logo
Search
Close this search box.

Ristiseiska säännöt

Ristiseiska säännöt

Ristiseiska, joka tunnetaan myös nimellä seiska, on Suomen suosituimpia korttipelejä, joka perustuu korttien numerojärjestykseen nousevassa tai laskevassa järjestyksessä. Pelissä käytetään tavallista 52 kortin pakkaa, ja se soveltuu yleensä mainiosti 2-8 pelaajalle. Ristiseiska on helppo, nopeatempoinen ja viihdyttävä peli, joka vaatii pelaajilta hitusen taktista ajattelua, mutta ennen kaikkea hyvää mieltä ja leikkimielisyyttä.

Ristiseiska kaikkineen on hauska ja helposti opittava korttipeli, joka tarjoaa lisäksi kilpailullisen elementin, ja sopiikin siksi erinomaisesti perhe- ja ystäväpiirin pelihetkiin. Pelin perussäännöt eri versioissa ovat pääosin samat, mutta säännöt myös hieman vaihtelevat, joten on hyvä sopia tarkat säännöt peliporukan kesken aina ennen pelin aloittamista.

Ristiseiska-pelin perussäännöt ja tavoite

Kuten monissa muissakin korttipeleissä, myös ristiseiskassa säännöt voivat vaihdella paikallisesti, perheittäin tai pelaajaryhmien välillä. Yksi ristiseiska-korttipelin houkuttelevista puolista on sen yksinkertaiset perussäännöt, jotka tekevät siitä helposti opittavan ja pelattavan. Ristiseiska soveltuu mainiosti erilaisiin sosiaalisiin tilanteisiin tarjoten mahdollisuuden hauskoihin peleihin perheen ja ystävien kanssa.

Ristiseiskassa tavoitteena on päästä eroon kaikista omista korteista. Ennen pelin alkua tavallinen, 52 kortin korttipakka sekoitetaan hyvin. Kortit jaetaan kaikille pelaajille tasan, ja nämä kortit toimivat niin sanottuina alkukäsinä. Jos pelaajia on paljon, voi olla tarpeen käyttää useampaa kuin yhtä korttipakkaa.

Pelin kulku

Ristiseiskan aloittaa se pelaaja, jolla on kädessään ristiseiska – hän laittaa kortin pöydälle aloituskortiksi. Jos kenelläkään pelaajista ei ole kädessään kyseistä korttia, aloituskorttina voidaan tällöin käyttää myös minkä tahansa muun maan seiskaa.

Vuorojen suhteen pelaajat vuorottelevat pelissä myötäpäivään. Jokaisella vuorollaan pelaaja yrittää laittaa pöydälle kortin, joka on siis joko yhtä numeroa pienempi tai suurempi kuin edellisenä pöydällä oleva kortti. Kortit ovat peräkkäisessä järjestyksessä (6, 5, 4, 3, 2, ässä tai 8, 9, 10, jätkä, rouva, kunkku). Kortit asetellaan pöydälle siten, että seiskat tulevat vierekkäin, pienemmät ja isommat kortit puolestaan kyseisen maan seiskan ylä- ja alapuolelle. Kaikki saman maan kortit kahdeksikosta kuninkaaseen ja kuutosesta ässään ovat omissa pinoissaan.

Ässä ja kuningas kaatavat pinon, jonka jälkeen kyseisen kortin pelannut pelaaja saa jatkaa vuoroaan. Jos pelaaja onnistuu kaatamaan heti toisenkin pinon, jatkuu vuoro tietysti vielä eteenpäin. Vuoroaan ei näissä tapauksissa ole kuitenkaan pakko jatkaa.

Kortin pyytäminen

Kaikki pelaajat pelaavat siis kortin pöytään vuorollaan. Mikäli pelaaja ei pysty pelaamaan korttia, hänen tulee pyytää kortti edellisenä vuorossa olleelta pelaajalta. Kun tämä kortti on annettu, vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle, eikä pyytäjä siis saa lyödä korttia enää sillä vuorolla, vaikka hänen saamansa kortti pöytään sopisikin.

Kortin pyytämiseen liittyy kuitenkin poikkeuksia. Ensimmäisellä kierroksella ei tarvitse pyytää korttia (pelaaja voi passata sanomalla ”ohi”) tai jos edellisellä vuorolla olleella pelaajalla on vain yksi kortti, pyydetään korttia edeltävältä pelivuorossa olleelta pelaajalta. Jos kaikilla pelaajilla on vain yksi kortti, voidaan kortin ottaminen unohtaa kokonaan.

Pantti

Toisinaan, jos pelaaja ei voi laittaa pöytään yhtään korttia, joissakin peliversioissa hänen tulee ottaa itselleen pantti. Jos pantti on yhä pelaajan hallussa pelin lopussa, hän häviää pelin, vaikka pääsisikin ensimmäisenä eroon korteistaan. Summa summarum, omista korteista olisi siis tarkoitus päästä eroon mahdollisimman nopeasti, mutta toisinaan voi myös olla järkevää pantata jotakin tiettyä korttia mahdollisimman pitkään – toisin sanoen odottaa sopivaa hetkeä.

Ristiseiskan termit haltuun

Lähes kaikkiin korttipeleihin kehittyy usein ajan myötä oma sanastonsa, jota pelaajat käyttävät pelin aikana. Pelin termit kuvaavat pelin pelaamista ja siihen liittyviä tekemisiä tai asioita. Yleisimpiä ristiseiskassa käytettäviä termejä ovat muun muassa:

  • ”Ohi”: sanotaan ensimmäisellä kierroksella silloin, kun sopivaa korttia ei löydy
  • Passaaminen: tarkoittaa tilannetta, jolloin pelaaja haluaa kortin laittamisen sijaan nostaa uuden kortin toiselta pelaajalta
  • Pantti: pantti on vaihtoehto kortin nostamiselle. Jos pelaajalla ei ole laittaa pöytään yhtään korttia, hän joutuu ottamaan niin sanotun pantin (esimerkiksi tulitikkurasia tai jokin muu pieni esine).

Helppo korttipeli vetää puoleensa

Kuten mainittua, ristiseiska on erittäin helppo peli oppia. Sen säännöt ovat yksinkertaiset, ja useimmat voivat oppia pelaamaan peliä jopa muutamassa minuutissa! Tämä tekeekin ristiseiskasta houkuttelevan pelaajille, jotka eivät halua investoida aikaansa ja vaivaansa monimutkaisten sääntöjen erityiseen opetteluun.

Myös pelin nopeus houkuttelee: pelin yksittäinen pelikierros ei kestä pitkään, joten peliä voi pelata halutessaan useitakin kierroksia peräkkäin. Ristiseiska on myös varsin sosiaalinen peli, joka voi auttaa luomaan hauskoja ja rentoja hetkiä yhdessä ystävien ja perheen kanssa. Se tarjoaa mahdollisuuden keskustella ja nauttia yhteisestä ajasta pelin lomassa.

Ei siis mikään ihme, että ristiseiska kuuluu Suomen pelatuimpiin korttipeleihin: peli on houkutteleva valinta, kun halutaan pelata yksinkertaista ja sosiaalista korttipeliä rennosti ilman sen suurempaa valmistautumista tai sitoutumista.