logo
Search
Close this search box.

Läpsy

Läpsy

Läpsy on jännittävä korttipeli, joka vaatii tarkkaavaisuutta ja nopeita refleksejä. Peli sopii kaikenikäisille pelaajille – niin lapsille kuin aikuisillekin – tarjoten kevyttä viihdettä. Korttipeliin voi osallistua jopa kahdeksan pelaajaa, mikä tekee siitä ihanteellisen valinnan isolle seurueelle mökkireissun ajanvietoksi tai illanistujaisiin. Läpsy tuo iloa ja jännitystä pelaajilleen ja pitää pelaajat virkeinä aina pelihetken päättymiseen saakka. Astu mukaan tämän jännittävään korttipelin maailmaan ja valmistaudu nauttimaan hulvattomista pelihetkistä!

Pelin tavoite

Pelin tavoite on yksinkertainen: pelin aikana pelaajat koittavat kerätä kaikki kortit itselleen. Pelaajat ovat valppaina koko pelin ajan, ja jokainen kortti voi ratkaista sen, kuka saa lisätä kortteja omaan pakkaansa ja kuka jää ilman.

Pelin kulku

Läpsy on suunnattu ensisijaisesti lapsille, ja kuten monen muunkin korttipelin säännöt on usein helppo oppia, myös läpsy-pelin säännöt on helppo sisäistää. Seuraavaksi kerromme tarkemmin pelin säännöt. Opit miten valmistelet pelin, miten peliä käytännössä pelataan ja mitä tapahtuu pelin loppuvaiheessa. Läpsy-pelin säännöistä on myös olemassa erilaisia muunnelmia, ja kerromme näistäkin lisää myöhemmin.

Pelin valmistelu ja pelikorttien jako

Koska nimensä mukaisesti läpsyssä pelaajat läpsäisevät käsillään pöytään, suosittelemme, että pelaajat ottavat suuret sormukset ja rannekorut pois pelin ajaksi. Näin varmistatte sen, ettei pelin tuoksinassa satu vahinkoja.

Läpsy-pelin pelaamiseen tarvitaan 52 kortin korttipakka, ja pelin alussa kaikki kortit jaetaan pelaajien kesken. Peliin voi osallistua kahdeksan pelaajaa, mutta jos peliin osallistuu enemmän kuin neljä pelaajaa, ota mukaan toinen korttipakka. Näin jokainen pelaaja saa tarpeeksi kortteja pelin alussa. Ei haittaa, jos pakat ovat keskenään erilaisia, nimittäin pakkojen ulkonäöllä ei ole vaikutusta pelin pelaamiseen.

Pelivaihe

Pelaajat pitävät korttinsa pakkana kädessään tai pöydällä kuvapuoli alaspäin, ja pelaajat kääntävät vuorollaan kortteja pöydälle. Kortit on käännettävä itsestä poispäin, jotta muut näkevät kortin kuvapuolen ensin.

Peli alkaa jakajan vasemmalta puolelta ja jatkuu myötäpäivään. Pelaajat kääntävät kortteja yksi kerrallaan pinoksi pöydän keskelle, ja kun pinon päällä on kaksi saman arvoista korttia, pinoa voi läpsäistä asettamalla kätensä pinon päälle. Pelaaja, joka ehtii laittaa kätensä ensin keskellä olevien korttien päälle, voittaa koko pinon itselleen ja laittaa kortit oman pakkansa pohjalle. Pöytää ei kannata läpsytellä huvikseen, sillä virheläpsyistä sakotetaan. Pelaaja, joka tekee virheellisen läpsyn, joutuu antamaan kaikille muille pelaajille yhden kortin omasta pakastaan.

Kuvakorttien kohdalla pelaajat toimivat hieman toisella tavalla. Kun pelaaja lyö pöytään yhden kuvakorteista (jätkä, kuningatar, kuningas tai ässä), seuraavan pelaajan täytyy lyödä sama kuvakortti. Jos pelaaja ei onnistu tässä, ensimmäisen kuvakortin pöytään lyönyt pelaaja voittaa pinon. Riippuen kuvakortista, pelaajilla on eri määrä yritysmahdollisuuksia lyödä pöytään sama kuvakortti.

  • Jos pöytään lyödään jätkä, seuraava pelaaja saa nostaa pakastaan yhden kortin.
  • Jos pöytään lyödään kuningatar, seuraava pelaaja saa nostaa pakastaan kaksi korttia.
  • Jos pöytään lyödään kuningas, seuraava pelaaja saa nostaa pakastaan kolme korttia.
  • Jos pöytään lyödään ässä, seuraava pelaaja saa nostaa pakastaan neljä korttia.

Jos pelaaja onnistuu lisäämään oikean kuvakortin peliin, seuraava pelaaja pyrkii tekemään saman. Pino siirtyy viimeiselle pelaajalle, joka onnistui pelaamaan kuvakortin oikein.

Pelin päättyminen

Jos pelaajalta loppuvat kortit kesken pelin, hänellä on mahdollisuus päästä takaisin peliin onnistuneella läpsyllä. Peli päättyy, kun yksi pelaaja on onnistunut haalimaan kaikki kortit itselleen – hän on siis pelin voittaja.

Pelin muunnelmat

Läpsyä on pelattu Suomessa vuosikymmenten ajan ja pelin säännöt vaihtelevat perhe- ja ystäväpiireittäin. Seuraavaksi käymme läpi muutamia tunnettuja pelin muunnelmia. Jos sinun tuntemiasi sääntöjä ei löydy tältä listalta, ei hätää! Läpsy on simppeli peli, johon voi helposti lisätä omia sääntöjä ja variaatioita. Omien sääntöjen keksiminen tekee pelaamisesta entistä jännittävämpää.

Yksi tapa muokata perussääntöjä on lisätä läpsittäviä yhdistelmiä: esimerkiksi neljän kortin suorat voivat myös olla läpsittäviä. Kympit ja summat, eli kaksi korttia, joiden summa on kymmenen, voivat myös olla sallittuja läpsittäviä yhdistelmiä. Hauskuutta voi tuoda myös rajoittamalla vain tietyt parit läpsittäviksi esimerkiksi värin tai maan mukaan. Esimerkiksi Slapjack-pelissä läpsitään vain jätkien kohdalla.

Moni on saattanut kohdata erilaisia sääntöjä kuvakorteille: esimerkiksi seuraava pelaaja voi kääntää esiin minkä tahansa kuvakortin sen sijaan, että oikea kuvakortti olisi pakollinen. Kuvakorteille voi myös keksiä villimpiä sääntöjä, kuten erilaisia tervehdyksiä ja huudahduksia, kun kuvakortti lyödään pöytään. Tämä lisää pelin äänentasoa, mutta kasvattaa samalla hauskuuden uudelle tasolle!

Pelin tavoitteen voi myös kääntää päälaelleen ja pinon saakin se, jonka käsi on pinon päällä viimeisenä. Tässä tapauksessa tavoitteena on päästä eroon korteista ja voittaja on se, jolta kortit loppuvat ensimmäisenä.

Koska läpsy-pelin muunnelmia on lukuisia, on suositeltavaa sopia säännöistä etukäteen peliseurueen kesken ennen pelin aloittamista. Tämä varmistaa, että kaikki pelaajat ovat selvillä siitä, millä tavoilla korttipino voidaan voittaa, ja vältetään mahdolliset erimielisyydet pelin aikana. Kokeile rohkeasti erilaisia sääntömuunnelmia, lisää läpsittäviä yhdistelmiä tai luo omia hauskoja tervehdyksiä ja huudahduksia kuvakorteille. Läpsy tarjoaa tilaisuuden olla luova ja kekseliäs, ja se voi olla juuri sellainen peli kuin te itse haluatte sen olevan.