logo
Search
Close this search box.

Klondike pasianssi

Klondike pasianssi

Klondike pasianssi on yksi kaikkein suosituimmista ja tunnetuimmista pasiansseista. Tutuksi se tuli monelle vuonna 1990, kun se liitettiin osaksi Windowsia. Pelin oli tarkoitus opettaa ihmisille hiiren käyttöä, mutta sen suosio yllätti ja nykyään sitä löytyy netistä monessa eri muodossa. Klondike on yksi pasianssin alkuperäisistä muodoista ja se tunnetaan myös nimellä Solitaire pasianssi.

Miten pelata klondike pasianssia?

Klondike pasianssi löytyy nykyään netistä pelattavaksi ja voit pelata sitä millä tahansa laitteella. Halutessasi voit myös kaivaa esiin perinteisen korttipakan, ottaa jokerikortit pois ja alkaa pelaamaan.

Tämä pasianssi on säännöiltään melko helppo, joten sen oppii nopeasti, eikä opetteluun tarvitse käyttää turhan kauan aikaa. Tutustutaan seuraavaksi tarkemmin pelin sääntöihin.

Klondike pasianssi säännöt

Klondike pasianssissa kortit jaetaan pelipöydälle seitsemään riviin. Ensimmäisellä rivillä on vain yksi kortti ja korttien määrä kasvaa yhdellä seuraavilla riveillä niin, että viimeisellä rivillä on seitsemän korttia. Jokaisen rivin päällimmäinen kortti on kuvapuoli ylöspäin, ja loput kortit ovat kuvapuoli alaspäin. Loppupakka asetetaan pelin viereen käyttöpakaksi.

Pelipöydän alareunassa tai yläreunassa, pelin versiosta riippuen, on neljä paikkaa kullekin ässälle. Näihin neljään korttipaikkaan aletaan pinoamaan kortteja numerojärjestyksessä, kukin maa omaan pinoonsa. Ensimmäisenä kerätään kaikki ässät ja pinoamista jatketaan niin kauan, kunnes viimeinen kortti, eli kuningas on kasassa.

Kortteja voi siirrellä pelipöydällä numerojärjestyksessä niin, että mustan kortin päälle käy punainen kortti ja toisinpäin. Punaisia kortteja ei voi pinota pelipöydällä päällekkäin. Pöydän vieressä olevasta pakasta voidaan käyttää kortteja avuksi. Normaalissa versiossa pakasta kääntyy kolme korttia kerrallaan, ja vain päällimmäisen kortin saa ottaa käyttöön.

taustakuva
Pyramidipasianssi

Klondiken tavoite ja pelin kulku

Klondike pasianssin tavoitteena on kerätä kaikki kortit numerojärjestyksessä ässästä kunkkuun pelin ylä- tai alareunaan. Pelin alussa kortit jaetaan pelipöydälle ja loppupakka jää niin sanotuksi käyttöpakaksi pelipöydän viereen. Käyttöpakan kortit ovat kuvapuoli alaspäin. Peli etenee seuraavalla tavalla:

 1. Pyri mahdollisuuksien mukaan avaamaan kaikki kortit, jotka ovat pöydällä kuvapuoli alaspäin.

 2. Voit kasata kortteja toistensa päälle numerojärjestyksessä, mutta vuorovärein. Punaisen kortin päälle voit laittaa mustan kortin ja niin edelleen.

 3. Pyri kasaamaan kortit ässästä kymppiin omiin kasoihinsa.

 4. Jos mikään kortti ei käy mihinkään, ota käyttöön loppu pakka. Käyttöpakan kortteja voi katsoa kolme korttia kerrallaan, jolloin vain päällimmäisen kortin saa käyttöönsä.

Korttien jako

Kortit jaetaan Klondike pasianssissa seuraavalla tavalla:

 • Pöydälle tulee seitsemän korttia vierekkäin.

 • Ensimmäiseen korttipinoon tulee yksi kortti ja tämän jälkeen aina yksi kortti enemmän kuin viereisessä pinossa, jolloin viimeiseen pinoon tulee seitsemän korttia.

 • Korttipinojen päällimmäiset kortit asetetaan kuvapuoli ylöspäin, loput ovat alaspäin.

 • Loput kortit asetetaan käyttöpakaksi kuvapuoli alaspäin pelipöydän viereen.

Klondike pasianssin historia

Klondike pasianssin juuret johtavat jopa 1800-luvulle saakka aina Klondike Gold Rushin aikaan saakka. Sen huhutaankin olevan Klondike-kullanetsijöiden luoma peli. Pelistä tuli erittäin suosittu kuitenkin vasta vuonna 1990, kun se liitettiin osaksi Windows 3 -käyttöliittymää.

Vinkit Klondiken läpäisyyn

Haluat varmasti oppia, miten Klondike pasianssin voi voittaa helpoiten. Varmaa strategiaa pelin voittamiseen ei ole, sillä onnella on oma osuutensa. Tässä kuitenkin parhaat vinkkimme peliin:

 • Pyri siirtämään ässät omiin pinoihinsa heti, kun mahdollista.

 • Loput kortit kannattaa käyttää pelipöydällä korttien siirtelyyn, jos mahdollista, ettet lukitse tarvittavia kortteja vielä lopulliseen pinoonsa.

 • Pyri avaamaan piilotetut kortit aina siitä pinosta, jossa on eniten kortteja pinottuna.

 • Tyhjää paikkaa ei kannata välttämättä vapauttaa, ellei sinulla ole asettaa kuningasta vapautuvalle paikalle.

 • Yritä priorisoida aina piilotettujen korttien avaaminen ennen mitään muuta liikettä.

Mitä tehdä, kun siirrot eivät ole mahdollisia?

Joskus pelissä tulee eteen tilanne, ettei mitkään siirrot ole enää mahdollisia. Tällöin kannattaa toimia seuraavalla tavalla:

 1. Tarkista käyttöpakka vielä kerran läpi.

 2. Katso, voisitko siirtää pöydällä olevia kortteja eri paikkoihin, jolloin uusia siirtoja voisi avautua.

 3. Käytä pelin peruutuspainiketta, jolla pääset askelen taaksepäin. Näin saat mahdollisuuden yrittää uutta siirtoa.

Jos näistä toimista huolimatta et saa yhtään ainoaa siirtoa, on aika luovuttaa ja aloittaa uusi peli.

Pisteiden laskeminen

Klondike pasianssissa pisteidenlasku toimii seuraavalla tavalla:

 • Jokainen pöydältä käännetty kortti: 5 pistettä

 • Jokainen käyttöpakasta otettu kortti: 5 pistettä

 • Jokainen pöydällä tai käyttöpakasta otettu toisen kortin päälle siirretty kortti: 10 pistettä

 • Jokainen lopulliseen pinoon siirretty kortti: 15 pistettä

 • Aina 30 sekunnin välein pisteistä vähennetään 8 pistettä

Jos pyrit keräämään mahdollisimman hyvät pisteet, sinun tulee olla mahdollisimman nopea liikkeissäsi.

taustakuva
Pyramidipasianssi

Sääntömuunnelmat

Klondike pasianssi sisältää muutamia sääntömuunnelmia. Säännöt vaihtelevat esimerkiksi pelin vaikeustason mukaan. Voit nimittäin valita joko helpon pelin tai vaikean pelin. Vaikeassa pelissä kääntöpakan kortteja käännetään kolme korttia kerrallaan, kun taas helpossa pelissä voidaan kääntää yksi kerrallaan.

Toinen sääntömuunnelma eri pelien välillä on se, saako lopullisen pinon kortteja siirtää takaisin pelipöydälle käyttöön vain ei. Toiset ovat sitä mieltä, että lopullisen pinon kortteja ei saa ottaa takaisin peliin, mutta tämä vaihtelee sen mukaan, mitä peliä pelataan.

Pelaa klondike pasianssia helposti mobiililla

Klondike pasianssi löytyy pelattavaksi kaikilla laitteilla. Ennen peli oli saatavilla vain tietokoneille, mutta nykyään löydät sen myös pelattavaksi mobiililaitteille. Jos siis tämä peli on sinun suosikkisi, voit nyt pelata sitä missä tahansa oletkin, sillä peli kulkee mukanasi. Halutessasi voit myös ladata pelin sovelluksena laitteellesi, jolloin se ei sovelluksesta riippuen, välttämättä vaadi edes nettiyhteyttä toimiakseen.

Kenelle klondike pasianssi sopii?

Klondike pasianssi on säännöiltään niin helposti opittava, että se sopii lähes kaikille pelaajille. Olitpa minkä ikäinen tahansa, voit oppia pelaamaan tätä peliä. Ensimmäinen kerta voi tuntua hieman hankalalta, mutta kun olet pelannut pari erää, tulevat säännöt tutuiksi ja peli ei enää tunnu vaikealta.

Yhteenveto

Klondike pasianssi on viihdyttänyt pelaajia jo useiden vuosien ajan, eikä sen suosiolle näy loppua. Jos sinäkin haluat viettää leppoisaa aikaa pelin parissa ja kasata kortteja maittain numerojärjestyksessä pelipöydälle, on tämä peli sinun valintasi. Klikkaa siis peli käyntiin, pinoa kortit maittain ässästä kuninkaaseen ja nauti rennosta pelaamisesta.