logo
Search
Close this search box.

Tennis säännöt

Tennis on maailmanlaajuisesti tunnettu ja suosittu urheilulaji, joka kerää vuosittain tuhansia pelaajia ja faneja yhteen ympäri maailmaa. Tenniksen vetovoima piilee sen dynaamisessa luonteessa, fyysisessä vaativuudessa sekä jännittävässä kilpailuhengessä. Se on laji, joka yhdistää pelaajien taituruuden, nopeuden ja taktisen älyn ainutlaatuisella tavalla.

Tenniksen pelaajille ja harrastajille on ensisijaisen tärkeää ymmärtää tenniksen säännöt perusteellisesti. Säännöt toimivat pelin perustana ja varmistavat reilun ja tasapuolisen kilpailun kentällä. Ne luovat rakenteen, joka ohjaa pistelaskua, pallojen liikkumista sekä pelaajien käyttäytymistä. Tietämys tenniksen säännöistä auttaa pelaajia tekemään oikeita päätöksiä kriittisissä tilanteissa ja varmistamaan, että peli etenee sujuvasti.

Pelivälineet ja tenniskenttä

Tenniksessä pelaajien tärkeimmät varusteet ovat maila ja tennispallo. Mailat valmistetaan nykyaikaisesti kevyistä ja kestävistä materiaaleista, kuten hiilikuidusta tai alumiinista, ja niiden koon ja painon on oltava tarkasti sääntöjen mukaisia. Tennispallo valmistetaan kumista ja päällystetään erityisellä kankaalla, joka antaa pallolle sen ominaisen pompun, ja sen väri voi vaihdella, useimmiten ollen keltainen tai valkoinen.

Tenniskenttä sisältää pelialueen, jossa ovat syöttöruudut ja verkkoruudut. Kenttä rajautuu sivurajoihin ja takarajaan. Kentän pituus riippuu siitä, pelataanko miesten vai naisten ottelua, ja leveys vaihtelee kaksin- ja nelinpelin välillä. Tenniskenttä on suunniteltu tarkasti varmistamaan pelin reiluuden ja kilpailullisuuden, ja sen mitat ja rajat ovat olennainen osa tenniksen sääntöjä, joita pelaajien on noudatettava tarkasti ottelun aikana.

Ottelun alku ja syöttäminen

Ennen tennismatsin alkua pelaajat suorittavat yleensä pienen rituaalin määrittääkseen, kumpi aloittaa pelin ensimmäisen syöttövuoron. Tämä tapahtuu joko kolikonheitolla tai mailan pyöräytyksellä. Pelaajat voivat valita, kumpi heistä heittää kolikon ilmaan tai pyöräyttää mailaa, ja voittaja voi sitten päättää, haluaako hän aloittaa syöttämällä vai antamalla vastustajalleen ensimmäisen syöttövuoron. Tämä on tärkeä hetki, sillä syöttäjällä on etu hallita peliä alusta alkaen.

Tenniksessä syöttäjän tavoitteena on aloittaa peli heittämällä pallo ilmaan ja lyömällä se verkkokentän toiselle puolelle vastustajalle. Syötössä on kaksi keskeistä sääntöä: pallon on osuttava vastustajan syöttöruutuun, joka sijaitsee kentän toisella puolella, ja syöttäjän on pysyttävä verkkokentän takana ja kosketettava palloa mailallaan, kun se on ilmassa. Jos pallo menee kentän ulkopuolelle, kuten sivurajojen tai takarajan yli, kyseessä on virhe. Jos ensimmäinen syöttö epäonnistuu, syöttövuorossa oleva pelaaja saa yrittää syöttöä uudelleen.

Double fault tarkoittaa tilannetta, jossa pelaaja epäonnistuu syöttöyrityksessään kahdesti peräkkäin. Tämä merkitsee, että pelaaja ei saa palloa vastustajan syöttöruutuun kahdella peräkkäisellä syötöllä. Double faultin sattuessa vastustajalle annetaan piste ilman, että tämän tarvitsee pelata palloa.

Pelin kulku

Tennistä pelataan kahden pelaajan (kaksinpeli) tai neljän pelaajan (nelinpeli) välillä, ja tavoitteena on voittaa vastustaja tai vastustajat saamalla enemmän pisteitä, pelejä ja eriä. Peli etenee siten, että pelaajat vuorotellen syöttävät ja yrittävät voittaa pelejä ja eriä vastustajia vastaan. Pelaaja, joka saavuttaa tarvittavan määrän pelejä ja eriä ensin, voittaa ottelun.

Kuten aiemmin mainitsimme, tennispeli alkaa sillä, että yksi pelaaja syöttää pallon toiselle puolelle verkkokenttää toisen pelaajan puolelle. Tämä aloittaa pallon liikkeen. Syöttäjän tavoitteena on lyödä pallo niin, että se menee vastustajan puolelle kenttää ja osuu vastustajan pelattavaksi. Pelaajat voivat lyödä palloa eri tavoin. Yleisiä tyylejä ovat muun muassa peruslyönnit (kämmen- ja rystylyönnit), kierrelyönnit ja lentolyönnit.

Piste voitetaan, kun vastustaja tekee virheen. Virheitä voivat olla esimerkiksi:

• pallon lyöminen ulos kentältä (sivurajat tai takaraja)
  • pallon osuminen verkkoon eikä se mene verkon yli vastustajan puolelle
  • syötön epäonnistuminen (double fault), jossa pelaaja epäonnistuu saamaan palloa vastustajan syöttöruutuun kahdesti peräkkäin

Pelaaja voi myös voittaa pisteen tekemällä voittavan lyönnin, joka on liian vaikea vastustajan pelattavaksi. Esimerkiksi, pelaaja voi lyödä pallon kovaa ja tarkasti kulmaan, jonne vastustaja ei ehdi tai pysty vastaamaan. Peli jatkuu, kunnes jompikumpi pelaaja voittaa neljä pistettä ja voittaa pelin. Jos pisteet menevät 40–40, se on deuce, ja pelaajan on voitettava kaksi peräkkäistä pistettä pelin voittamiseksi. Kun pelaaja voittaa kuusi peliä, hän voittaa erän, ja tarvittavien voittojen määrä eroaa ottelusta riippuen. Kerromme seuraavaksi pisteiden laskusta tarkemmin.

Pisteiden lasku tenniksessä

Tenniksen pelin kulku määräytyy pistelaskun, pelien ja erien kautta. Seuraavassa selitetään, kuinka piste, peli ja erä voitetaan, sekä tiebreak-sääntö tasatilanteen ratkaisemiseksi erissä.

• Piste: Piste voitetaan, kun pelaaja voittaa yhden pallon pelin aikana. Pisteitä lasketaan järjestelmässä: love (nolla), 15, 30, 40. Voittaessaan neljännen pisteen, pelaaja voittaa pelin, ellei kyseessä ole deuce-tilanne.
  • Peli: Peli voitetaan, kun pelaaja voittaa neljä pistettä ja johtaa vastustajaa vähintään yhdellä pisteellä. Jos peli menee tasatilanteeseen, eli 40–40 (deuce), pelaajan on voitettava kaksi peräkkäistä pistettä voittaakseen pelin.
  • Erä: Erä voitetaan, kun pelaaja voittaa ennalta määrätyn määrän pelejä, yleensä kuusi peliä. Voittaessaan kuudennen pelin erä voitetaan, mutta joissakin tapauksissa tarvitaan eroa kahden pelin verran.

Tasatilanteessa erässä, yleensä 6–6, pelaajat voivat päättää käyttää tiebreak-sääntöä. Tiebreak pelataan ensimmäisenä seitsemään pisteeseen, mutta pelaajan on voitettava vähintään kaksi pistettä vastustajaa enemmän. Puolia vaihdetaan joka kuuden pisteen välein. Kun toinen pelaaja voittaa erän, peli voi jatkua seuraavaan erään tai ottelun päätökseen.