logo
Search
Close this search box.

Darts säännöt

Darts säännöt

Tikanheitto vaikkapa kesämökillä on varmasti monelle suomalaiselle tuttua, mutta sen sijaan urheilulaji nimeltä darts voi olla vielä monelle hieman vieraampi. Meille tuttuun mökkitikkaan verrattuna Darts vaatii enemmän taitoa ja keskittymistä, jonka vuoksi se onkin nykyisin myös varsin kiinnostava kilpaurheilulaji.

Darts-pelistä on olemassa myös erilaisia peliversioita, joilla kaikilla on omat erityiset piirteensä ja sääntönsä. Suomessa dartsia voi pelata kuka tahansa paitsi harrastuksena, mutta taitojen karttuessa myös darts-joukkueessa jopa sm-liiga- tai maajoukkuetasolla.

Mikä on darts?

Darts on peli ja urheilulaji, jossa erityisiä darts-tikkoja heitetään seinälle kiinnitettyyn pyöreään tauluun. Pisteitä saa sen sektorin ulkopuolelle merkityn pistemäärän verran, kuin mihin tikka osuu. Peli on lähtöisin Iso-Britanniasta, jossa se onkin noussut erityiseen maineeseen. Voisikin sanoa, että darts-taulu löytyy lähes jokaisesta brittiläisestä pubista. Brittien lisäksi peli on suosittu myös esimerkiksi Alankomaissa ja Skandinaviassa.

Dartsia voi pelata joko yksilö- tai joukkuelajina. Pelin idea on sinällään helppo: pelissä yksittäiset heittäjät tai vaihtoehtoisesti joukkueet heittävät vuorotellen tauluun kolmea tikkaa.

Jos harrastus tuntuu itselle mieluiselta, voi kilpailuihin osallistuminen olla paikallaan. Suomessa toimii myös oma Dartsliitto, jonka nettisivuilta löytyy laajaa tietoa itse pelistä ja pelin säännöistä. Löytyypä Suomesta myös dartsin oma maajoukkue sekä useampia muitakin joukkueita.

Darts-taulu ja tikat

Dartsia pelataan erityistä tarkkuutta vaativilla heittotavoilla. Pelissä heittovälineenä käytetään pieniä, erityisesti dartsiin suunniteltuja tikkoja, joita pelaajat heittävät kohti taulun keskustaa. Kaikki tikat on heitettävä kädestä yksi kerrallaan ja seisaaltaan, ellei se fyysisen esteen vuoksi ole mahdotonta. Darts-tikat painavat yleensä 20-26 grammaa, maksimipaino on 50 grammaa. Perinteisessä dartsissa pelaajien tulee käyttää metallikärkisiä tikkoja, joiden maksimipituus on 30,5 cm.

Dartsin niin sanottuna pelilautana toimii mainittu pyöreä darts-taulu, joka sisältää numeroituja sektoreita. Jokaisessa sektorissa on numerot 1–20 ja nämä numerot edustavat niitä pisteitä, jotka pelaaja voi ansaita heittämällä nuolia tiettyihin sektoreihin. Darts-taulun keskustassa on pieni ympyrä, jota kutsutaan bullseyeksi, eli häränsilmäksi. Materiaaliltaan taulujen tulee olla aina kapealankaisia kuitutauluja. Kuitutaulussa kehämäiset alueet ovat väriltään punavihreitä ja leveydeltään 8mm.

Darts-taulu kiinnitetään sääntöjen mukaisesti seinälle siten, että heittoetäisyys on 2,37 metriä taulun etureunasta ja häränsilmä on 1,73 metriä lattiasta. Heittoviivan on sijaittava aina minimiheittoetäisyyden eli 237 cm:n päässä taulun etupinnan tasosta lattiaa pitkin mitattuna. Heittoviivan tulee olla niin korkea, että pelaaja pystyy asettamaan jalan tukevasti sitä vasten. Heittää saa myös halutessaan heittoviivan kuvitellun jatkeen takaa.

Darts-taulun sektorit

Darts-taulujen tulee aina olla kellotyyppisiä tauluja, joissa on 20 sektoria. Kaikkien taulujen tulee olla myös hyvin valaistuja ja tasaiseen valaisuun on kiinnitettävä erityistä huomiota, jotta tikat eivät aiheuta häiritseviä varjoja taulun pinnalle ja sektoreihin. Sektorit ovat myötäpäivään seuraavanlaisessa järjestyksessä: 20-1-18-4-13-6-10-15-2-17-3-19-7-16-8- 11-14-9-12-5.

Häränsilmä

Häränsilmä, eli darts-taulun keskellä sijaitseva ympyrä on kuitutaulussa halkaisijaltaan 12,7 mm ja koko keskustan halkaisija on puolestaan 31,8 mm. Häränsilmään tikalla osuva pelaaja ansaitsee osumasta itselleen 50 pistettä.

Pisteiden laskeminen

Pistetulokseen dartsissa lasketaan ne tikat, joiden kärki on uponnut tauluun tai jotka koskettavat taulun pintaa uloimman langan sisäpuolella, ja jonka heittäjä irrottaa taulusta pistearvon yhteen laskemisen ja kirjurin pistekirjaamisen jälkeen. Heittäjän tulee siis nimenomaan itse irrottaa tikka sen jälkeen, kun kirjuri on merkannut tuloksen. Pelaajan tai joukkueen pistemäärän on oltava aina selkeästi näkyvillä tulostaululla kaikkien nähtävissä.

Tikan pistearvo määräytyy myös sen mukaan, miltä puolelta lankaa tikka on tauluun tunkeutunut. Kuitutaulusta pois ponnahtavaa tikkaa ei lasketa tulokseen, eikä sitä saa heittää uudelleen. Mikäli pelaaja tai joukkue koskee taulussa olevaan tikkaan liian aikaisin, heittovuoro katsotaan päättyneeksi. Pelaaja ei myöskään voi tehdä tuloksesta vastalausetta tikkojen irrottamisen jälkeen.

Jokaisella taululla on myös oltava vähintään yksi taulukirjuri. Kirjurin tai tuomarin tehtävä on tarkistaa mahdolliset virheet jokaisen heiton jälkeen – mieluiten ennen vastustajan heittoa. Korjauksia ei ole mahdollista tehdä enää lopuksi ilman kilpailun johtajan päätöstä.

Kolme tikkaa – tupla, tripla ja häränsilmä

Heittovuoro koostuu kolmesta tikasta, ellei peliä ole lopetettu vähemmällä määrällä tikkoja. Taulun eri sektoreihin on siis merkitty pistearvot väliltä 1-20. Mikäli pelaajan tikka osuu mustan tai valkoisen sektorin osaan, saa osumasta sektorin ulkopuolelle merkityn pistemäärän. Sektorin ulompi punainen tai vihreä osa taas kaksinkertaistaa tämän pistemäärän – tätä osumaa kutsutaan tuplaksi.

Tikan osuma sisempään vihreään tai punaiseen osaan on nimeltään tripla, joka tuo pelaajalle siis kolminkertaiset pisteet. Darts-taulun keskustan ulkorengas antaa puolestaan 25 pistettä ja taulun keskellä oleva häränsilmä tuo onnekkaalle pelaajalle jo mainitut 50 pistettä. Ulkoreunasta ei saa pisteitä.

Dartsin pelivariaatiot

Darts-pelistä on olemassa erilaisia muunnoksia, joihin kaikkiin liittyy joitakin omia sääntöjä. Onkin hyvä perehtyä aina valitsemansa pelin sääntöihin huolellisesti ennen pelaamisen aloittamista, jotta pysyy pelissä mukana mahdollisimman hyvin ja peli kulkee kaikin puolin sujuvasti.

501-peli

Monissa darts-kilpailuissa pelataan 501-pelimuodolla. Pelin alussa molemmilla pelaajilla tai joukkueilla on 501 lähtöpistettä. Pari- ja joukkuepeleissä peliä pidennetään yleensä ylöspäin, ja tällöin pelataan 701- tai 801-pelejä. Aloittelevat pelaajat puolestaan voivat halutessaan lyhentää peliä ja pelata 201- tai 301-pelejä.

Pelin aloitusvuoro arvotaan keskustaheitolla ja lähemmäs ydintä osunut pelaaja aloittaa parittomat pelit. 501-pelissä tarkoituksena on päästä tasan nollaan siten, että pelin nollaava viimeinen tikka on tuplaringissä. Vaihtoehtoisesti pelin voi lopettaa häränsilmään, joka lasketaan myös tuplaksi. Mikäli pelaajan pistemäärä menee yhteen tai sen alle, heitto keskeytetään ja heittovuoron alussa ollut pistemäärä jää voimaan. Yleensä tässä pelimuodossa pelataan paras viidestä pelistä ja voittaja on se, joka ensimmäisenä saavuttaa kolme voittoa.

Hirsipuu

Hirsipuu on joukkuepeli, jossa yleensä kaksi joukkuetta tai kaksi pelaajaa pelaa toisiaan vastaan. Tässä pelimuodossa molemmille joukkueille tai pelaajille laaditaan taulukko, jossa ovat keskustan lisäksi sektorit 10-20 sekä tripla ja tupla. Pelissä ideana on osua jokaiseen numeroon kolme kertaa, tähän mukaan lasketaan myös keskusta.

Tämän jälkeen jokaisesta numero-osumasta, joka pelaajalla on, toisin kuin vastustajalla, pelaaja saa pisteitä normaaliin tapaan aina siihen asti, kunnes myös vastustaja on saanut kolme osumaa. Kolmen osuman jälkeen kyseinen numero on pois pelistä. Peli on lopussa silloin, kun toinen joukkue tai pelaaja saa kaikki tarvitsemansa osumat ja on lisäksi pistejohdossa.

Amerikkalainen kriketti

Amerikkalainen kriketti on toinen suosittu kilpailupelimuoto. Pelitaulusta ovat tässä versiossa käytössä vain numerot 15-20 ja lisäksi keskusta. Tarkoituksena on saada jokaiseen numeroon kolme osumaa. Tämän jälkeen osumista numeroihin, jotka itsellä ovat täynnä mutta vastustajalla ei, pelaaja saa pisteitä normaaliin tapaan. Peli päättyy, kun jompikumpi pelaajista saa kaikki numeronsa täyteen ja on myös pistejohdossa.

Kyseistä pelimuotoa kutsutaan melko vaikeaksi, sillä se edellyttää erityistä taktista ajattelukykyä. Parhaimmillaan amerikkalainen kriketti on kuitenkin jännittävä peli, sillä voitosta kisataan usein viime metreille asti.

Dartsin historiaa

Darts juontaa juurensa jo ajoista, kun keihäsmiehet ja jousiampujat harjoittelivat tarkkuuttaan. Ajan mittaan tästä harrastuksesta kehittyi eräänlainen mahtailulaji, josta sitten vuosien saatossa muokkautui nykyinen dartsin pelimuoto.

Darts-taulun historia ulottuu aikaan ennen ensimmäistä maailmansotaa, kun brittiläisissä pubeissa pelissä käytettiin täysin puista darts-taulua. Eräs yhtiö alkoi sittemmin valmistaa dartsin pelaamiseen savitauluja, mutta koska ne eivät saaneet toivottua vastaanottoa pelaajien keskuudessa, yhtiö siirtyi takaisin puisten taulujen valmistukseen. Darts-taulu nousikin uudenlaiseen suosioon sen jälkeen, kun joku sai idean käyttää taulussa kasvikuituisia paloja, jotka punottiin yhteen ja kiinnitettiin puiseen taustalevyyn metallikehyksellä.