Padel säännöt

Padel säännöt

Padel on hauska mailapeli, jota voidaan pitää tenniksen ja squashin yhdistelmänä. Padelin pelialue on tenniskenttää pienempi, ja siinä käytetään lyhyempiä mailoja kuin tenniksessä. Myös pallo on hieman pienempi ja vähemmän pomppivampi kuin tennispallo. Padelia pelataan yleensä nelinpelinä.

Padel on varsin suosittu peli erityisesti Espanjassa ja Latinalaisessa Amerikassa, mutta se on saavuttanut suurta suosiota muuallakin maailmassa. Myös Suomessa padelista on tullut uusi suosikkilaji tenniksen rinnalle. Padel säännöt onkin helppo omaksua, ja padelin pelaaminen on muutenkin loistava tapa liikkua ja pysyä kunnossa. Padeliin kannattaa ehdottomasti tutustua, jos ei ole tullut sitä vielä kokeilleeksi!

Padel-pelin kulku

Padelin säännöt muistuttavat tenniksen sääntöjä. Padelissa syötöt tapahtuvat kuitenkin aina alakautta siten, että pallo lyödään enintään vyötärön korkeudelta. Syöttömahdollisuuksia on kaksi. Pallo pudotetaan syöttöviivan takana maahan ja lyödään ristiin ruutuun verkon toiselle puolelle. Jalkojen on oltava syötön aikana syöttöviivan takana.

Vastustaja ei saa lyödä palloa takaisin suoraan ilmasta syötön yhteydessä, mutta syötön palautuksen jälkeen pallon saa lyödä takaisin suoraan joko ilmasta, pompun kautta, pompun jälkeen oman lasiseinän kautta tai suoraan ilmasta oman lasiseinän kautta vastustajan kenttään.

Pelaaminen jatkuu aina seuraavaan syöttövuoroon asti, kunnes:

  • pallo jää verkkoon
  • pallo lyödään omalla puolella verkkoseinään
  • pallo lyödään kentältä ulos
  • pallo pomppaa samalla kenttäpuoliskolla maahan kaksi kertaa
  • pallo osuu vastustajan puolella ensin lasi- tai verkkoseinään

Syöttäminen padelissa

Syöttö tapahtuu lyömällä pallo pompusta takaviivalta verkon toiselle puolelle vastustajan ristikkäiseen ruutuun. Lyönnin hetkellä pallo ei saa olla korkeammalla kuin oman vyötärön korkeudella (alimman kylkiluun alapuolella).

Syöttäessä ei saa samaan aikaan kävellä, juosta tai hypätä. Syötön on lähdettävä paikaltaan ilman liikettä, oikeanpuoleisesta ruudusta rintamasuunta verkkoon päin. Syötettäessä vähintään yhden jalan on oltava maassa ja jalat pysyvät syötön aikana takaviivan takana. Pienet, syöttöasentoon vaikuttamattomat jalkojen liikkeet ovat sallittuja. Syötön jälkeen pallo ei saa osua verkkoseinään, mutta se voi osua lasiseiniin.

Jos syöttö osuu verkkonauhaan, mutta ensimmäinen ja toinen pompahdus eivät kosketa verkkoa, pelaajalle annetaan uusi syöttö. Ensimmäinen syöttö lyödään omalta puolelta oikeanpuoleisesta ruudusta (rintamasuunta kohti verkkoa) ja sen jälkeen vuorotellaan vasemman- ja oikeanpuoleisista ruuduista.

Pelin päättyessä syöttövuoro siirtyy vastustajalle. Syöttöä ei saa palauttaa suoraan ilmasta. Syötön voi palauttaa pompun jälkeen oman lasiseinän kautta, mutta palloa ei saa lyödä verkkoseinän kautta vastustajan puolelle.

Tie-break

Padelin tie-break aloitetaan yleensä tilanteessa 6–6, kun erässä on saavutettu tasatilanne. Jokaisella joukkueella on mahdollisuus voittaa tie-break ja siten koko erä.

Tie-breakin alkaessa joukkueet sopivat, kuka aloittaa syöttämisen. Ensimmäinen syöttövuoro annetaan yleensä sille joukkueelle, jonka vuoro olisi ollut palauttaa seuraavassa pelissä, eli siis vastustajaparille. Tämä syöttövuoro vaihtuu jokaisen kahden pisteen jälkeen.

Jokainen voitettu piste lisätään joukkueen pistemäärään. Se joukkue, joka ensimmäiseksi saavuttaa tai ylittää sovitun pistemäärän (yleensä 10), voittaa tie-breakin ja siten myös erän.

Pisteiden lasku

Padelissa myös pisteiden laskentatapa on lähes identtinen tenniksen kanssa (15, 30, 40, deuce, etu). Otteluissa on mahdollista saada pistevoittoja (point), pelivoittoja (game) ja erävoittoja (set). Erävoitot ovat arvokkaimpia, sitten tulevat pelivoitot ja niiden jälkeen yksittäisten pisteiden voitot. Ottelu pelataan paras kolmesta erästä -tyyppisesti.

Alussa padel-ottelu lähtee tilanteesta 0–0. Yhden pisteen voittaminen siirtää tilanteen 15–0-tilanteeseen. Seuraava piste samassa otteluparissa johtaa tilanteeseen 30–0 ja sen jälkeinen pistevoitto vie tilanteen lukemiin 40–0. Jos tilanteessa on 40–0, seuraava pistevoitto tuo pelivoiton. Pelivoiton jälkeen syöttö vaihtuu ja pelitilanne on 1–0.

Erävoittoon tarvitaan kuusi pelivoittoa vähintään kahden pelivoiton erolla. Ottelu voitetaan saavuttamalla kaksi erävoittoa. Jos pelitilanne on 40–40, seitsemäs piste pelataan ”kultaisena pisteenä”. Tässä tilanteessa vastaanottaja valitsee, mille kenttäpuoliskolle vastustajan syöttö suuntautuu ja pistevoittaja saa pelivoiton. Kun pelitilanne on 6–6 (pelivoitot 6–6), pelataan mainittu tie-break, joka ratkaisee erävoiton.

Padel-kentän mitat

Padel-kenttä on hieman pienempi kuin tenniskenttä ja sen mitat ovat standardoituja. Padel-kentän mitat ovat seuraavanlaiset:

  • kentän pituus on 20 metriä
  • padel-kentän leveys on 10 metriä
  • kentän ympärillä tulee olla vähintään 3 metriä vapaata aluetta kaikilla sivuilla ja takana, jotta pelaajilla on riittävästi tilaa liikkua
  • kenttä on jaettu kahteen puoliskoon verkon avulla: verkon korkeus on 88 cm keskeltä ja 92 cm reunoilta

Padel-kentän seinät

Padel-kentän seinät ovat lasia tai verkkoa. Kenttä on pienen tenniskentän kaltainen verkkoineen, mutta erotuksena tenniskentästä kentän ympärillä on siis lasi- tai verkkoseinät. Seinien käyttö antaa pelille ylimääräisen ja ainutlaatuisen lisäulottuvuuden.

Seinät ovatkin tärkeä osa pelistrategiaa. Pelaajat voivat käyttää seinää hyödyksi palauttaessaan vaikeita lyöntejä tai luodessaan painetta vastustajalle. Seinien käyttö voi myös auttaa hallitsemaan pelin rytmiä ja luomaan yllättäviä kulmia vastustajille. Padelkentän seinien korkeus vaihtelee yleensä 3–4 metrin välillä. Korkeammat seinät mahdollistavat sen, että pallo pysyy pelissä ja lyönnit voivat olla korkeampia.

Padelmaila ja kengät

Padelissa käytetään lyhyempiä mailoja kuin tenniksessä ja mailan muoto on hieman erilainen. Mailassa on reikäinen lyöntipinta, joka auttaa pelaajaa hallitsemaan palloa paremmin. Mailan paino on yleensä noin 350–400 grammaa ja sen pituus on noin 45–46 senttimetriä. Mailan materiaali on yleensä hiilikuitua tai muuta kevyttä ja kestävää materiaalia.

Padel-kengät ovat erityisesti suunniteltu padelin pelaajille – niissä on hyvä vaimennus ja pito kentällä. Padel-kengät ovat tärkeät, koska ne auttavat pelaajaa liikkumaan kentällä nopeasti ja varmasti. Padel-kenkien pohjassa on usein myös erityinen kuvio, joka antaa hyvän pidon.

Mihin pallo saa osua?

Kun pallo on pomppinut maahan, se saa osua lasiseiniin tai mihin tahansa ympäröivän rakenteen osaan verkkotolppia lukuun ottamatta. On tärkeää huomata, että pallo voi osua lasiseiniin ja niiden kulmiin sen jälkeen, kun se on pomppinut maahan.

Tilanteita ja paikkoja, mihin pallo ei saa osua:

  • Pallon tulee pomppia maahan ennen kuin se ylittää verkon ja laskeutuu vastustajan kentän puolelle.
  • Pallo ei voi osua samalle kentän puolelle kahdesti peräkkäin.
  • Pallo ei voi osua verkkoon tai verkkotolppiin ja laskeutua sitten vastustajan kentän puolelle.
  • Pallo ei saa osua kattoon tai mihinkään muuhun ympäröivän rakenteen osaan, paitsi lasiseiniin.

Pelin etiketti

Pelikäyttäytymisen suhteen padel on niin sanotusti herrasmiespeli. Padel-pelin etikettiin kuuluu se, että pelaajat liikkuvat aktiivisesti samassa rintamassa peittäen kentän avoinna olevat alueet mahdollisimman tehokkaasti. Padelia pelattaessa pisteistä, syöttöjen ja pallojen oikeellisuudesta päättää aina vastustaja.

Pelaajien tulee myös kunnioittaa vastustajiaan ja pelata reilusti. Esimerkiksi syöttövuorossa oleva pelaaja lausuu pelin sen hetkisen pistetilanteen aina ennen syöttöä.

Padel kaksinpelinä?

Padelia pelataan aina nelinpelinä, mutta sitä voi toki harjoitella hyvin myös kahdestaan.

Kaksinpelissä onkin hyvä hioa taktiikkaa ja pelistrategiaa, jota tarvitaan nelinpelissä. Kaksinpelissä voi harjoitella löytämään vastustajan heikkoudet ja hyödyntämään omia vahvuuksiaan. Nopea liikkuminen, oikein sijoittuminen ja hyvät lyönnit ovat avainasemassa menestyksen saavuttamiseksi.