logo
Search
Close this search box.

Yatzy säännöt

Yatzy säännöt

Alkujaan jo 1950-luvulla löydetty Yatzy on klassinen noppapeli, joka vaatii pelaajalta sekä tuuria että taitoa! Yatzya pelataan näppärästi viidellä kuusisivuisella nopalla ja pistelaskutaulukon avulla. Pelissä pelaajat heittävät noppia vuorotellen ja yrittävät saada noppien avulla erilaisia yhdistelmiä, kuten pareja, kolmosia, nelosia ja suoria. Pelin yksinkertaisena tavoitteena on kerätä mahdollisimman paljon pisteitä eri yhdistelmistä. Luonnollisesti se pelaaja, joka on onnistunut haalimaan eniten pisteitä itselleen pelin lopussa, voittaa pelin.

Yatzy on säännöiltään yksinkertainen mutta varsin viihdyttävä koko perheen peli, jota voi pelata tänä päivänä myös online-pelinä. Jännitystä perinteisen pelin rinnalle tuovat erilaiset pelimuunnokset.

Yatzyn sulavat säännöt ja pisteiden laskeminen

Yatzya voidaan pelata 2-10 pelaajan kesken. Pelissä tarvittavat välineet ovat helposti hankittavissa: peliin tarvitaan vain viisi kuusisivuista noppaa, kynä ja pistelaskuarkki, joka voi olla joko pelin virallinen pistearkki tai esimerkiksi ruutupaperille itse piirretty taulukko. Hyvä ja tasainen pelipaikka, kuten pöytä, takaa pelaamiselle hyvän alustan.

Peli alkaa aina heittämällä viittä noppaa. Pelaajan tavoitteena on saada kerättyä mahdollisimman paljon pisteitä erilaisilla heittotuloksilla. Heittoja Yatzyssa on olemassa useita erilaisia, ja pelaajalla on oikeus heittää noppia kolme kertaa kullakin vuorolla. Heittojen jälkeen pelaaja voi itse valita, mitkä nopista hän haluaa pitää ja mitkä hän haluaa heittää mahdollisesti uudelleen.

Pelaaja valitsee jokaisen heiton jälkeen yhden kategorian pistelaskutaulukostaan ja kirjaa kyseisen yhdistelmän pisteet taulukkoon. Pelaajalla on kuitenkin vapaus valita mihin kategoriaan hän haluaa pisteyttää heiton, vaikka sitä ei olisikaan saavutettu täydellisesti (esimerkiksi pelaaja ei saanut täysiä pisteitä parista).

Kun kaikki pelaajat ovat täyttäneet pistelaskutaulukkonsa heitoillaan, peli päättyy ja pisteet lasketaan yhteen. Se pelaaja tai joukkue, jolla on eniten pisteitä, voittaa pelin. Huomaa, että Yatzysta on olemassa useampia sääntöjä ja pelimuunnoksia – voit löytää erilaisia versioita esimerkiksi netistä.

Yatzyn yleisimmät yhdistelmät ja pisteiden muodostuminen

Pisteiden laskeminen Yatzyssa on melko suoraviivaista. Pelaajan tavoitteena on saada tiettyjä yhdistelmiä noppien tuloksista. Yatzyn yleisimpiä yhdistelmiä ovat:

  • Ykköset, Kakkoset, Kolmoset, Neloset, Viitoset, Kuutoset: tässä kategoriassa pelaaja pyrkii saamaan mahdollisimman monta tietyn numeron silmälukua. Pisteitä lasketaan yksinkertaisesti silmälukujen summan perusteella.
  • Pari: pelaaja yrittää saada kaksi samaa silmälukua. Pisteet lasketaan parin silmälukujen yhteissummasta.
  • Kaksi paria: pelaaja pyrkii saamaan kaksi erilaista paria. Pisteet lasketaan parien silmälukujen yhteissummasta.
  • Kolmoisluku: tässä kategoriassa tavoitteena on saada kolme samanlaista silmälukua. Pisteet lasketaan kolmen samanlaisen silmäluvun yhteissummasta.
  • Nelosluku: pelaaja pyrkii saamaan neljä samaa silmälukua. Pisteet lasketaan neljän samanlaisen silmäluvun yhteissummasta.
  • Täyskäsi: tässä kategoriassa pelaajan tavoitteena on saada kolme samanlaista silmälukua ja kaksi toista samanlaista silmälukua. Esimerkiksi luvut 3, 3, 3, 5 ja 5 muodostaisivat täyskäden. Pisteet ovat kiinteät.
  • Pieni suora: tavoitteena on saada silmäluvut 1-5 peräkkäin (1, 2, 3, 4, 5). Pisteet ovat kiinteät.
  • Iso suora: tavoitteena on saada silmäluvut 2-6 peräkkäin (2, 3, 4, 5, 6). Pisteet ovat kiinteät.
  • Yatzy: viisi samaa silmälukua.

Erilaiset pelimuunnelmat

Kuten lähes kaikista suosituista peleistä, myös Yatzysta on kehitetty vuosien varrella useita erilaisia muunnelmia ja peliversioita. Yksi esimerkki Yatzyn muunnoksista on monen sarakkeen peli. Tässä versiossa jokaisella pelaajalla on käytössään useampi pistesarake, joita hän täyttää samanaikaisesti. Tästä versiosta alaversiona toimii vielä Kerroin-Yatzy, jossa toisesta sarakkeesta saa tuplapisteet ja kolmannesta sarakkeesta kolminkertaiset pisteet.

Jännitystä peliin tuonee myös kuuden nopan Yatzy. Tässä pelimuunnelmassa peliin otetaan nimen mukaisesti mukaan kuudes noppa, ja tavallinen pistesarake saa vierelleen uudenlaisia pistekategorioita, joita voivat olla esimerkiksi kolme paria, talo, sauna ja täyssuora. Yatzy tässä versiossa puolestaan vaatii kuusi samaa silmälukua ja on arvoltaan jopa 100 pistettä.

Tiimi-Yatzyssa pelaajat voivat puolestaan jakautua joukkueisiin ja kilpailla toisiaan vastaan. Joukkueet voivat työstää yhdessä strategiaansa ja yrittää kerätä enemmän pisteitä kuin vastustajansa. Tiimi-Yatzy sopii mainiosti esimerkiksi työyhteisön illanviettoon.

Yatzya online-pelinä

Nykypäivänä Yatzy on moderniin tapaan saatavilla myös online-pelinä, joka mahdollistaa pelaamisen yksinkin. Yatzya voi pelata verkossa useilla eri tavoilla. Muista kuitenkin aina tarkistaa käytettävän palvelun tai sivuston turvallisuus, säännöt ja ehdot, erilaiset pelimuodot sekä mahdolliset pelaajamäärät ennen pelin aloittamista. Näin voit valita juuri sen vaihtoehdon, joka sopii parhaiten omaan pelityyliisi.

On olemassa esimerkiksi useita verkkopelisivustoja, jotka tarjoavat Yatzya pelaajille täysin ilmaiseksi. Näillä sivustoilla voit pelata muita pelaajia tai tietokonetta vastaan. Voit ladata Yatzy-pelin myös mobiililaitteellesi, kuten älypuhelimelle tai tabletille, sovelluskaupasta.

Monilla sovelluksilla on lisäksi moninpelimahdollisuus, jolloin voit pelata ystäviesi tai muiden satunnaisten pelaajien kanssa. Monet verkkopelisivustot ja mobiilisovellukset tarjoavat Yatzya myös erilaisilla säännöillä ja muilla lisäominaisuuksilla.