logo

UNO säännöt

Uno

Yksi maailman pelatuimmista peleistä on ehdottomasti UNO korttipeli. Se on viihdyttänyt pelaajia jo vuosikymmeniä eikä se vieläkään ole pois muodista. UNO korttipelin suola on oikeastaan sen oma ja hiukan erilainen korttipakka sekä omat säännöt. Peliä pelataan perheittäin ja se myös kokoaa kavereita yhteen. Se myös sopii kaiken ikäisille pelaajille.

UNO-korttipelin säännöt

UNO korttipelin säännöt eivät ole kovin monimutkaiset ja ne oppii varsin nopeasti, kun peliä pelaa muutaman kerran. Tärkeimmät säännöt löydät, kun jatkat lukemista eteenpäin.

UNO-pelin tavoite

UNO korttipelin tavoite on varsin yksinkertainen, sillä pelaajan on päästävä kaikista korteista mahdollisimman pian eroon. Peliä pelataan joko useamman pelikierroksen verran tai pelkästään yksi kierros.

Korttipakka on varsin värikäs ja numerokortteja voi laittaa pakan päälle, jolloin tulee samaa väriä tai numeroa. Pelissä on myös erikoiskortteja, joiden avulla pelaaja pystyy muuttamaan pelin suunnan, pakan värin tai vastustaja joutuu nostamaan kortteja.

Jos peliä on tarkoitus pelata useampi kierros, jokaisen pelatun kerroksen jälkeen on laskettava pisteitä. Tavoitteena on saada 500 pistettä, jolloin pelikierroksia voi pelata useita.

Pelin kulku

Kukin pelaaja nostaa aluksi pelipakasta yhden kortin ja se pelaaja, jolla on suurin kortti, on pelin jakaja. Jokainen pelaaja saa seitsemän korttia ja sen jälkeen pakasta päällimmäinen kortti käännetään pelipöydälle aloitukseen.

Jakajan vasemmalla puolella istuva pelaaja aloittaa UNO pelin. Pelaajan on laitettava pelipöydälle ensimmäisen kortin päälle samaa väriä, numeroa tai kuvaa. Jos pelaajalla on kädessään värinvaihtokortti, hän voi tarvittaessa vaihtaa väriä. Jos mitään sopivaa korttia ei ole kädessä, pelaaja nostaa yhden kortin. Mikäli korttia sopii peliin, pelaaja laittaa sen pöytään, muussa tapauksessa vuoro siirtyy seuraavalle.

Näin peli jatkuu eteenpäin ja mikäli pelaajan kädessä on vain yksi kortti, hänen on huudettava UNO. Jos hän unohtaa huudon, voi kuka tahansa pelaajista vaatia nostamaan kaksi korttia. Tämä tosin on mahdollista vain ennen pelaajan uutta vuoroa. Jos pelaaja on jo ehtinyt pelata viimeisen korttinsa tai nostanut uuden kortin, hänen ei tarvitse nostaa kahta korttia.

Toimintakorttien pelaaminen

UNO korttipeli on varsin mielenkiintoinen ja lisäjännitystä pelaamiseen tuovat toimintakortit. Nimensä mukaisesti näillä korteilla voi tehdä pientä kiusaa sellaiselle pelaajalle, jonka kädessä on viimeinen kortti.

Nosta 4

Nosta 4 -kortti on pelin yksi parhaimmista korteista. Sillä saa vaihdettua pakasta väriä, mutta myös vaatia seuraavaa pelaaja joutuu nostamaan neljä korttia. Tässä tilanteessa, myös kortteja nostava pelaaja menettää vuoronsa.

Nosta 4 kortti sallii myös haasteen eli kortteja nostamaan joutuva pelaaja voi haastaa nosta 4 kortin lyöjän, jolloin hänen on näytettävä kaikki korttinsa haastajalle. Jos lyöjä olisi voinut pelata jonkun toisenkin kortin, hän joutuu nostamaan pakasta neljä korttia. Mikäli lyöjä ei ole huijannut, joutuu haastaja nostamaan kuusi korttia sekä hän menettää oman vuoronsa.

Yllätystekijä -kortti

Yllätystekijä -kortin avulla pelaaja voi vaihtaa pelissä väriä. Sen voi pelata pelissä ihan missä kohtaa tahansa. Yleensä ne kannattaa säästää pelin loppupuolelle, jolloin korttien vähyys voi tuoda ongelmia.

Nosta kaksi

Nosta kaksi -kortti on varsinainen kiusankappale seuraavalle pelivuorossa olevalle. Hänen on nostettava kaksi korttia ja samalla hän myös menettää oman pelivuoronsa. Nosta kaksi -kortin voi pelata värin tai kuvan mukaisesti.

Ohitus ja suunnanvaihto

UNO korttipelin parhaita kortteja on myös ohitus ja suunnanvaihto -kortit. Pelin suunnanvaihdolla voi vastustajan eteneminen hidastua ja ohita -kortilla on mahdollista jättää seuraava pelaaja välistä kokonaan.

Miten pisteet lasketaan?

UNO korttipelin pisteitä voidaan laskea siinä vaiheessa, kun ensimmäinen pelaaja on päässyt korteistaan eroon. Laskutapana käytetään sellaista, että voittaja saa pisteitä hävinneiden pelaajien korteista, mutta häviäjät jäävät kokonaan nollille. Pisteitä korteista saa seuraavasti:

  • Numerokorteista silmäluvun mukaan
  • Ohituskortista, nosta kaksi ja suunnanvaihtokortista kustakin 20 pistettä
  • Yllätystekijä sekä nosta 4 -kortit antavat kumpikin 50 pistettä

Ensimmäisellä kierroksella pelaaja ei vielä pysty saavuttamaan 500 pistettä, joten pelaaminen jatkuu tämänkin jälkeen.

Rangaistuksia koskevat säännöt

Rangaistukset liittyvät UNO sanan huutamiseen sekä haasteeseen.

  1. Kun pelaajalla on enää yksi kortti, hänen on huudettava ’UNO’. Jos hän unohtaa sen huudon ja joku toinen pelaajista huomaa sen, joutuu unohtaja nostamaan pakasta kaksi korttia. Mikäli vuoro on edennyt niin pitkälle, että unohtaja pääsee viimeisestä kortistansa eroon tai on nostanut pakasta yhden kortin, hänen ei tarvitse nostaa kahta korttia.
  2. Nosta 4 -kortin käyttämiseen liittyy haaste, jonka korttien nostaja voi tehdä kortin lyöjälle. Kortin lyöjän on näytettävä korttikätensä nostajalle ja mikäli kädessä on kortti, jonka pelaaja olisi voinut käyttää nosta 4 -kortin sijasta, hän joutuu nostamaan pakasta neljä korttia. Jos taas lyöjällä ei ollut sopivaa korttia, haasteen tehnyt korttien nostaja joutuu nostamaan kuusi korttia. Hän myös menettää vuoronsa.

Pelin voittaminen

UNO pelin voittaa se pelaaja, joka ensimmäisenä saa kerättyä 500 pistettä. Jokaiselta pelikierrokselta voittaja kerää pisteitä toisten pelaajien käsiin jääneistä korteista. Kukin pelikierros tuo peliin lisää pisteitä ja korttipeli muuttuu jännemmäksi, mikäli useampi pelaaja pääsee lähelle 500 pistettä. Toisinaan peli voi jatkua varsin pitkään.

Mikäli UNO peliä pelataan useamman kierroksen ajan, tulee useammalle pelaajalle mahdollisuus pelata voitosta. UNO on jännittävä peli ja yksi kortti voi muuttaa pelin tiimellystä täysin. Vaikka säännöt ovat varsin yksinkertaiset, kortteja kannattaa pelissä jonkin verran säästellä varsinkin loppua kohti. Voit voittaa yksittäisen erän pienellä taktikoinnilla.

Muunnelmia UNO pelistä

UNO peliin on myös olemassa joitakin muunnelmia, joten katsotaan niitä tarkemmin:

  • Rajoittamaton nosto eli kortteja voi nostaa useamman, aina siihen asti että sopiva kortti tulee vastaan tai pelaaja ei halua ostaa enempää.
  • Usean kortin lyöminen on mielenkiintoinen UNO sääntö eli silloin voi pakkaan lyödä useamman kortin, joka on joko samaa väriä tai samaa numeroa. Peli tosin ei voi loppua siihen, että kortteja lyö useamman.
  • Erilainen pistelasku eli se pelaaja, joka ensimmäisenä saavuttaa 500 pistettä ei voita vaan häviää koko pelin. Peliä voidaan myös jatkaa siten, että pelaaja putoaa jatkosta ja muut pelaajat voivat vielä jatkaa peliä.
  • Huijaus UNO on versio, jossa kortti lyödään kuva alaspäin ja muille pelaajille kerrotaan, mikä kortti on kysymyksessä. Seuraava pelaaja voi hyväksyä lyönnin tai epäillä sitä. Jos epäily on perätön, hän nostaa kaksi korttia. Jos taas epäily osoittautui oikeaksi, huijari joutuu nostamaan kaksi korttia.

Pelaa UNOa netissä

UNO on löytänyt paikkansa myöskin nettiin ja pelissä voidaan kamppailla todella hyviä pelaajia vastaan. Peli etenee samalla tavalla kuin korteilla pelattuna. Samat erikoiskortit ovat mukana ja pelistä tulee varsin jännittävä. Pöytään voi laittaa kortteja siten, että vastustaja nostaa kortit pakasta.

Jännitystä tuo myös se, että unohtaa painaa UNO -painiketta, kun kädessä on vain yksi kortti. Kone lisää välittömästi käteen kaksi korttia. Peli etenee varsin ripeällä tahdilla, mutta silti hetken ehtii miettimään omaa siirtoaan ja sitä, mikä kortti on järkevin pöytään laittaa. Peliä voi pelata samalla tavoin useamman erän.

Viimeisimmät artikkelit