logo
Search
Close this search box.

Domino säännöt

Domino säännöt

Domino on perinteinen lautapeli, joka tunnetaan monissa eri kulttuureissa ympäri maailmaa. Alkuperäinen peli kehitettiin Kiinassa noin tuhat vuotta sitten, ja sieltä se levisi sitten eri puolille maailmaa. Eurooppalaiset sukelsivat dominon saloihin 1700-luvulla. Tänä päivänä domino on suosittu monissa eri maissa ja kulttuureissa, ja se voi tarjota mukavan mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin pelaamisen kautta.

Domino-peli on lisäksi suhteellisen helppo omaksua, ja perusversion säännöt ovat yksinkertaiset. Tämä helppous tekee siitä loistavan vaihtoehdon kaikenikäisille pelaajille ja erilaisille peliryhmille.

Mitä dominoon tarvitaan?

Domino on yksinkertainen peli, ja sen pelaamiseen tarvitaan vain muutama perusasia. Ensinnäkin peliin tarvitaan pelisetti: dominoa pelataan erityisillä litteillä suorakulmion muotoisilla palikoilla, joita on kaikkiaan 28 kappaletta per setti. Jokainen palikka on jaettu viivalla kahteen osaan, ja kummassakin osassa on yleensä pisteet, jotka ilmaisevat numeron.

Dominoa voi pelata missä tahansa. Siihen, että dominopalikat pysyvät pystyssä, tarvitaan kuitenkin pöytä tai jokin muu tasainen alusta. Pöydän koko riippuu pelaajien määrästä, mutta sen tulee olla riittävän suuri, jotta palikat mahtuvat siihen hyvin. Domino on vuorovaikutukseen perustuva sosiaalinen peli, joten tarvitset ainakin yhden pelikaverin pelataksesi peliä. Useimmiten dominoa pelataan kahden pelaajan kesken, mutta 3–4 hengen porukassakin sitä on mahdollista pelata.

Tärkein tarvittava asia on käsitys dominon säännöistä. Säännöt voivat vaihdella hieman eri versioissa ja alueilla, joten on hyvä tutustua niihin ennen pelin aloittamista. Voit käyttää perinteisiä dominosääntöjä tai muokata niitä myös omien mieltymystesi mukaan.

Dominon säännöt

Peli alkaa dominopalikoiden jakamisella. Palikoista muodostetaan kasa, ja pelaajat ottavat vuorotellen palikoita pinosta. Jokainen pelaaja saa ottaa itselleen alussa seitsemän palikkaa.

Pelin saa aloittaa se pelaaja, jonka palikassa on korkein tuplanumero. Tämän jälkeen pelaajat vuorottelevat asettamalla aina yhden palikan pöydälle niin, että sen jompikumpi numero vastaa pöydällä olevan palikan jompaakumpaa numeroa. Jos pöydällä on esimerkiksi palikka numeroin 3–5 ja sinulla on palikka numeroin 3–2, voit asettaa sen pöydälle niin, että molempien palikoiden kolmoset yhdistyvät toisiinsa.

Kierros päättyy itsellä olevien palikoiden loppumiseen. Pelaaja, joka ensimmäisenä pääsee eroon kaikista palikoistaan, voittaa siis kierroksen. Siinä tapauksessa, että pelaaja ei pysty pelaamaan mitään palikkaa, hän joutuu nostamaan aina uuden palikan kasasta ja menettää myös kyseisellä kierroksella vuoronsa.

Miten peli päättyy?

Kun yksikään pelaaja ei voi enää asettaa omaa palikkaansa jatkoon, peli päättyy siihen. Kun peli loppuu, lasketaan jäljellä olevien palikoiden silmäluvut yhteen, ja nämä pisteet tulevat pelaajille miinuspisteiksi. Voittaja, eli vähiten pisteitä saanut pelaaja, saa kunnian aloittaa seuraavan pelin.

Peli jatkuu niin kauan, kunnes yksi pelaajista saavuttaa sovitun miinuspisteen rajan. Tämä raja voi olla joko 100 tai 200 miinuspistettä, riippuen pelin säännöistä. Voittaja määritellään sen perusteella, kuka on onnistunut keräämään vähiten miinuspisteitä.

Yhden ketjun domino vs. haaroittuva ketju

Dominoa voi pelata monella tavalla, ja yksi keskeinen valinta on, pelataanko sitä yhtenä ketjuna vai haaroittuvana ketjuna. Tämä valinta vaikuttaa pelin dynamiikkaan ja strategiaan.

Yhden ketjun pelissä kaikki dominopalikat asetetaan yhteen pitkään ketjuun, joka jatkuu vain kahteen suuntaan. Tällä tavalla pelattavassa dominossa esimerkiksi tuplaykkönen laitetaan poikittain 2–1:en perään ja tuplaykkösen kyljestä jatketaan puolestaan taas eteenpäin, mutta tuplaykkösen päihin ei sen sijaan voi laittaa palikoita. Tässä pelimuodossa pelaajien on harkittava tarkkaan, mihin palikka asetetaan, koska se vaikuttaa jatkossa siihen, millaisia vaihtoehtoja heillä on seuraavilla vuoroillaan.

Haaroittuvan ketjun dominopelissä tuplaykkösestä voi puolestaan jatkaa peliä neljään eri suuntaan. Tämä antaa pelaajille enemmän mahdollisuuksia ja vapauksia sijoittaa palikoita. Haaroittuvassa ketjussa on myös erilaisia variaatioita. Joissakin säännöissä kaikki tuplat toimivat haaroittimina, mikä tarkoittaa, että jokaisesta tuplasta voi aloittaa uuden suunnan. Toisissa säännöissä vain ensimmäisestä pöytään laitetusta tuplasta voi jatkaa neljään eri suuntaan.

Valinta yhden ketjun ja haaroittuvan ketjun välillä voi vaikuttaa pelin strategiaan ja monimutkaisuuteen. Yhden ketjun peli voi olla yksinkertaisempi ja suoraviivaisempi, kun taas haaroittuva ketju lisää pelin monimutkaisuutta ja vaatii pelaajilta parempaa suunnittelua ja taktista harkintaa. Joka tapauksessa se, kumman tyyppistä peliä halutaan pelata, riippuu pelaajien mieltymyksistä ja pelaajien yhdessä sopimista säännöistä.

Miksi domino on niin suosittu peli?

Domino on suosittu peli monista syistä. Ensinnäkin sen säännöt on erittäin helppo oppia, joten se sopii kaikenlaisille pelaajille. Dominopeli mahtuu myös pieneen tilaan ja sitä on helppo kuljettaa mukana missä ikinä liikkuukin. Lisäksi se on erinomainen sosiaalinen peli, joka tuo ihmiset yhteen yhteisen harrastuksen äärelle.

Dominon sääntöjä voi myös muokata tarpeen mukaan ja keksiä peliin halutessaan haastavampia sääntöjä. Esimerkiksi netistä voi löytää erilaisia pelivariaatioita, jos kaipaa perinteisen dominon rinnalle hieman haastetta. Erilaiset muunnelmat tekevätkin dominosta entistä jännittävämmän pelin. Domino on ehdottomasti kokeilemisen arvoisen peli: se on yksinkertainen, muuntuu tarvittaessa moneksi ja tuo iloa pitkäksi aikaa.