© 2024 säännöt.fi
Lautapelit tarjoavat elämyksiä ja yhteisöllisyyttä. Ne voivat olla maailman paras harrastus. Niitä on moneen menoon: klassisista perhepeleistä intensiivisiin aivopähkinöihin ja draamantäyteisiin roolipeleihin. Kiehtovia teemoja, taidokkaita komponentteja ja vuorovaikutteisuutta, jota ei korvaa mikään. Lautapelien parissa syntyy hetkiä, jotka eivät unohdu. Lautapeliyhteisö onkin maailmanlaajuisesti rikas ja monimuotoinen, ja tarjolla on pelattavaa niin lapsille, perheille kuin peliharrastajille.
Lautapeli on peli, jota pelataan fyysisellä pelilaudalla ja siihen kuuluvilla komponenteilla, kuten nappuloilla, korteilla, nopilla tai muilla pelivälineillä. Lautapelin tarkoituksena on yleensä saavuttaa voitto tai täyttää tietyt pelin asettamat tavoitteet sääntöjen mukaisesti. Lautapelit voivat vaihdella kevyistä ja nopeatempoisista peleistä syvällisiin ja strategisiin, todella paljon aikaa vaativiin peleihin. Lautapelit ovat tietysti viihdyttäviä, mutta ne ovat myös opettavaisia. Niissä voi harjoitella monenlaisia taitoja, kuten vaikkapa ongelmanratkaisua, yhteistyötä ja päätöksentekoa.
Lautapelejä pelailtiin jo antiikin aikoina. Niitä käytettiin niin viihdykkeenä kuin opetustarkoituksissa. Antiikin Kreikassa ja Roomassa suosittuja pelejä olivat esimerkiksi ”petteia” ja ”latrunculi”, joissa tarvittiin strategista ajattelua ja taktikointia.
Keskiajalla Euroopassa pelailtiin monia klassisia pelejä. Esimerkiksi shakkia alettiin pelata aktiivisesti. Modernimpien lautapelien esi-isiä olivat myös 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun seurapelit ja juomapelit, jotka olivat suosittuja erityisesti Euroopassa.
1900-luvun alkupuolella julkaistiin monia klassisia pelejä, kuten Monopoli ja Clue. 1900-luvun jälkipuolella ja 2000-luvulla lautapelien maailma on laajentunut hurjasti. On kehitetty monia uusia pelejä eri teemoineen ja erilaisine vaikeusasteineen.
Digiaikakauden myötä lautapeliharrastus on nähnyt uuden elämän. Monia suosikkipelejä on nimittäin tänään saatavilla sekä fyysisinä versioina että digitaalisina sovelluksina ja verkkopeleinä.
Lautapelin valinta riippuu monista asioista; kenen kanssa pelataan, paljonko pelaamiseen on aikaa ja missä pelataan. Tässä muutamia vinkkejä, joita voi pohtia valintaa tehdessä:
Pelaajamäärä. Ensimmäiseksi kannattaa miettiä, kuinka monta pelaajaa on mukana pelaamassa. On pelejä, jotka sopivat hyvin kahdelle pelaajalle, kun taas toiset vaativat suuremman porukan.
Peliaika. Jos haluat nopean ja kevyen pelin, valitse yksinkertaisempia pelejä. Jos taas pidät pidemmistä ja syvällisemmistä pelikokemuksista, valitse haastavampia strategiapelejä.
Teema. Valitse peli, jonka teema ja taustatarina kiinnostavat sinua ja kanssapelaajiasi. Teemat voivat vaihdella scifiseikkailuista ja fantasiamaailmoista historiallisiin tapahtumiin ja rikosten ratkaisemisiin, ja kaikkeen siltä väliltä.
Pelityyppi. Onko sinulle tärkeää kilpailla muita vastaan, vai onko yhteistyö tai yhteinen strategian suunnittelu enemmän mieleesi? Valitse peli, joka tarjoaa haluamasi tyyppisen pelikokemuksen.
Aloittelijaystävällisyys. Jos pelaat ihan uusien pelaajien kanssa, tai olet itse vasta aloittelemassa, valitse peli, joka on helppo oppia ja jossa on selkeät säännöt.
Arvostelut ja suositukset. Lautapeliharrastajien arvostelut ja suositukset voivat auttaa löytämään itselle hyvin sopivia pelejä. Lueskele arvosteluja lautapelisivustoilta tai kysäise suosituksia ystäviltäsi.
Top 5 lautapelin määrittely ei ole helpoimmasta päästä oleva tehtävä. Sehän riippuu hyvin paljon henkilökohtaisista mieltymyksistä, pelityyleistä ja niistä tilanteista, joissa peliä aiotaan pelata. Tässä kuitenkin viisi erittäin suosittua lautapeliä, jotka mainitaan monen suosikkilistauksissa.
Monopoly on klassinen kiinteistökauppaan ja -sijoittamiseen perustuva lautapeli, jossa pelaajat kilpailevat ostamalla, vuokraamalla ja kauppaamalla kiinteistöjä. Pelissä tehdään siis symbolisella tasolla rahaa ja menestytään kiinteistökaupoilla, tai sitten epäonnistutaan omissa bisneksissä. Vankilaankin voi tässä pelissä joutua.
Afrikan tähti on suomalainen seikkailupeli, jossa pelaajat kilpailevat toisiaan vastaan löytääkseen jalokiviä Afrikan mantereen eri kaupungeista. Pelaajat liikkuvat pelilaudalla Tangerista tai Kairosta aina Kapkaupunkiin saakka, ja kohtaavat matkallaan erilaisia seikkailuja ja haasteita.
Alias on sananselittäjien suosikkipeli. Se on nopeatempoinen sanaselityspeli, jossa pelaajat yrittävät saada joukkueensa arvaamaan annettuja sanoja ilman, että käyttävät vihjeessään itse sanaa tai sen suoria synonyymejä. Peli testaa pelaajien sanavarastoa, kykyä antaa hyviä vihjeitä ja kykyä ajatella nopeasti.
Carcassonne on kevyt ja viihdyttävä strategiapeli. Siinä pelaajat rakentavat Ranskan kaupungin Carcassonnen ympärille linnoja, teitä ja peltoja asettamalla laattoja pelilaudalle. Pisteitä kerrytetään pääasiassa rakentamalla ja valtaamalla koko ajan enemmän alueita.
Scrabble on sanapeli, jossa pelaajat yrittävät muodostaa sanoja kirjainlaatoista sijoittamalla ne ristikkoon muodostaen siihen koko ajan uusia sanoja. Pelaajat saavat pisteitä sanojensa pituuden ja käyttämiensä kirjainten pistearvojen perusteella.
Nettikasinoiden pelit eivät ole perinteisiä lautapelejä ihan sellaisinaan, vaikka niiden valikoimista saattaakin bongata tutunkuuloisia lautapelien nimiä. Esimerkiksi Monopolya ei ole tarjolla sellaisena kuin näyttäytyy lauatapeliversio, mutta sen sijaan voi olla löydettävissä Monpoly-teemaisia muita pelejä.
Lautapelejä pelaamalla ollaan osa porukkaa tai osa isompaa yhteisöä. Ne vahvistavat ihmissuhteita ja tarjoavat yhteisiä muistoja. Niiden parissa ei olla yksin. Koska tarjonta on valtava ja monipuolinen, jokaiselle porukalle löytyy varmasti mieluinen peli.
Ei ole mahdollista yksiselitteisesti sanoa, mikä olisi maailman suosituin lautapeli, koska suosio vaihtelee eri maiden ja alueiden välillä, sekä aikakausittain.
Lautapelit opettavat monia huipputärkeitä taitoja, kuten strategista ajattelua, ongelmanratkaisukykyä, vuorovaikutustaitoja, yhteistyötaitoja ja päätöksentekoa.