logo
Search
Close this search box.

Mahjong

Mahjong

Mahjong on ikivanha kiinalainen lautapeli, joka on vetänyt pelaajia ympäri maailman puoleensa vuosisatojen ajan. Vuosien saatossa tämä jännittävä peli on lumonnut pelaajia eri kulttuureista, ikäryhmistä ja taustoista. Kun maailma digitalisoituu ja elämänsä voi nykyään viettää käytännössä lähes kokonaan netissä, moni alkaa kaivata niitä aikoja, kun pelaaminen tapahtui kasvotusten mukavassa seurassa.

Lautapelit ovatkin nousseet taas uuteen suosioon ja näin on käynyt myös Mahjongille. Ainutlaatuisine sääntöineen ja strategisine syvyyksineen se on tänä päivänä suosittu harrastus lautapelien ystävien alati kasvavassa joukossa.

Mahjongin historia ja juuret

Mahjongin historia juontaa juurensa aina 1800-luvun Kiinaan asti, missä peli sai alkunsa perinteisten kiinalaisten korttipelien ja lautapelien yhdistymisestä. Mahjongista tuli nopeasti suosittu viihdemuoto ja ajanviete monien eri yhteiskuntaluokkien keskuudessa.

Alkuaikoina pelin säännöt ja palikkojen symboliikka olivat paikallisia ja vaihtelivat paljon alueittain, mutta myöhemmin peliin standardisoitiin säännöt, jotka mahdollistivat sen leviämisen yli Kiinan rajojen.

Mahjongin laattasetti ja symboliikka

Kun aloittaa pelaamisen Mahjongia, ei voi olla ihailematta sen kauniita palikoita. Yleensä palikkasetissä on kaikkiaan 144 palikkaa, joissa on erilaisia symboleja, kirjoitusmerkkejä ja kuvioita. Nämä symbolit edustavat erilaisia hahmoja, numeroita, tuulen suuntia ja muita abstrakteja käsitteitä. Pelin visuaalinen kauneus yhdistettynä sen taktiseen luonteeseen tekevätkin Mahjongin pelaamisesta ainutlaatuista ja kiehtovaa. Japanifaneja ja muita aasialaisen kulttuurin ystäviä peli vetääkin puoleensa juuri symboliikkansa takia.

Pelin kulku

Pelin alussa pelaajan saavat eteensä kasan palikoita, ja peli alkaa pyörimään vuorojen mukaisesti. Vuorossa olevan pelaajan tehtävä on joko nostaa uusi palikka kasasta tai ottaa poisheitetty palikka pöydältä. Tavoitteena on täydentää oma käsi voitokkaaksi ja samalla estää vastustajia saavuttamasta voitokkaita käsiä.

Mahjongissa voittoon vaaditaan viisi yhdistelmää, jotka voivat olla joko kolmen palikan muodostamia värisuoria tai kolmen samanlaisen palikan settejä sekä viides yhdistelmä, joka on kahden samanlaisen palikan pari. Käden koko on yhteensä 14 palikkaa. Käden arvo määräytyy sen mukaan, miten hienoja yhdistelmiä se sisältää: pitkät suorat, identtiset sarjat, erikoispalikat, kaikki palikat vain yhdestä maasta ja niin edelleen. Mitä arvokkaampi käsi on, sitä enemmän pisteitä pelaaja saa.

Vuorovaikutus on keskeinen osa Mahjongia, sillä pelaajat voivat kerätä toisten poisheittämiä palikoita itselleen. Noukitut palikat on pelattava heti pöytään, jolloin yhdistelmä lukittuu eikä sitä voi kierroksen aikana enää muuttaa. Tämä asettaa pelaajat haastavaan tilanteeseen, sillä heidän on punnittava tarkkaan, milloin ja mitä palikoita kannattaa heittää pois ja mitkä kannattaa pitää kädessä pidempään.

On myös tärkeää olla varovainen, ettei heitä pois sellaista palikkaa, jolla toinen pelaaja saavuttaisi voitokkaan kätensä. Useimmat Mahjong-säännöt rankaisevat tästä virheestä, mikä lisää pelin jännitystä ja taktista ulottuvuutta entisestään. Peli etenee erästä toiseen, ja voittaja on se, joka saa eniten pisteitä ennalta sovitun erämäärän jälkeen.

Mahjongin eri versiot

  • Mahjongia pelataan monilla eri tavoilla ja säännöillä eri puolilla maailmaa. On kuitenkin olemassa tiettyjä yleisiä muunnelmia, jotka ovat suosittuja ja tunnettuja. Seuraavassa lueteltuna muutamia suosituimpia Mahjongin eri versioita:
  • Klassiset kiinalaiset säännöt. Tämä perinteinen versio valloitti maailman 1920-luvun Mahjong-buumin aikana. Pelitapa perustuu Babcockin tai Millingtonin kirjoihin ja sisältää vähän erikoiskäsiä. Pisteenlasku perustuu yhdistelmiin ja tuplauksia käytetään pisteiden lisäämiseen. Mielenkiintoista on se, että kaikki pelaajat saavat pisteitä, ei vain voittaja.
  • Hong Kong -säännöt. Hong Kong -säännöissä pistelasku perustuu kertoimiin, jotka muutetaan pisteiksi. Tämä luo peliin extrajännitystä. Säännöt ovat varsin yksinkertaiset, mutta pelaajat voivat ansaita reippaasti pisteitä erilaisten voittoyhdistelmien avulla. Uuden mallin Hong Kong -säännöissä on monipuolisempi, ja siinä on runsaasti erilaisia poikkeuskäsiä. Pisteiden laskeminen ja tuplauskertoimet ovat edelleen mukana, mutta voittoyhdistelmiä on enemmän, mikä tekee pelistä haastavamman.
  • Klassinen japanilainen Mahjong. Tämä Mahjong on elegantti ja tyylikäs peli, jossa pisteitä lasketaan käden yhdistelmistä. Lisäksi annetaan tuplauskertoimia poikkeuksellisista saavutuksista. Pelissä on varsin paljon erilaisia voittokäsiä, ja se tarjoaa runsaasti tilaa puolustuspelille.
  • Riichi (moderni Mahjong). Riichi on tällä hetkellä kaikista suosituin muoto, joka on levinnyt länsimaihin, erityisesti anime- ja Japani-harrastamisen yhteydessä. Riichissä suositaan suljettuja käsiä ja yllätyksiä.
  • Mahjong Competition Rules (viralliset kiinalaiset säännöt). MCR on moderni sääntöjärjestelmä, joka on suunniteltu Mahjong-turnauksia varten. Kiinan valtio edustaa näitä sääntöjä, ja säännöt sisältävät muun muassa säännöt tupakoinnin ja sopimattoman käytöksen kieltämisestä. MCR voi olla aloittelevan harrastajan näkökulmasta monimutkainen, mutta se sopii hyvin MCR-turnauksista innostuneille pelaajille.
  • Amerikkalainen NMJL-Mahjong. Amerikkalainen Mahjong eroaa merkittävästi varsinaisesta perinteisestä Mahjongista. Voittokädet määritellään kortista, ja joka vuosi tulee uusi kortti, joka määrittelee uudet voittokädet.

Suosio jatkuu yhä

Mahjong on osoittanut pysyväisyytensä, ja se jatkaa pelaajien lumoamista ympäri maailmaa. Mahjongin yhdistelmä historiaa, taiteellista kauneutta ja taktisia haasteita tekee siitä ainutlaatuisen pelin. Se on aina tuonut ihmisiä yhteen ja jatkaa sitä edelleen. Pelaaminen voikin olla asia, joka yhdistää ihmisiä kulttuurista ja taustasta riippumatta. Kun Mahjongia voi tänä päivänä pelata myös monilla erilaisilla alustoilla netissä, se voi tuoda yhteen yhä enemmän ihmisiä eri puolilta maailmaa.