logo
Search
Close this search box.

Mölkky säännöt

Mölkky säännöt

Suomalaisten kesälomailijoiden rakastettu klassikkopeli mölkky on viime vuosina saavuttanut suosiota myös kansainvälisesti. Eikä se ole ihme, sillä tämä perinteinen ja supersuosittu heittopeli tarjoaa erityisen hauskaa ajanvietettä kaikenikäisille pelaajille.

Mölkyn yksinkertaiset säännöt ja mahdollisuus viettää aikaa ystävien ja perheen kanssa raittiissa ulkoilmassa tekevät siitä erityisen houkuttelevan vaihtoehdon, kun yhä useampi meistä viettää nykypäivänä enemmän aikaa erilaisten laitteiden äärellä sisätiloissa. Pelin kehittely alkoi aikoinaan jo 1990-luvulla Päijät-Hämeen koulutuskonsernin Tuoterengas-yksikössä Lahden kaupungissa, jossa kyseinen koulutuskonserni omisti pelin oikeudet vuoteen 2016 saakka. Tämän jälkeen oikeudet myytiin Tactic Games Oy -lautapeliyritykselle.

Voidaankin sanoa, että suomalainen mölkky on osoittanut, että yksinkertaiset ideat voivat joskus olla niitä kaikkein parhaimpia. Mölkky yhdistää ihmiset ja tuo iloa elämään. Lisäksi se on hieno kesäperinne, jota kannattaa ehdottomasti kokeilla ja jakaa eteenpäin!

Mölkky-pelin kulku

Mölkkyä pelataan avoimessa ulkotilassa tasaisella alustalla. Hyviä paikkoja mölkyn pelaamiseen ovat esimerkiksi tasainen nurmikkopiha tai hiekkapohjainen alue. Mölkkyä voidaan pelata joko yksilöpelinä tai joukkueina.

Ennen pelin aloittamista valmistellaan pelin 12 keilaa oikeille paikoilleen. Numeroidut keilat järjestetään tiiviiksi ryhmäksi kolmion muotoon. Sen jälkeen piirretään viiva noin 3-4 metrin päähän keilojen muodostamasta kolmiosta. Tätä viivaa kutsutaan heittolinjaksi, ja heittäminen tapahtuu sen takaa. Se, piirretäänkö heittolinja 3 vai 4 metrin päähän, voi vaihdella hieman riippuen siitä, mitä yhdessä sovitaan.

Pelissä kirjataan pisteitä ylös koko pelin ajan ja pelaajat toimivat vuorotellen pisteiden kirjaajina. Pisteiden kirjaaminen vuorotellen takaa reilun pelin ja kukin pysyy kartalla siitä, mikä on pistetilanne. Kun kirjaamisvuoro ja säännöt on sovittu, heittolinja piirretty maahan ja varmistettu, että keilat ovat paikoillaan oikeassa asennossa, on aika aloittaa itse pelaaminen.

Peli kulkee siten, että pelaajat heittävät vuorotellen heittokapulaa eli mölkkyä ja yrittävät kaataa numeroituja keiloja. Jokaisella pelaajalla on yksi heitto jokaista kierrosta kohden. Heittokapula heitetään aina alakautta, mutta sillä ei ole merkitystä, osuuko kapula keilaan suoraan tai epäsuorasti esimerkiksi ylimääräisen pompun kautta.

Mikäli pelaaja ei osu keilaan eikä siten saa pisteitä kolmella peräkkäisellä heittokierroksella, peli päättyy hänen osaltaan ja tulos merkitään nollaksi.

Heittojärjestys

Mölkyn heittojärjestys voidaan esimerkiksi arpoa noppaa heittämällä siten, että ensimmäinen pelaaja voi olla se, joka saa suurimman noppaluvun. Heittojärjestys pysyy samana loppuun asti ja lopulta jäljellä on vain kaksi pelaajaa, joista toinen voittaa ja peli päättyy siihen.

Kaatunut keila

Keilaa ei lasketa kaatuneeksi eikä siitä saa pisteitä, ellei se ole kaatunut maahan kokonaan. Jos yksi keila esimerkiksi nojaa toista keilaa vasten, sitä ei lasketa tällöin kaatuneeksi. Jos taas vain yksi keila kaatuu kokonaan, pelaaja saa pisteiksi kyseisen keilan numeron. Jos useampi kuin yksi keila kaatuu, pelaaja saa pisteiksi kaikkien kaatuneiden keilojen yhteenlasketun määrän.

Jokaisen heiton jälkeen keilat nostetaan takaisin pystyyn täsmälleen niille samoille paikoille, kuin johon ne ovat kaatuneetkin. Nosto tehdään siten, että ensin keilat nostetaan takaisin pystyyn ja sen jälkeen ne käännetään numeropuoli kohti heittoviivaa päin.

Jos keila jää kaatuessaan nojaamaan johonkin kiinteään kohteeseen, kuten esimerkiksi seinään, se siirretään heittokapulan pituuden verran irti kiinteästä kohteesta eikä sitä lasketa kaatuneeksi.

Jos keilat siirtyvät tai kaatuvat jostain muusta syystä kuin pelaajan heiton seurauksena, ne nostetaan pystyyn ja pyritään palauttamaan oikeille paikoilleen. Näitä tapauksia ei luonnollisesti lasketa kaatuneiksi keiloiksi.

Pistelasku

Pelaajan pistemäärä lasketaan jokaisella heittokierroksella sen mukaan, montako keilaa hän onnistuu kaatamaan ja mitkä numerot kaatuneissa keiloissa on.

Pisteet lasketaan niin, että kunkin kaadetun keilan numero merkitään ylös. Jos siis useampi kuin yksi keila kaatuu samalla heittokierroksella, niiden pisteet lasketaan yhteen. Vielä kertauksena: mikäli vain yksi keila kaatuu kokonaan, kerryttää pelaaja pistesaalistaan kyseisen keilan numeron verran. Useampi kaatunut keila antaa pisteiksi kaikkien kaatuneiden keilojen yhteenlasketun määrän.

Peli päättyy siihen, kun ensimmäinen pelaaja tai joukkue saavuttaa sovitun pisterajan. Yleensä tämä raja on tasan 50 pistettä, joten se pelaaja, joka saa kerättyä tasan 50 pistettä ensimmäisenä, voittaa pelin.

Tuliko tasapeli?

Mölkky-pelissä tulee tasapeli siinä tapauksessa, kun kahden pelaajan tai kahden joukkueen yhteenlaskettu pistemäärä on täsmälleen sama. Kun pisteet menevät tasan, peli päättyy tasapeliin eikä vain yhtä voittajaa täten ole.

Jos halutaan vielä tasapeliin päättyneen tuloksen jälkeen kuitenkin ratkaista voittaja, voidaan esimerkiksi sopia, että pelaajat tai joukkueet heittävät vuorotellen yhden keilan ja laskevat sen perusteella uudet pisteet. Jos tämän ylimääräisen heittokerrankin pistemäärät ovat edelleen tasan, voidaan jatkaa tällä tavalla siihen asti, kunnes saadaan selville selkeä voittaja.

On myös muita tapoja ratkaista tasapeli mölkky-pelissä. Joissakin tapauksissa voidaan esimerkiksi ennen pelin alkua yhteisesti sopia, että tasapelin sattuessa voitto annetaan sille joukkueelle, joka saavutti tasapeliin johtaneen tuloksen ensin. Mölkky on siitä mukava peli, että sääntöjä voidaan helposti muuttaa ja mukauttaa pelaajien omien toiveiden ja yhdessä laadittujen sopimusten mukaan.

Mölkyn keilojen koko

Pelin keiloja on siis yhteensä 12 kappaletta ja ne on merkitty numeroilla 1-12. Kukin keila on korkeudeltaan noin 15 cm ja halkaisijaltaan noin 5,9 cm. Sen lisäksi kaikki keilat on veistetty päästään noin 45 asteen muotoiseen kulmaan.

Pelin heittokapula eli mölkky on puolestaan noin 22,5 cm pitkä ja halkaisijaltaan samankokoinen kuin keila eli 5,9 cm.

Mölkyn suosio maailmalla

Mikä sitten tekee tästä pelistä niin suositun? Yksi syy on ehdottomasti sen helppous ja saavutettavuus. Mölkkyä voi nimittäin pelata kuka tahansa iästä tai kunnosta riippumatta: peli ei vaadi erityistä fyysistä kuntoa tai muita erikoisvarusteita, joten se sopii mainiosti kaikille.

Lisäksi mölkyn pelaaminen tarjoaa mahdollisuuden viettää aikaa ulkona, nauttia luonnosta ja pitää samalla hauskaa hyvässä seurassa. Suomen kesä on lyhyt, ja siihen mölkky nopeasti omaksuttavine sääntöineen sopii varsin erinomaisesti!

Mölkkyä pelataan toki tänä päivänä muuallakin kuin Suomessa, sillä tämä suomalaisten rakastama peli on löytänyt tiensä monen muunkin maan kansalaisen sydämeen. Suomen lisäksi mölkky on saanut huomiota ja kannatusta muun muassa muissa Euroopan maissa, kuten esimerkiksi Saksassa, Ranskassa, Hollannissa ja Iso-Britanniassa. Mölkyn harrastajia löytyy siis ympäri maailmaa ja peliä pelataan niin virallisissa turnauksissa kuin rennoissa vapaa-ajan tapahtumissakin.

Pelin suosio näkyy esimerkiksi kansainvälisissä turnauksissa, kuten Mölkyn maailmanmestaruuskisoissa, jotka houkuttelevat pelaajia eri puolilta maailmaa kilpailemaan. Mölkky on otettu mukaan myös moniin ulkopelejä tarjoaviin tapahtumiin ja festivaaleihin. Kun pelaamiseen riittää vain yksi heittokapulasta ja numeroiduista keiloista koostuva mölkky-setti, peliä on varsin helppo kuljettaa paikasta toiseen ja pistää peli pystyyn missä tahansa.

Kaiken kaikkiaan voidaan sanoa, että mölkky on onnistunut saavuttamaan laajan ja innostuneen pelaajakunnan monissa eri maissa. Pelin helpot säännöt, sosiaalinen luonne ja kilpailullinen ilmapiiri tekevät siitä houkuttelevan pelin niin perheille, ystäväporukoille kuin tosimielellä turnauksissa kilpaileville pelaajille. Mölkkyä kannattaakin ehdottomasti kokeilla, jos on sattunut tähän asti jäämään paitsi tästä leppoisan rennosta pelistä.