logo
Search
Close this search box.

Miinaharava

Miinaharava

Miinaharava on monelle tuttu älypeli, joka kehitettiin jo vuonna 1989. Monen pelaajan tietoisuuteen se tuli kuitenkin vasta vuonna 1992, kun se liitettiin Windowsin Microsoft käyttöjärjestelmään. Sen jälkeen peli on tullut monelle muullekin käyttöjärjestelmälle ja sitä pystyy pelaamaan myös netissä. Peli tarjoaa sen verran haastetta, että sen parissa vierähtää helposti pidempikin aika.

Mikä on miinaharava?

Miinaharava on älypeli, joka tunnetaan myös englanninkielisellä nimellä Minesweeper. Pelissä tarkoituksena on tyhjentää pelikenttä osumatta sinne kätkettyihin miinoihin. Nimensä mukaisesti pelissä siis yritetään haravoida kaikki miinattomat ruudut esiin.

Miten sitä pelataan?

Miinaharava peli on todella helppo, mutta se tarvitsee jonkin verran ajattelemista. Tarkoituksena on tyhjentää koko kenttä niin, että miinat jäävät koskemattomiksi ja muut kentät avataan. Jos osut miinaan, peli päättyy ja häviät. Jos taas onnistut tyhjentämään koko pelikentän osumatta miinaan, voitat.

Alkuperäinen miinaharava sisälsi kolme eri vaikeustasoa. Saatat löytää nykyään myös tästä poikkeavia tasoja, mutta yleisimmät vaikeustasot ovat seuraavat:

 • Helppo: Peliruudukon koko on 9×9 ja ruudulle on piilotettu 10 miinaa.
 • Keskitaso: Peliruudukon koko on 16×16 ja sinne on piilotettu 40 miinaa.
 • Vaikea: Peliruudukon koko on 30×16 ruutua ja sinne on piilotettu 99 miinaa.

Miinaharava säännöt

Miinaharava säännöt ovat todella yksinkertaiset ja peliä pelataan seuraavalla tavalla:

 1. Valitse haluamasi vaikeustaso.
 2. Aloita peli klikkaamalla hiiren vasemmalla näppäimellä jostakin kohden pelikenttää.
 3. Jos ruudussa on miina, se räjähtää ja häviät. Jos ruudussa ei ole miinaa, tulee esiin numerot, jotka kertovat kuinka monessa ympäröivässä ruudussa on miina.
 4. Sinun tulee etsiä kaikki miinattomat ruudut pelikentältä.

Jos klikkaat aluetta, jonka vierellä ei yhdessäkään ruudussa ole miinaa, peli paljastaa kaikki ruudut, jotka ovat yhteydessä siihen ja jotka ovat miinattomia. Klikkaamalla hiiren oikeaa näppäintä voit halutessasi merkitä lipulla sen ruudun, jossa ajattelet miinan olevan.

Muuta huomioitavaa

Pelin yläreunasta löytyy hauska hymynaama, joka jännittää peliä kanssasi. Hymynaaman ilme vaihtuu sen mukaan, miten hyvin pelaat. Jos pidät hiiren vasenta näppäintä painettuna, hymynaaman ilme muuttuu yllättyneeksi. Jos onnistut voittamaan pelin, se laittaa aurinkolasit kasvoilleen. Mikäli osut miinaan, hymynaamaa alkaa huimata.

Pelissä sinun tulee alussa luottaa onneen, kun paljastat ensimmäisiä ruutuja. Tähän on kuitenkin olemassa poikkeus, sillä Windowsin miinaharava pelissä et voi osua miinaan ensimmäisellä klikkauksellasi. Ainoastaan Windows 7:n versiossa tämä on mahdollista, jos aloitat saman kentän uudelleen alusta.

Miinaharava historia

Robert Donner kehitti miinaharavan vuonna 1989, mutta miinaharavan juuret ulottuvat oikeasti vuosia kauemmas. 1960- ja 1970-luvun aikana Jerimac Ratliff, joka tunnetaan taiteilijanimellä Cube, ohjelmoi pelin ensimmäiset versiot keskustietokoneille. Tämän jälkeen syntyi useita miinaharavaa muistuttavia pelejä, kunnes Donner loi lopulta pelin nykyisen version.

Pelin tavoite ja kulku

Tavoitteena pelissä on haravoida miinoja mahdollisimman nopeasti pois pelilaudasta osumatta niihin. Ne ruudut, joissa on miina, tulee merkitä lipulla, ja miinattomat ruudut tulee klikata hiirellä auki. Jokainen klikattu ruutu voi olla aina joko kaivos, tyhjä tai miina. Pelin alussa sinun tulee aina klikata tietämättäsi jotakin ruutua, jonka alta voi paljastua mitä tahansa. Peli saattaa siis päättyä jo ensimmäiseen klikkaukseen.

Pelaa peliä näin:

 1. Jos ruudussa on miina, merkitse se lipulla ja vältä klikkaamasta sitä.
 2. Jos ruudussa on luku, se kertoo kuinka monta miinaa sen viereisillä ruuduilla on.
 3. Jos ruutu on tyhjä, se tarkoittaa, että missään viereisessä ruudussa ei ole miinaa. Tällöin kaikki siihen yhdistyvät miinattomat ruudut paljastuvat.

Vinkit pelaamiseen

Miinaharava peli vaatii jonkin verran strategiaa, tuuria ja tietämystä, jotta sen pääsisi läpi. Joskus pelissä joutuu arvaamaan, mutta tietämällä jonkin verran pelin sisäistä järjestystä, voi oppia tuntemaan todennäköiset miinojen paikat. Lisäksi on muutama asia, joiden avulla saatat varmemmin onnistua pelissä. Ne ovat:

 • Tee jokainen klikkaus harkiten.
 • Mieti peliä jo muutama klikkaus eteenpäin.
 • Seuraa pelissä kulkevaa aikaa, mutta älä anna sen hätäännyttää itseäsi.
 • Vaihtele pelin vaikeustasoa, jotta se pysyy mielekkäänä.
 • Seuraa miinaharavan yläosassa näkyvää hymynaamaa, jonka ilme muuttuu pelin edetessä.

Voiko tuurilla päästä voittoon?

Miinaharava on strategiapeli ja sen voittamiseen tarvitaan jonkin verran älyä. On hyvin epätodennäköistä, että pelissä voittaisi pelkällä tuurilla tai klikkailemalla ruudulla mihin sattuu. Helpoimmalla tasolla tämä on kuitenkin jonkin verran todennäköisempää kuin vaikealla tasolla, mutta yleisesti ottaen voit voittaa miinaharavassa vain älyllä.

Miinaharavan pelivariaatiot

Miinaharava on saanut vuosien saatossa useita erilaisia pelivariaatioita. Lisäksi peli on kehitetty useille eri alustoille, kuten Windows ja Firefox, ja pelin ulkoasu vaihtelee hieman eri alustojen välillä. Yleisimmät pelivariaatiot ovat seuraavat:

 • Windows miinaharava
 • 3D, tai Cube Minesweeper
 • Firefox Hexagon Minesweeper
 • Triangular

Pelaa verkossa

Peli löytyy helposti pelattavaksi netissä, jos se ei ole omalla laitteellasi oletuksena. Voit pelata peliä joko tietokoneella, tabletilla tai puhelimella. Se toimii kaikilla laitteilla ilman ongelmia, eikä sinun tarvitse ladata sovellusta, vaan löydät sen suoraan netistä. Jos kuitenkin pidät sovelluksesta enemmän, löydät sen myös laitteesi sovelluskaupasta.

Yhteenveto

Miinaharava on jännittävä älypeli, jonka parissa viihtyvät kaikenikäiset pelaajat. Tehtävänäsi on paljastaa kaikki ruudut, joissa ei ole miinoja hiiren oikealla näppäimellä. Hiiren vasemmalla näppäimellä voit puolestaan merkitä ruudut, joissa ajattelet miinojen olevan. Vältä laudalla olevien miinojen klikkaamista ja tyhjennä ruutu, jos vain osaat!

UKK

Miten pelata Miinaharavaa?

Miinaharavan pelaaminen on helppoa. Sinun pitää vain löytää kaikki pelikentälle piilotetut miinat ja välttää osumasta niihin. Jos onnistut tyhjentämään ruudukon nopeasti osumatta miinoihin, voitat pelin.

Mikä on Miinaharavan tarkoitus?

Miinaharavassa tarkoituksena on haravoida miinakenttä tyhjäksi mahdollisimman nopeasti osumatta miinoihin. Jos onnistut, voitat pelin.

Kuka on tehnyt miinaharavan?

Miinaharavan nykyisen version kehitti Robert Donner jo vuonna 1989. Tutuksi se tuli vuonna 1992, kun se liitettiin osaksi Windowsin Microsoft käyttöjärjestelmää.