, että molemmat pelaajat tai kummankin joukkueen valitsemat edustajat lyövät samanaikaisesti omaa palloaan ylälinjan takaa alapäätyvallia kohti. Teikkauksen voittaa se, jonka pallo jää lähimmäksi yläpäätyvallia. Pelaajan pallo saa koskettaa yläpäätyvallia, mutta se ei saa koskettaa sivuvallia, mennä pussiin eikä koskettaa alapäätyvallia enempää kuin kerran. Seuraavissa erissä aloituslyönnin suorittaa aina edellisen erän voittaja.

Jos aloituslyönnissä valkoinen lyöntipallo eli kivi menee pussiin tai pomppaa pois pöydältä, seuraavalla pelaajalla on niin sanottu käsipallo, eli hän saa sijoittaa kiven aloitusviivan taakse ja lyödä sen eteenpäin. Joissain variaatioissa tämä voi johtaa siihen, että seuraavan pelaajan on lyötävä tietty pallo pussiin, tai muuten seuraa rangaistus tai vuoron vaihtuminen. Pussiin menneet pallot pysyvät siellä.

Jos aloituslyönnissä jokin numeropalloista menee pussiin, aloittaja saa jatkaa vuoroaan ja yrittää pussittaa kaikki omat numeropallonsa. Pelin tavoitteena on viimeistellä peli lyömällä musta kasi pussiin sen jälkeen, kun kaikki omat numeropallot on pussitettu.

Pelin eteneminen

Peli etenee tarkkojen sääntöjen mukaisesti. Aloituslyönnin jälkeen pelaajan on pyrittävä sekä pussittamaan pallo että suuntaamaan se tiettyyn pussiin. Ensimmäinen laillisesti pussitettu maalattu pallo määrää, kummat pallot ja minkä pussin pelaaja ottaa kohteekseen kyseisessä erässä. Tämän jälkeen pelaaja jatkaa vuoroaan niin kauan kuin hän pystyy onnistuneesti pussittamaan oman ryhmänsä palloja omaan pussiinsa.

Pelin voittaa se pelaaja, joka ensimmäisenä pussittaa kaikki omat pallonsa ja sen jälkeen pussittaa mustan kasin maalattuun pussiin erillisellä lyönnillä. Mustan kasin voi maalata mihin tahansa pussiin, eikä maalauksella ole pysyvää merkitystä, eli se toimii aivan kuin muidenkin pallojen kohdalla.

8-pallon pelaaminen vaatii tarkkuutta ja harkintaa. Pelin voittaminen edellyttää siis kaikkien omien pallojen pussittamista ja mustan kasin pussittamista maalattuun pussiin erillisellä lyönnillä. Toisaalta virheiden tekeminen voi johtaa häviöön, ja siksi pelaajien on noudatettava sääntöjä huolellisesti ja tarkasti pelin loppuun saakka.

Virheet biljardissa – käsipallo vastustajalle

Pelin sääntöihin kuuluvat keskeisesti virheet ja niistä aiheutuvat seuraamukset. Pelaajan tekemistä virheistä seuraa vastustajalle ”käsipallo”. Käsipallo tarkoittaa sitä, että vastustaja saa mahdollisuuden sijoittaa valkoisen pallon eli kiven mihin tahansa haluamaansa paikkaan biljardipöydällä.

Virhe syntyy esimerkiksi silloin, jos pelaaja koskettaa vahingossa jotain muuta palloa kuin valkoista, lyö valkoista palloa muulla kuin kepin lyöntipäällä tai lyö molemmat jalat irti maasta. Virhe syntyy myös silloin, jos pallo osuu kohdepalloon, mutta mikään pallo ei tämän jälkeen osu valliin tai mene pussiin. Lisäksi virhe tapahtuu, kun pelaaja tekee ”työntölyönnin”, eli keppi selkeästi työntää valkoista tai muita palloja pelkän osuman sijaan, tai kun valkoinen pallo menee pussiin tai lentää pöydältä.

On kuitenkin huomattava, että aloituslyönnin jälkeinen tilanne on poikkeus käsipallon sijoittamisessa. Jos aloituksessa tapahtuu virhe, käsipallo on lyötävä aloitusviivan takaa. Tuomarin tai vastapelaajan tulee ilmoittaa tästä lyöntivuoroon tulevalle, jos he aikovat sijoittaa käsipallon muualle kuin aloitusviivan taakse. Ellei ilmoitusta tehdä ja pelaaja lyö käsipallon muualta kuin aloitusviivan takaa, lyönti hyväksytään.

Kun ollaan siinä tilanteessa, että jäljellä on enää 8-pallo, käsipalloa ei enää tuomita, vaan mahdolliseen virheeseen syyllistynyt pelaaja häviää pelin.