© 2024 säännöt.fi
Mikä olisikaan hauskempi tapa viettää vapaa-aikaa, kuin lautapelien pelaaminen ystävien tai perheenjäsenten kanssa? Yksi suosituimmista lautapeleistä pohjoismaissa on suomalaisen Mikko Koivusalon kehittämä Alias-peli, jossa pärjää, kun on sana hallussa ja pilke silmäkulmassa. Tässä artikkelissa kerrotaan Aliaksen säännöistä ja esitellään lyhyesti Aliaksen eri versioita.
Alias on lautapeli, jossa pelaajat yrittävät selittää sanoja joukkueelleen, joka pyrkii arvaamaan oikean sanan. Pelissä on vähintään kahden hengen joukkueita. Tavoitteena on, että joukkueen muut jäsenet arvaavat mahdollisimman monta sanaa määrittelyajan kuluessa. Pelin säännöt voivat vaihdella hieman eri versioissa, mutta perusajatuksena on aina sama: selitä ja arvaa sanoja!
Alias-pelin pelaamiseen tarvitset yleensä lautapelisetin, sekä vähintään neljä pelaajaa. Pelin tavoitteena on päästä pelilaudalla ensimmäisenä maaliin arvaamalla ja selittämällä sanoja.
Pelin säännöt ovat yksinkertaiset. Aliaksessa pelaajat jakautuvat vähintään kahden hengen joukkueisiin, joissa yksi jäsen selittää sanakorteissa olevia sanoja muille, jotka yrittävät arvata oikean sanan. Sanat on arvattava tarkasti, eikä selittäjä saa mainita arvattavaa sanaa tai edes sen johdannaisia. Jokaisesta oikein arvatusta sanasta joukkue saa yhden pisteen. Samalla aikaa mitataan tiimalasilla, ja mitä enemmän ehtii selittämään sanoja tiimalasin kulumisen aikana, sitä enemmän pisteitä joukkue saa.
Joukkueet etenevät pelilaudalla pistemäärän mukaan. Pelin sanat on jaettu kahdeksaan numeroituun ryhmään, ja selitettävät sanat riippuvat joukkueen saavutetusta pisteestä. Selitysvirhe, joka tarkoittaa, että selittäjä käyttää arvattavan sanan juurta, vähentää pisteitä.
Jos tiimalasi tyhjenee kesken arvauksen, muut joukkueet voivat yrittää arvata sanan ja voittaa ylimääräisen pisteen. Mikäli joukkue ohittaa valkoisen ruudun, seuraavalla kierroksella muut joukkueet pääsevät osallistumaan arvauksiin ryöstöpelissä, jolloin joukkue selittää kuusi sanaa ilman tiimalasia. Voittaja on ensimmäinen maaliin päässyt joukkue, mutta muut voivat tasoittaa.
Pelin tavoitteena on selittää ja arvata mahdollisimman monta sanaa tai termiä tietyn ajan kuluessa.
Aliaksessa sana on selitettävä ilman, että käyttää sanan johdannaisia. Esimerkiksi jos pelaajan tulisi selittää sana “säkkituoli”, ja hän selittää sanan seuraavasti: “pehmeä tuoli, joka on täytetty muovirouheella”, kyseessä olisi selitysvirhe, koska pelaaja on käyttänyt sanaa “tuoli”, joka esiintyy sanassa. Toisaalta jos muut pelaajat arvaavat sanan tuoli, selittäjä saa käyttää myöhemmin selityksessään sanaa “tuoli”. Yleisin tapa selittää sana on käyttää synonyymejä, vastakohtia tai kuvailla sana mahdollisimman tarkasti.
Selitysvirheistä ja kortin skippauksesta tulee aina yksi miinusaskel selittäjän joukkueelle. Selittäjä voi skipata eli ohittaa vaikean sanan, mutta siitä saa miinuspisteitä. Joskus kortin skippaaminen voi kuitenkin olla kannattavaa.
Aliaksessakin harjoittelu tekee mestarin. Hyvä sanavarasto ja kyky kommunikoida ovat Aliaksessa pärjäämisen juju. Pelissä kannattaa myös taktikoida.
Junior on pienille lapsille tarkoitettu versio Alias-pelistä. Peli sopii heille, jotka eivät osaa lukea, sillä jokaisen sanan kohdalla on myös sanaa esittävä kuva.
Mysteeri Aliaksessa pyritään löytämään yhteyksiä sanojen välillä. Sanoja selittäessä on keksittävä yhdessä, mikä sanoja yhdistää.
Late Night Alias on aikuisten iltaan soveltuva Alias-peli. Se sisältää sanoja, joita ei ole koskaan aiemmin Aliaksessa nähty. Late Night Aliaksessa selityksille ei ole rajoituksia, kiellettyä on ainoastaan se, että sanot vahingossa selitettävän sanan.
Party-versio poikkeaa klassisesta Alias-pelistä siten, että pelilaudalla on Party-ruutuja. Näillä ruuduilla seisoessaan sanat on esitettävä luovemmalla ja viihdyttävämmällä, mutta haastavammalla tavalla.
Alias sopii ikään katsomatta kaikille, jotka nauttivat selittämisestä ja arvaamisesta.
Alias on viihdyttävä suomalainen sanaselityspeli, jossa yksi pelaaja kuvailee sanakorttien sanoja oman joukkueensa jäsenille, ja joukkueet saavat pisteitä oikeista arvauksista. Peli sopii kaikille sanasepoille, ja se edistää luovaa ajattelua sekä tiimityötä.