logo
Search
Close this search box.

Snooker säännöt

Snooker säännöt

Jos olet aina halunnut oppia pelaamaan snookeria, lukaise tämä juttu. Tämä elegantti ja haastava biljardipeli on monille tuttu television ammattilaisturnausten kautta, mutta harva tietää sen sääntöjen saloja tarkemmin tai miten sitä pelataan ammattimaisesti. Tässä jutussa tarjoilemme sinulle pelin perusteet, ja saat arvokkaita vinkkejä snookerinpelaajana aloittamiseen ja kehittymiseen.

Snookerin säännöt voivat vaikuttaa monimutkaisilta ja haastavilta, jos olet vasta aloittelemassa pelaamista. Pelissä on useita sääntöjä, jotka liittyvät pallon liikkeeseen, rikkeisiin, pisteiden laskemiseen ja moniin muihin asioihin. Kuten missä tahansa lajissa, myös tässä pelissä sääntöihin tutustuminen ja niiden käyttöön ottaminen vaatii aikaa ja harjoittelua. Paras tapa oppia onkin pelata snookeria, mutta sitä ennen on hyvä sisäistää muutama asia. Mitä tästä pelistä olisi hyvä tietää ennen kuin on valmis itse aloittamaan – siihen paneudumme seuraavassa.

Snookerin idea

Snooker on brittiläinen biljardipeli, jota pelataan pitkänomaisen biljardipöydän ääressä peliin tarkoitetuilla biljardikepeillä. Pelin ideana on pussittaa palloja tietyssä järjestyksessä ja kerätä pisteitä.

Snookerpöydässä on kuusi pussitettua reikää: yksi jokaisessa kulmassa ja kaksi pöydän pitkien sivujen keskellä. Ennen pelin alkamista pöydälle asetetaan 15 punaista palloa ja 6 eriväristä palloa, joille kullekin on määritelty oma paikkansa.

Pelissä pussitetaan punaisia palloja ja väripalloja. Kun punainen pallo saadaan pussiin, se jää sinne. Väripallot puolestaan palautetaan takaisin pöydälle niiden omille paikoilleen, kunnes punaisia palloja ei enää ole jäljellä. Pisteet palloista jaetaan seuraavasti: punainen pallo on 1 pisteen arvoinen, keltainen 2 pistettä, vihreä 3 pistettä, ruskea 4 pistettä, sininen 5 pistettä, vaaleanpunainen 6 pistettä ja musta 7 pistettä. Pelaaja, joka kerää eniten pisteitä, voittaa pelin. Suurin mahdollinen pistemäärä yhdellä lyöntivuorolla on 147 pistettä.

Miten peli etenee?

Snookeria voi pelata joko kaksi pelaajaa tai kaksi joukkuetta, ja pelaajat lyövät vuorotellen yrittäen pussittaa palloja. Tämä tapahtuu siten, että kepillä lyödään valkoista lyöntipalloa, jolla puolestaan on tarkoitus osua haluttuun kohteeseen. Jokaisen pelaajan lyöntivuoro alkaa siitä, että hänen pitäisi yrittää osua punaiseen palloon. Jos pelaaja onnistuu pussittamaan punaisen pallon virheettömästi, kyseinen punainen pallo poistetaan pelistä, ja pelaaja saa siitä yhden pisteen. Pelaajan lyöntivuoro jatkuu tämän jälkeen, ja hänen on yritettävä osua valitsemaansa väripalloon.

Jos pöydällä on vielä punaisia palloja jäljellä, jokainen pussitettu väripallo palautetaan alkuperäiselle paikalleen pöydällä. Kun pelaaja onnistuu pussittamaan väripallon, hänen on seuraavalla lyönnillään osuttava punaiseen palloon uudelleen. Punaisten pallojen ja väripallojen pussittaminen vuorotellen jatkuu niin kauan, kuin punaisia palloja on vielä jäljellä pöydällä.

Kun kaikki punaiset pallot on pussitettu, väripallot pussitetaan arvojärjestyksessä pienimmästä suurimpaan. Tämä tarkoittaa, että pelaajan on osuttava ensin pöydän matala-arvoisimpaan väripalloon. Pelaajan lyöntivuoro päättyy, jos hän ei pussita palloa tai tekee virheen. Pelaajan saamaa pistemäärää yhden lyöntivuoron aikana kutsutaan lyöntisarjaksi tai breikiksi.

Jos pelaaja onnistuu pussittamaan kaikki 15 punaista palloa yhden ja saman lyöntivuoronsa aikana, jokaisen punaisen jälkeen mustan pallon ja lopuksi kaikki väripallot oikeassa järjestyksessä, kutsutaan tätä saavutusta 147 pisteen maksimibreikiksi.

Aloituslyönnin merkitys

Aloituslyönti on snookerissa tärkeä hetki, joka suoritetaan huolellisesti. Pelaajan pitää tehdä aloituslyönti pöydässä olevan puoliympyrän sisältä, jota kutsutaan D-alueeksi. Tämä aloituslyöntisääntö antaa pelille tietyn rakenteen ja reilun alun molemmille osapuolille.

Taitavat snookerin pelaajat eivät useinkaan pyri aloituslyönnillä pussittamaan palloa. Sen sijaan aloituslyönti on usein taktinen siirto, jota kutsutaan turvalyönniksi (englanniksi ”safety”). Tässä taktiikassa pelaajan tavoitteena on saada valkoinen pallo takaisin lähtöpäähän ja samalla asettaa vastustaja hankalaan asemaan. Turvalyönti on hienostunut ja tarkkuutta vaativa taitolaji, jossa strategia on avainasemassa. Huippupelaajat käyttävätkin tätä tilaisuutta hyväkseen tasapainottaakseen puolustusta ja voittaakseen vastustajansa.

Erät

Snooker muodostuu eristä tai freimeistä (englanniksi ”frames”). Pelissä on siis voitettava etukäteen sovittu määrä eriä. Jokaisen erän voittaa se pelaaja tai joukkue, joka kerää enemmän pisteitä kuin vastustaja. Pussitettujen pallojen lisäksi pelaaja voi saada erässä pisteitä siitä, jos vastustaja tekee jonkun virheen, esimerkiksi rikkoo pelin sääntöjä tai missaa lyöntinsä.

Jos pelaaja tulee siihen tulokseen, että hänellä ei ole käytännössä mitään mahdollisuutta voittaa erää, on snooker-pelin hyvien tapojen mukaista luovuttaa kyseinen erä vastustajalle. Tällä kunnioitetaan vastustajaa ja pelin etikettiä.

Virheistä pisteet vastustajalle

Virhe snookerissa viittaa sellaiseen tilanteeseen, missä pelaaja tekee lyönnin, joka rikkoo pelin sääntöjä. Virheen seurauksena vastustajaa palkitaan pisteillä, yleensä 4–7 pisteellä, riippuen virheen vakavuudesta ja tilanteesta, missä virhe tapahtui. Useimmiten virheestä saa 4 pistettä, mutta jos virhe liittyy olennaisesti väripalloon, jonka arvo on suurempi kuin 4 pistettä, hyvitetään virheestä väripallon arvoa vastaava määrä.

Tyypillisiä virheitä snookerissa ovat:

  • Valkoisen pallon pussittaminen
  • Valkoinen pallo ei osu yhteenkään palloon
  • Valkoisen pallon osuminen väärään palloon
  • Vääränvärisen pallon pussittaminen
  • Pallon pomppaaminen pois pöydältä
  • Pelaaja koskettaa valkoista palloa muulla kuin kepin päällä
  • Pelaaja koskettaa jotain muuta kuin valkoista palloa
  • Pelaajan molemmat jalat ovat lyödessä ilmassa

Erotuomarin rooli snookerissa

Erotuomarin rooli snookerissa on paljon monimutkaisempi ja tärkeämpi kuin moni katsoja ehkä ajattelee. Erotuomari ei ole vain paikalla varmistamassa, että säännöt pysyvät kunnossa, vaan heillä on myös suuri vastuu pelin sujuvuudesta ja pelaajien reilusta kohtelusta.

Yksi erotuomarin tärkeimmistä tehtävistä on pisteiden laskeminen. Snookerissa on useita eri tapoja ansaita pisteitä, ja jokainen pisteenlasku vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta. Erotuomari on vastuussa siitä, että jokainen pelaajan tekemä piste kirjataan oikein ja että pelin kulku pysyy selkeänä ja reiluna.

Lisäksi erotuomari valvoo tiukasti sääntöjen noudattamista. Esimerkiksi pelaajien on noudatettava tiukasti vuorotteluperiaatetta, jossa he lyövät vuorotellen, ja heidän on noudatettava tiettyjä sääntöjä pallon osuessa muihin palloihin. Erotuomarin on oltava valppaana ja puuttuttava tilanteisiin, joissa sääntöjä rikotaan, ja sovellettava oikeudenmukaisia sanktioita tarvittaessa.

Suurten turnausten ja pelaajien analyysi

Suuret snookerturnaukset ovat lajin kruununjalokiviä ja ne tarjoavat faneille unohtumattomia hetkiä sekä pelaajille mahdollisuuden kunnianhimoisiin saavutuksiin. World Snooker Championship, joka tunnetaan myös nimellä Snookerin MM-kisat, on yksi snookerin suurimmista ja perinteikkäimmistä turnauksista. Tämä tapahtuma on pelattu vuodesta 1927 lähtien ja se kerää yhteen maailman parhaat pelaajat. Turnauksen voitto on snooker-pelaajalle kunnianosoitus ja se on monien uran huipentuma.

UK Championship on toinen merkittävä turnaus, joka houkuttelee maailmanlaajuisesti huippupelaajia. Turnauksen historia juontaa juurensa 1970-luvulle, ja se on yksi snookerin Triple Crown -turnauksista yhdessä World Snooker Championshipin ja The Mastersin kanssa. Voitto UK Championshipissä on erityisen arvokas pelaajille, sillä se merkitsee suurta menestystä ja palkintorahoja.

Snooker-varusteet ja pöytien huolto

Snooker-varusteet ja pöytien huolto ovat olennainen osa lajin pelaamista ja sen sujuvuuden takaamista. Tässä lisää tietoa näistä tärkeistä seikoista:

1. Snookerpöydän kangas: Snookerpöydän pinta on yksi kriittisimmistä osista peliä. Pöydän kangas on yleensä valmistettu huippuluokan villasta, ja sen tulee olla sileä, tasainen ja puhdas. Kangas vaatii säännöllistä hoitoa, kuten harjaamista ja silitystä, pitääkseen sen kunnossa. Tasainen pöytäpinta on välttämätön, jotta pallot liikkuvat sujuvasti ja ennustettavasti. Pöydän sileä kangas on myös ratkaisevan tärkeää pidemmille putkille ja tarkoille laukauksille.

3. Snooker-maila: Snooker-maila on pelaajan tärkein väline pelissä. Mailan tarkkuus ja tasapaino vaikuttavat suuresti pelaajan suoritukseen. Snooker-maila voi olla valmistettu eri materiaaleista, kuten puusta tai hiilikuidusta, ja pelaajan on löydettävä maila, joka sopii hänen pelityyliinsä ja mieltymyksiinsä. Mailan paino ja paksuus ovat myös henkilökohtaisia valintoja, jotka vaikuttavat pelaajan suoritukseen.

4. Pallot: Snooker-pallon kunto on ratkaiseva. Pallot on pidettävä puhtaina ja tasaisina, jotta ne rullaavat ennustettavasti ja reagoivat oikein pelaajan liikkeisiin. Pallot saattavat kulumisen myötä menettää tasapainonsa ja vaikuttaa pelin laatuun. Siksi niiden huoltaminen ja tarvittaessa uusiminen on tärkeää.

5. Pöydän huolto: Snookerpöydän huoltoon kuuluu säännöllinen puhdistaminen, kangaspinnan harjaaminen ja tarvittaessa uuden kankaan asentaminen. Pöydän reunusten jousituksen tarkistaminen ja mahdollisten vikojen korjaaminen on myös osa pöydän ylläpitoa. Hyvin huollettu pöytä tarjoaa pelaajille parhaat mahdolliset olosuhteet nauttia pelistä ja kehittää taitojaan.

Snookerin mukauttaminen eri taitotasoille ja ikäryhmille

Snooker on loistava laji, joka sopii pelaajille kaikenikäisille ja -tasoisille. Se tarjoaa mahdollisuuden harrastaa ja kilpailla omalla mukavuusalueella, sillä snookerpöytiä löytyy usein eri kokoisina ja tasoisina. Aloittelijat voivat nauttia rennosta pelistä ystäviensä kanssa, kun taas kilpatason pelaajat voivat haastaa itsensä suurissa turnauksissa. Snooker tarjoaa myös hienon tavan sosialisoida ja kehittää taitojaan.

Merkittäviä historiallisia hetkiä

Snooker on täynnä historiallisia hetkiä ja jännittäviä kilpailuja. Yksi unohtumaton hetki on Ronnie O’Sullivanin viiden minuutin ja kahdenkymmenen sekunnin 147 pisteen break, mikä on edelleen nopein maksimibreikki snookerissa. Muita merkittäviä hetkiä ovat Stephen Hendryn dominoiva aikakausi 1990-luvulla ja Steve Davisin hallitsevuus 1980-luvulla.

Suosittuja muunnelmia ja vaihtoehtoisia versioita

Vaikka perinteinen snooker on lajin ydin, on olemassa myös muita suosittuja muunnelmia ja vaihtoehtoisia versioita. Esimerkiksi biljardi-snooker yhdistää snookerin ja biljardin piirteitä ja tarjoaa erilaisia pelimuotoja. Monet pelaajat nauttivat myös snooker-poolista, joka yhdistää snookerin ja biljardin elementtejä. Näitä vaihtoehtoisia versioita pelaamalla voi monipuolistaa snooker-kokemusta ja testata taitojaan eri tavoilla. Versioihin kuuluu muun muassa snooker-nuijasuunnistus, extreme snooker, one-cushion snooker ja snooker-sprintti.