© 2024 säännöt.fi
Tammea pelataan tavallisella 64-ruutuisella shakkilaudalla. Koko peli pelataan pelkästään mustilla ruuduilla ja molemmat pelaajat aloittavat kahdellatoista tavallisella nappulalla, mitkä on sijoiteltu kolmeen riviin pelaajan omalle puolelle.
Pelin tavoite on syödä kaikki vastustajan nappulat tai saada aikaan tilanne, missä vastustaja ei voi tehdä sääntöjen mukaisia siirtoja.
Tavallinen nappula voi siirtyä vain yhden ruudun kulmittain eteenpäin, ne eivät voi liikkua taaksepäin.
Kun pelaaja saavuttaa tavallisella nappulalla laudan vastustajan puoleisen reunan (viimeisen rivin), nappula muuttuu tammeksi, kuninkaaksi tai ”herraksi” kuten wikipedian käyttämä termi kuuluu. Tammi merkitään tekemällä tuplanappula eli laittamalla toinen pelimerkki sen päälle. Tammella tai kuninkaalla voidaan liikkua muista nappuloista poiketen myös takaviistoon ja niin pitkälle kuin pelaaja haluaa.
Pelin voittaa se pelaaja, joka syö kaikki vastustajan nappulat tai asettaa vastustajansa tilanteeseen, jossa tämä ei voi enää liikuttaa omia nappuloitaan.
Jos nappula on vastustajan edessä ja vastustajan nappulan takana on vapaa ruutu, täytyy pelaajan syödä vastustajan nappula hyppäämällä sen yli ja poistamalla vastustajan nappula laudalta. Syödyt nappulat siirretään laudan viereen syödyille nappuloille varatulle alueelle.
Jos pelaajan on mahdollista jatkaa vastustajan nappuloiden ylihyppimistä, on pelaajan niin tehtävä. Tämä tarkoittaa siis sitä, että pelaajan on syötävä nappulalla kaikki ne vastustajan nappulat, mitkä on mahdollista syödä samalla vuorolla.
Samat säännöt koskevat myös kuningasta yhdellä poikkeuksella – Kuningas voi syödä myös taaksepäin.
Tammen ja monien muidenkin perinteisten lautapelien säännöt löydät verkosta – kasinoilmanrekisteroitymista.io.
Tammi-pelistä löytyy monia eri muunnelmia, joiden säännöt poikkeavat hieman perinteisen tammipelin säännöistä. Poikkeuksia on pääosin muun muassa siinä miten nappulat nousevat tammeksi; kuinka monella nappulalla pelataan tai mitä tapahtuu pelaajan tammelle/kuninkaalle, jos vastustaja saa tammen/kuninkaan.
Tammi on yksi vanhimmista ja suosituimmista pelattavista seura- ja lautapeleistä. Peli on ollut suosittu Suomessakin jo vuosisatojen ajan. Varhaisimmat havainnot tammea muistutttavasta pelistä on jo muinaisen Egyptin ajoilta. Tuolloin peliä ei vielä pelattu nykyisessä muodossaan. Eurooppaan Tammi on saapunut Ranskan kautta reilut tuhat vuotta sitten.
Tammea pelataan tavallisella 64-ruutuisella (8×8) pelilaudalla ja 24 pelinappulalla (12 nappulaa per pelaaja). Pelilaudassa ruudut ovat vuoroin tummia ja vaaleita. Koko peli pelataan pelkästään tummissa ruuduissa.
Pelaajat asettelevat 12 pelinappulaansa kolmelle ensimmäiselle riville ainoastaan tummiin ruutuihin. Nappuloita liikutellaan koko pelin ajan vain laudan tummissa ruuduissa.
Pelaajat liikuttavat vuorollaan yhtä nappulaa ruudun edeten ruutukerrallaan kohti vastustajan puoliskoa pelilaudasta. Kun pelaajien nappulat ovat vierekkäisissä ruuduissa, on syöminen mahdollista. Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että syötävän nappulan takana on tyhjä ruutu. Jos näin on, hyppää syövä nappula syötävän nappulan ylitse ja poistaa tämän samalla pelilaudalta. Syömistä voi myös jatkaa, mikäli ensimmäisen syödyn nappulan jälkeen tarjoutuu tilaisuus toisen nappulan syömiseen etuviistoon. Syömiselle ei ole ylärajaa, vaan nappuloita voi pistää poskeensa niin monta kuin vain onnistuu.
Jos pelaaja ei syö vastustajan nappulaa tai nappuloita mahdollisuuden vallitessa, hän syyllistyy sääntörikkomukseen ja vastustaja saa tässä kohtaa ottaa syövän nappulan pois pelilaudalta.
Kun pelaaja saavuttaa yhdellä nappuloistaan vastustajan päähän pelilautaa eli toisen pelaajan ensimmäiselle riville, muodostuu tammi tai kuningas. Vastustajan päädyn saavuttanut nappula merkataan tekemällä tuplanappula eli laittamalla toinen pelimerkki sen päälle. Tammi-nappula voi muista nappuloista poiketen liikkua eteenpäin ja taaksepäin niin paljon kuin pelaaja haluaa.
Pelin voittajaksi nousee se pelaaja, joka syö kaikki toisen pelaajan nappulat tai asettaa vastapelaajansa tilanteeseen, jossa tämä ei voi enää liikuttaa omia nappuloitaan.
Normaaliin Tammi-lautapeliin kuuluu ainoastaan tavallinen shakkilautaa muistuttava pelilauta (8×8-ruudukko) sekä 12 punaista ja 12 valkoista pelinappulaa, jotka ovat kaikki samannäköisiä. Nappulat voivat olla myös mustia ja valkoisia.
Lauta ja nappulat eivät ole kuitenkaan välttämättömyys, vaan peli on yksi helpoimmista virittää pelattavaksi vaikka ilman pelilautaa ja oikeita nappuloita. Tammen suuren suosion ja helppouden johdosta ei ole ollenkaan ihme, että lautoja on aikojen saatossa piirretty hiekkaan ja peliä pelattu erivärisillä kivillä tai värjätyillä puupaloilla. Tämä on yksi selityksistä Tammen suosioon: peli on kaikkien saatavilla lähes missä ja milloin vain.
Pelaaja voi hyppiä vain vastustajan nappuloiden yli, ei omien nappuloidensa.
Tammi on kaksinpelattava peli, missä toisella on punaiset, toisella valkoiset nappulat. Pelin tavoite on syödä kaikki vastustajan nappulat tai tehdä hänen nappuloidensa liikkumisen mahdottomaksi.
Kaksinpeli. Tammea voit pelata mainiosti kotisohvalla tai verkossa. Verkkopelejä voit löytää täältä.