logo
Search
Close this search box.

Afrikan tähti säännöt

Afrikan tähti säännöt

Afrikan tähti on varsin legendaarinen lautapeli, joka on viihdyttänyt ja lumonnut pelaajia jo yli 70 vuoden ajan. Tässä strategisessa pelissä kaikki pelaajat matkustavat ympäri Afrikkaa etsien timanteista arvokkainta: Afrikan tähteä. Afrikan tähti -pelissä on valittavana monia mahdollisia reittejä ja tehtävä strategisia pelin kulkuun vaikuttavia päätöksiä.

Afrikan tähti -pelin säännöt on suhteellisen helppo oppia, joten se on hyvä valinta oikeastaan kaikenikäisten ja -tasoisten pelaajien peliksi. Peliä voi siis pelata perheen pienempienkin lasten kanssa, mutta toki se voi olla hauskaa ajanvietettä myös aikuisporukan yhteisessä illanvietossa.

Pelin ideana on se, että pelaajat pyrkivät löytämään Afrikan tähti -nimisen jalokiven siirtämällä pelinappulaansa Afrikan karttaa pitkin ja kääntämällä ympäri reitille sijoitettuja pyöreitä pahvikiekkoja. Kukin käännettävä pahvikiekko tarjoaa erilaisia yllätyksiä – joku niistä on kaikkien etsimä Afrikan tähti. Pelistä tekeekin jännittävän juuri se, ettei kukaan pelaajista voi tietää etukäteen, mikä yllätys on piilossa kunkin kiekon alla.

Afrikan tähti

Afrikan tähti on suomalainen keksintö, vaikka sitä ei pelistä tietämätön ehkä ensimmäiseksi uskoisikaan. Tämä suomalaisen Kari Mannerlan kehittämä lautapeli julkaistiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1951. On sanottu, että alun perin peli olisi tarkoitettu vain joululahjaksi yrityksille, mutta sen suuren suosion vuoksi sitä alettiin myydä myös laajemmalle yleisölle.

Siitä lähtien Kari Mannerlan luoma Afrikan tähti onkin ollut yksi Suomen kaikkien aikojen suosituimmista lautapeleistä. Pelin menestyksen ja pitkäaikaisen suosionsa ansiosta sen voi sanoa kuuluvan merkittävästi suomalaiseen pelikulttuuriin.

Afrikan tähteä on pelattu jo useiden sukupolvien ajan, ja monet suomalaiset ovatkin kasvaneet pelaten tätä peliä yhdessä perheen tai ystävien kanssa. Peliin liittyy vahvaa nostalgiaa ja moni kaivaakin tämän lapsuuden ajan pelin uudelleen esiin silloin, kun omat lapset tulevat siihen ikään, että lautapelien pelaaminen alkaa tulla ajankohtaiseksi.

Afrikan tähti on helppo ottaa haltuun, sillä sen säännöt ovat yksinkertaiset. Pelaajat liikkuvat vuorotellen Afrikan kartalla ja yrittävät siis löytää Afrikan tähden. Yksinkertaisuudesta huolimatta pelissä on myös strategista syvyyttä, joka houkuttelee pelaajia palaamaan pelin pariin yhä uudestaan ja uudestaan.

Pelin tavoite ja kulku

Kuten mainittua, pelissä pelaajan tavoitteena on löytää Afrikan tähti ensimmäisenä ennen muita pelaajia, ja viedä tähti sen jälkeen vielä takaisin lähtöpisteeseen. Pelaajat liikkuvat pelilaudalla heittämällä noppaa ja kääntävät pelilaudalle kaupunkien kohdalle asetettuja pahvikiekkoja niihin osuessaan.

Pelin perussäännöt ovat lyhykäisyydessään seuraavanlaiset:

  • jokainen pelaaja saa pelin alussa pelirahaa 300 puntaa (3 x 100 puntaa)
  • pelaajat päättävät, aloittavatko he jalokivien etsimisen Kairosta vai Tangerista
  • pelaajat heittävät noppaa – isoimman luvun saanut aloittaa
  • kartalla edetään heittämällä vuorotellen noppaa
  • pelaaja voi ostaa matkallaan jalokiviä, jos osuu sellaisiin
  • kartalta löytyy maa-, meri- ja lentoreittejä, joista pelaaja joutuu maksamaan (lentäminen maksaa 300 puntaa, meritie 100 puntaa, maatie on ilmainen)

Peli päättyy, kun joku pelaajista löytää Afrikan tähti -jalokiven ja vie sen takaisin joko Tangeriin tai Kairoon. Mutta jos tässä kohtaa joku muu pelaajista löytää hevosenkengän, tulee hänen yrittää ehtiä Tangeriin tai Kairoon ennen Afrikan tähden haltijaa. Se, kumpi vie Afrikan tähden tai hevosenkengän perille ensimmäisenä, voittaa pelin.

Paikannimet pelilaudalla

Pelilauta esittää Afrikan mantereen karttaa, joka sisältää eri kaupunkeja ja muita paikkoja, joita pitkin pelaajat voivat liikkua. Paikkakuntien nimet esitetään kartalla englanninkielisinä.

Peli on laadittu aikana, jolloin iso osa Afrikan valtioista oli vielä siirtomaita. Valtioiden itsenäistymisen jälkeen monet paikannimet ovat todellisessa elämässä muuttuneet, eikä osa pelilaudan paikkakuntien nimistä ole enää käytössä. Alkuperäistä pelilautaa ja siinä käytettyjä nimiä ei kuitenkaan ole koskaan päädytty muuttamaan.

Mitkä paikkakunnat sitten ovat päässeet kartalle? Aloituspaikkakunnat ovat mainitut Tanger ja Kairo. Tanger on rannikkokaupunki Marokossa Gibraltarin salmen rannalla, ja Kairo on Egyptin pääkaupunki Välimeren rannalla, kuten Tangerkin. Molemmat sijaitsevat Pohjois-Afrikassa, josta kaikki pelaajat etenevät kohti eteläistä Afrikkaa.

Muut Afrikan tähden pelilaudalla sijaitsevat paikkakunnat, joihin myös pahviset pelikiekot sijoitetaan, ovat aakkosjärjestyksessä seuraavat:

  • Addis Abeba, Etiopian pääkaupunki
  • Ain Galaka, kylä Saharan autiomaassa
  • Bahr el Ghazalm, Niilin sivujoki ja maakunta Etelä-Sudanissa
  • Canary Islands (suomeksi Kanariansaaret)
  • Cape Guardafui, mantereen itäisin niemi Somaliassa
  • Cape Saint Marie, Madagaskarin eteläisin niemi
  • Cape Town (suomeksi Kapkaupunki), kaupunki Etelä-Afrikassa
  • Cape Verde (suomeksi Kap Verde), mantereen läntisin niemi Senegalissa
  • Congo (suom. Kongo), valtio ja joki Keski-Afrikassa
  • Dar es Salaam, Tansanian entinen pääkaupunki
  • Darfur, maakunta Sudanissa
  • Dragon Mountains (suomeksi Lohikäärmevuoret), vuoristo Etelä-Afrikassa
  • Egypt (suomeksi Egypti), valtio Koillis-Afrikassa
  • Gold Coast (suomeksi Kultarannikko), nykyinen Ghanan valtio
  • Kandjama, kylä Keski-Gabonissa
  • Lake Victoria (suomeksi Victoriajärvi), Afrikan suurin järvi
  • Morocco (suomeksi Marokko), valtio Pohjois-Afrikassa
  • Mozambique (suomeksi Mosambik), valtio Itä-Afrikassa
  • Ocomba, kylä Kongossa
  • Sahara, autiomaa Pohjois-Afrikassa
  • Saint Helena, Isolle-Britannialle kuuluva saari
  • Sierra Leone, valtio Länsi-Afrikassa
  • Slave Coast (suomeksi Orjarannikko), Nigerian rannikon entinen nimi
  • Suakin, kaupunki Sudanissa
  • Tamatave, nykyisin Toamasina, kaupunki Madagaskarissa
  • Timbuktu, kaupunki Malissa
  • Tripoli, Libyan pääkaupunki
  • Tunis, Tunisian pääkaupunki
  • Victoria Falls (suomeksi Victorian putoukset), vesiputous Sambian ja Zimbabwen rajalla
  • Whalefish Bay, nykyään Walvis Bay, kaupunki Namibiassa

Pelimerkit

Afrikan tähti -pelissä on yhteensä 30 pahvikiekkoa eli pelimerkkiä, jotka laitetaan ennen pelin aloittamista pöydälle nurinpäin. Sen jälkeen ne sekoitetaan ja asetetaan kartalla olevien paikkakuntien kohdalla oleviin ympyröihin.

Pahvikiekkoja on erilaisia ja kiekko voi olla joko tyhjä, rosvo, hevosenkenkä tai jalokivi. Jalokivet voivat olla Afrikan tähden lisäksi smaragdeja, rubiineja ja topaaseja. Jalokivistä saa aina rahaa: topaasista 300, smaragdista 600 ja rubiinista 1000 puntaa. Rosvo tarkoittaa sitä, että pelaaja menettää kaikki rahansa. Hevosenkengästä ei saa varsinaisesti mitään, mutta toki sen avulla voi pelin lopussa voittaa.

Erikoistilanteita

Pelilaudalla on muutamia paikkoja, joissa pelaajat voivat joutua sellaisiin tilanteisiin, jotka joko hidastavat tai nopeuttavat liikkumista. Jos pelaaja esimerkiksi joutuu sinisen renkaan ympäröimään mustaan ympyrään, hän joutuu beduiinien saartamaksi ja vapautuu vain heittämällä nopalla luvut 1 tai 2.

Yksi esimerkki pelaajan menoa hidastavasta erikoistilanteesta voi olla myös seuraavanlainen: kun pelaaja kääntää Slave Coast -kohdassa tyhjän kiekon, hän joutuu jäämään ”orjaksi” kolmen seuraavan heittovuoronsa ajaksi.

Joskus pelaajan kohdalle voi osua myös ylimääräistä rahaa. Sellainen erikoistilanne on esimerkiksi, että ensimmäisenä Cape Towniin saapuva pelaaja saa itselleen ylimääräiset 500 puntaa!

Afrikan tähden vastaanotto ja kritiikki

Afrikan tähti on varsin suosittu lautapeli, mutta se on myös saanut osakseen arvostelua niin nimestä kuin sen tarjoamasta Afrikka-kuvastakin. On muun muassa sanottu, että pelissä pelaaja asettuu aina kolonialistin asemaan etsimällä jalokiviä ”villistä” Afrikasta. Peliä on kritisoitu stereotyyppisyydestä ja jotkut tahot ovat kokeneet kuvat jopa rasistisina.

On myös sanottu, että peli vahvistaa Afrikkaan liittyviä ennakkoluuloja. Nämä pelin kiistanalaiset teemat ovatkin johtaneet kiihkeisiinkin keskusteluihin sen sopivuudesta ja merkityksellisyydestä nykyaikana.

Ollaanpa pelin stereotyyppisyydestä sitten mitä mieltä tahansa, on peli kuitenkin pystynyt opettamaan pelaajille myös hieman Afrikan mantereen maantietoa.

Afrikan tähden lisäversiot

Afrikan tähti -peli on pysynyt lähes samanlaisena vuodesta toiseen. Yhden sääntömuutoksen se on kokenut vuonna 2005. Ennen tuolloin tehtyä sääntömuutosta pelaaja saattoi jäädä pelin lopussa jumiin Saint Helenan saarelle, jos hänellä ei ollut rahaa poistua sieltä.

Kun Afrikan tähti -peli vuonna 2021 täytti kunniakkaat 70 vuotta, pelistä julkaistiin juhlavuoden kunniaksi uusi versio. Uudessa versiossa Afrikan tähden rosvot korvattiin panttereilla ja myös pelin ulkoasuun tuli hieman muutoksia. Alkuperäisen pelin sekä uuden peliversion lisäksi pelistä on saatavilla myös minikokoinen versio pienemmällä pelilaudalla ja pienemmillä pelinappuloilla.

Onpa Afrikan tähti päässyt myös aikoinaan videopeliksi, sillä vuonna 1985 Commodore 64:lle ilmestyi alkuperäiseen Afrikan tähteen perustuva videopeli.