Frisbeegolf vetää yhä enemmän harrastajia puoleensa, sillä lajissa yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla liikunta, luonto ja yhdessäolo. Frisbeegolf ei ole vain hauskaa ajanvietettä, vaan se tarjoaa myös monenmoisia terveyshyötyjä ja antaa pelaajille mahdollisuuden halutessaan kehittää taitojaan aina kilpailijatasolle asti.
Laji vaatii valmiutta kävellä paljon ja kykyä heittää tarkkaan, mikä parantaa niin fyysistä kuntoa kuin tasapainoa. Frisbeegolfia aloittaessa ei kuitenkaan tarvitse olla hyvässä kunnossa, sillä radan voi suorittaa omassa tahdissa kaikessa rauhassa. Kunto kasvaa pikkuhiljaa harrastamisen myötä. Koska radat sijoittuvat usein kauniisiin luontokohteisiin, on tarjolla myös rentoutumista ja stressin lieventymistä. Frisbeegolfissa voi keskittyä hetkeen ja unohtaa hetkeksi arjen huolet.
Ennen kuin tartut frisbeekiekkoon ja lähdet kentälle, on tärkeää kuitenkin perehtyä frisbeegolfin sääntöihin. Kun pelaajat noudattavat sääntöjä, kaikilla on tasavertaiset mahdollisuudet menestyä pelissä. Ja koska frisbeegolfkentillä voi olla muitakin pelaajia, sääntöjen noudattaminen auttaa estämään vahinkoja ja loukkaantumisia.
Frisbeegolfin idea
Frisbeegolfin perusidea on hieman sama kuin perinteisessä golfissa – tavoitteena on saada frisbeekiekko mahdollisimman vähillä heitoilla korin sisään. Kierros koostuu useista väylistä, ja pelaajan tavoitteena on suorittaa jokainen väylä mahdollisimman vähillä heitoilla.
Perussäännöt, kuten kiekon heittäminen siitä, missä se pysähtyi edellisen heiton jälkeen, ja jatkaminen seuraavaan koriin edellisen korin jälkeen, luovat pelin perustan. On myös muita sääntöjä, kuten kiekon paikan tarkka merkitseminen, jotka kannattaa oppia ja noudattaa niitä.
Kiekot ja radat
Frisbeegolfin pelaaminen alkaa oikeiden varusteiden hankkimisella. Frisbeegolfvarusteiden hankkiminen ei yleensä vaadi suurta budjettia, ja useilta frisbeegolfradoilta voi myös vuokrata kiekkoja. Periaatteessa tarvitset siis vain mukavalta tuntuvat ja kävelyyn sopivat vaatteet ja kengät.
Kiekot ovat pelin perusta, ja niitä on erilaisia erilaisiin tarkoituksiin, kuten draivi-, lähestymis- ja putter-kiekot. Aloittelijoille suositellaan yksinkertaisen aloituskiekon hankkimista – se sopii hyvin kaikenlaisiin heittotilanteisiin. Myöhemmin voi halutessaan hankkia lisää kiekkoja spesiaaliheittojen harjoitteluun.
Myös frisbeegolfratoja on erilaisia, ja niiden vaikeusaste vaihtelee. Aloittelijoille suunnitellut radat ovat yleensä lyhyempiä ja helpompia kuin edistyneemmille pelaajille suunnitellut radat. Aloittelijoiden onkin hyvä valita helpohko rata ensimmäisille kierroksilleen. Tämä auttaa sisäistämään säännöt ja parantamaan taitoja ennen kuin haastaa itsensä vaikeammilla radoilla.
Voit löytää lähimmän radan esimerkiksi erilaisten frisbeegolfiin liittyvien verkkosivustojen avulla. Monissa kaupungeissa on myös paikallisia frisbeegolfharrastaja-yhteisöjä, jotka voivat antaa neuvoja radan valinnassa. Jokaisella radalla on yleensä niin sanottu par-arvo, joka ilmaisee, kuinka monta heittoa vaaditaan kunkin väylän suorittamiseen keskimäärin.
Perussäännöt
Frisbeegolfin säännöt ovat yksinkertaisia, mutta tärkeitä. Peli alkaa siitä, että pelaajat heittävät aloituskiekon ensimmäiseltä heitto- eli tiipaikalta kohti ensimmäistä koria. Tämä kiekko voi olla mikä tahansa kiekko, mutta monet pelaajat valitsevat draivikiekon pitkille heitoille.
Pelaaja, joka heittää kiekon vähimmällä määrällä heittoja ensimmäiseen koriin, aloittaa ensimmäisenä seuraavalta tiiltä seuraavan kierroksen. Useimmilla radoilla on myös aloitusalueet, jotka määrittelevät, mistä kohdasta ensimmäinen heitto tulee heittää. On tärkeää noudattaa näitä aloitusalueita.
Frisbeegolfissa kiekon oikea heittotekniikka on tie menestykseen. On olemassa useita erilaisia heittotyylejä, mutta yleisimpiä niistä ovat forehand- ja backhand-heitot. Forehand-heitto (suomeksi sivuheittotyyli) tarkoittaa, että pidät kiekon sormiesi välissä ja heität sen eteenpäin sivuttaissuunnassa. Backhand-heitto on perinteisempi heittotapa, ja siinä kiekko pysyy kämmenen päällä ja se heitetään kiertoliikkeellä.
Jotta voit kehittää heittotaitojasi, harjoittele eri heittotyylejä ja opi tunnistamaan, milloin mikäkin tyyli on hyödyllinen. Kiekon valinta ja heittotekniikan hienosäätö voivat vaikuttaa suuresti tuloksiin.
Joskus kiekko voi osua ja jäädä puuhun, pensaaseen tai muuhun esteeseen. Jos kiekko jää kiinni esteeseen, pelaajan on yleensä heitettävä lähimmästä vapaasta paikasta, mutta ei välttämättä siitä, missä kiekko osui esteeseen. Tietyissä tilanteissa voit merkitä kiekon paikan ja astua merkin taakse heittääksesi kiekon esteen takaa.
Frisbeegolfissa on tärkeää noudattaa hyvää pelietikettiä. Odota aina, että muut pelaajat ovat valmiita ennen kuin aloitat heittosi. Vältä myös häiritsemästä muita pelaajia ja huolehdi roskien pois keräämisestä kentältä. Kunnioita luontoa ja muita pelaajia, ja ennen kaikkea auta ylläpitämään positiivista ilmapiiriä radalla.
Pisteenlasku frisbeegolfissa
Pelin aikana on tärkeää pitää kirjaa heitoista ja tuloksista. Useimmilla frisbeegolfradoilla on saatavilla pelikortteja, joihin voi merkitä tulokset.
Pistelasku frisbeegolfissa on melko yksinkertaista. Jokainen heitto lasketaan yhteen, ja tavoitteena on saavuttaa mahdollisimman alhainen tulos. Kilpailutilanteissa saatetaan käyttää myös termejä kuten ”birdie” (yksi heitto alle par-tuloksen), ”par” (tavoiteltu tulos) ja ”bogey” (yksi heitto yli par-tuloksen) – näillä kuvataan suoriutumista tietyllä väylällä.
Vain harjoitus tekee mestarin
Kuten mikä tahansa taitoon perustuva peli, myös frisbeegolf vaatii säännöllistä harjoittelua. Käy siis radalla usein ja pyri parantamaan heittotekniikkaasi. Voit myös etsiä netistä opetusvideoita ja -materiaalia, joista saat hyviä vinkkejä pelaajana kehittymiseen.
Frisbeegolf on myös erittäin sosiaalinen harrastus, ja pelikavereilta voi oppia erittäin paljon. Voit myös liittyä lähimpään frisbeegolfseuraan ja osallistua turnauksiin ja tapahtumiin. Voit oppia paljon pelaajilta, jotka ovat pelanneet kauemmin kuin sinä, ja saatat löytää uusia ystäviä, joiden kanssa voit jatkaa harrastausta yhdessä.