logo
Search
Close this search box.

Pokeri säännöt

Pokeri säännöt

Pokeri on tunnettu korttipeli, jossa pelaajat tavoittelevat pelipanoksista kertyvää yhteistä voittopottia. Pokeri on yksi maailman suosituimmista korttipeleistä, jota pelataan sekä rennosti harrastaen, että myös ammattimaisesti ympäri maailmaa.

Pokerin pelaaminen vaatii eritoten kärsivällisyyttä, taitoa ja pelionnea. Onkin tärkeää ymmärtää ja sisäistää pokerin eri peliversioiden säännöt ja strategiat ennen kuin aloittaa pelaamisen oikealla rahalla.

Pelin tavoite

Pokerissa tavoitteena on yksinkertaisesti voittaa vastapelaajien rahat tai pelimerkit. Tämä tapahtuu muun muassa vakuuttamalla muut pelaajat siitä, että itsellä on käsissään vahvimmat kortit, eli niin sanottu paras käsi.

Näin pokeria pelataan

Pokeripelin kulku etenee yksinkertaistettuna seuraavalla tavalla:

 • pelaajat asettavat panoksensa yhteiseen pottiin
 • jakaja jakaa pelaajille pelikortit satunnaisessa järjestyksessä
 • pelaajat tarkastelevat korttejaan ja tekevät päätöksen siitä, jatkavatko he peliä vai eivät
 • pelaajat voivat korottaa panosta, maksaa edellisen pelaajan panoksen tai luovuttaa
 • kun panostuskierros on ohi, jakaja jakaa lisää kortteja tai kääntää yhteiskortteja pelipöytään
 • pelaajat voivat jälleen tehdä päätöksen jatkamisesta ja asettaa panoksensa
 • peli jatkuu, kunnes kaikki pelaajat ovat joko luovuttaneet tai näyttäneet korttinsa
 • pelaaja, jolla on arvoltaan korkein käsi, voittaa potin

Sokkopanokset

Pokerin sokkopanokset ovat panoksia, jotka yksi tai useampi pelaaja asettaa peliin varsinaisen pelin alkaessa. Yleisesti panoksia käytetään varmistamaan se, että jokainen peliin osallistuva pelaaja asettaa panoksen, jotta peliin saadaan riittävästi rahaa.

Sokkopanoksia on yleensä kahta eri kokoa, joista suurempi on ”iso sokkopanos” ja pienempi on ”pieni sokkopanos”. Iso sokkopanos on pieneen sokkopanokseen verrattuna kaksinkertainen.

Ante ja blind – mitä eroa?

Pokerissa pelataan pääosin kahdenlaisia panoksia, alkupanoksia ja sokkopanoksia. Vaikka näillä panoksilla on paljon yhteistä, niillä on myös eroja. Alkupanos (ante) on pakollinen kaikille pelaajille ja sokkopanoksen pelaavat ne kaksi pelaajaa, jotka istuvat jakajan vasemmalla puolella.

Alkupanoksilla on selkeä rooli pelin muiden panosten ohella. Kaikissa pokeripelien versioissa ei ole välttämättä sokkopanoksia, joten alkupanosten tehtävä on kasvattaa pelipottia. Ilman alkupanosta peliä onkin lähes mahdotonta saada käyntiin, sillä pokeri perustuu pitkälti panosten pelaamiseen ja korottamiseen.

Toisaalta ante eli alkupanos ei myöskään esiinny kaikissa pokeripeleissä, mutta siitä on hyötyä, kun halutaan nopeuttaa pelin kulkua.

Pöytäkorttien kääntäminen: Flop, Turn ja River

Texas Hold’em -pelissä edetään useissa kierroksissa, joista jokainen koostuu useista eri vaiheista.

 • Flop. Ensimmäisen panostuskierroksen jälkeen jakaja jakaa kolme yhteistä korttia kuvapuoli ylöspäin.
 • Turn. Flopin jälkeen tulee toinen panostuskierros, jonka jälkeen jakaja jakaa vielä yhden yhteisen kortin kuvapuoli ylöspäin.
 • River. Turnin jälkeen tulee toinen panostuskierros, jonka jälkeen jakaja jakaa yhden viimeisen yhteisen kortin kuvapuoli ylöspäin.

Kun kaikki viisi yhteistä korttia ovat pöydällä, jokainen mukana oleva pelaaja voi käyttää niitä yhdessä kahden korttinsa kanssa parhaan mahdollisen viiden kortin käden luomiseen.

Pelaajan toimintamahdollisuudet

Pokerissa pelaajalla on erilaisia toimintamahdollisuuksia, joista seuraavassa esitellään tavallisimmat.

”Sökötys” (eng. Check)

Sökötys on pokeritermi, joka tarkoittaa korottamatta olemista. Pelaaja voi sököttää eli passata tai checkata, mikä siis tarkoittaa kieltäytymistä mahdollisuudesta korottaa panoksia.

Lyönti (Bet)

Lyönti on yksi pokerin niin sanotuista perusliikkeistä. Siinä yksi pelaaja panostaa rahaa sen sijaan, että maksaisi edellisen panostuksen. Tämä voi saada muut pelaajat joko maksamaan panoksen tai luopumaan kierroksesta. Lyönnin suuruus voi vaihdella pelin mukaan, ja sen tarkoituksena voi olla esimerkiksi bluffaaminen tai vastustajan painostaminen.

Maksu (Call)

Maksu tarkoittaa, että pelaaja lisää pottiin saman määrän rahaa kuin mitä viimeinen panos tai korotus oli. Tällöin pelaaja haluaa jatkaa peliä ja katsoa seuraavan kortin, mutta ei halua korottaa panosta.

Korotus (Raise)

Korotus tarkoittaa, että pelaaja kasvattaa suurinta pöydässä olevaa vetoa. Kun pelaaja korottaa, hän lisää panostaan siihen, mitä hän on jo panostanut. Korottaminen voi tapahtua esimerkiksi toisen pelaajan lyönnin jälkeen. Kun joku pelaajista korottaa, muut pelaajat joutuvat vähintäänkin maksamaan tai he ovat ulkona pelistä. Jos pelaaja ei halua maksaa, hän voi luovuttaa.

Kippi (Fold)

Kippi tarkoittaa luovuttamista eli pelaajan vetäytymistä kyseiseltä kierrokselta. Tämä puolestaan tarkoittaa, että pelaaja ei enää osallistu peliin eikä voi voittaa kyseistä kättä. Kippi voi tapahtua milloin tahansa kierroksen aikana, ja se voi olla vapaaehtoinen tai pakollinen.

 • Vapaaehtoinen kippi tapahtuu silloin, kun pelaaja päättää luopua kädessään olevista korteista siitä syystä, ettei hän usko kätensä olevan riittävän vahva voittoon.
 • Pakollinen kippi taas tapahtuu, kun pelaaja ei pysty vastaamaan toisen pelaajan korotukseen. Hän menettää kaikki panostamansa rahat ja hänen on pakko luopua kädessään olevista korteista.

Pokerin eri versioita

Pokerista on olemassa monia erilaisia ​​versioita, jotka eroavat toisistaan esimerkiksi ​​sääntöjen ja pelattavuuden suhteen. Seuraavassa esittelemme pääpiirteittäin kaksi tunnettua peliversiota.

Texas Hold’em

Texas Hold’em on erittäin suosittu pokerin peliversio, jota pelataan tiivistettynä seuraavasti:

 • jokaiselle pelaajalle jaetaan kaksi korttia kuvapuoli alaspäin
 • useiden panostuskierrosten aikana pöydän keskelle jaetaan vielä lisäksi viisi korttia kuvapuoli ylöspäin
 • jokainen pelaaja voi käyttää yhteisiä kortteja yhdessä omien korttiensa kanssa rakentaakseen viiden kortin pokerikäden
 • tavoitteena on tehdä paras mahdollinen viiden kortin käsi käyttämällä mitä tahansa pelaajan kahden kortin ja viiden yhteisen kortin yhdistelmää
 • peli koostuu kolmen vaiheen sarjasta ja pelaaja, jolla on paras käsi viimeisen panostuskierroksen lopussa, voittaa pelipotin
 • pelaajan on mahdollista ”bluffata” ja saada muut luovuttamaan paremmat kädet

Omaha

Omahassa jokaiselle pelaajalle jaetaan neljä korttia, ja pelaajan on yritettävä muodostaa paras käsi käyttämällä täsmälleen kahta niistä sekä täsmälleen myös kolmea viidestä yhteisestä kortista.

Omaha-pokerin säännöt ovat siis hyvin samankaltaiset kuin Texas hold’emissa, eli jos osaat pelata yhtä, luonnistuu varmasti myös toisen pelaaminen. Omaha-pokerissa pelaajan on kuitenkin käytettävä kahta taskukorttia, jotta hän voi muodostaa parhaan mahdollisen käden.

Pokerikäsien arvojärjestys

Erilaiset pokerikädet ovat varsin olennainen osa pokeripeliä. Ohessa listattuna erilaiset pokerikädet, jotka voidaan lajitella vahvuusjärjestykseen.

 1. Kuninkaallinen värisuora: kaikki kortit samaa maata kympistä ässään.
 2. Värisuora: mikä tahansa suora, jossa kaikki kortit ovat samaa maata.
 3. Neljä samaa: neljä samanarvoista korttia.
 4. Täyskäsi: kolme samanarvoista korttia ja kaksi samanarvoista korttia.
 5. Väri: kortit ovat samaa maata, värin korkein kortti määrittää käden arvon.
 6. Suora: viisi peräkkäistä eri maata olevaa korttia.
 7. Kolmoset: kolme samanarvoista korttia.
 8. Kaksi paria: mitkä tahansa kaksi samaa numeroa olevaa korttia yhdessä kahden muun minkä tahansa samaa numeroa olevan kortin kanssa.
 9. Pari: kaksi samanarvoista korttia.
 10. Korkein kortti: kun pelaajan kädessä on arvoltaan korkein kortti eli hai. Esimerkiksi K-10-7-4-2.

Panostusrajat

Pokeri-peleissä on olemassa erilaisia ​​vedonlyöntirakenteita, mukaan lukien no-limit, pot-limit ja kiinteä raja.

 • No-Limit. Pelaajat voivat panostaa minkä tahansa määrän pelimerkkejä pinostaan ​​milloin tahansa. Maksimirajoja ei ole ja minimipanos on tyypillisesti korkea panos tai iso blindi.
 • Pot-Limit. Tässä pelissä pelaajat voivat panostaa tai korottaa minkä tahansa summan potin kokoon asti.
 • Fixed-Limit. Rajoitetun eli kiinteän rajan pokerissa pelaajien on panostettava tai korotettava ennalta päätetyin rajoitetuin askelin.

Sivupotit

Jos useammalla pelaajalla on ”all-in” ja vetoa on vielä tekemättä, syntyy sivupotti. Se on erillinen potti ja siitä kilpailevat ne pelaajat, jotka ovat panostaneet siihen. Kun sivupotti on luotu, seuraava pelaaja käy läpi kaikki kyseisellä kierroksella luodut sivupotit ja maksaa niihin. Potin voittaja on se pelaaja, jolla on kaikista osallistuneista pelaajista paras käsi.

Miten voittaa pokerissa – vinkit aloittelijoille

 1. Opettele säännöt. Ennen kuin voit voittaa pokerissa, sinun on sisäistettävä pelin säännöt.
 2. Pelaa vain hyviä käsiä: yksi yleisimmistä aloittelijoiden virheistä on pelata liikaa käsiä.
 3. Älä jatka huonoilla korteilla toivoen, että onni kääntyy.
 4. Opettele bluffaamaan. Se on tärkeä osa pokeria, mutta vaatii taitoa ja harkintaa.
 5. Pidä tunteesi kurissa, äläkä anna tunteiden vaikuttaa peliisi.
 6. Opettele lukemaan pelaajia ja löytämään merkkejä siitä, millaisia käsiä vastustajillasi voi olla.
 7. Harjoittele. Pelaa esimerkiksi ilmaispelien avulla ja opi virheistäsi!