Menolippu

Menolippu tunnetaan kansainvälisesti nimellä Ticket to Ride. Se on yksi uusimmista moderneista lautapeleistä, joille kuitenkin on jo ehtynyt muodostua klassikon maine. Peliä on pelattu ympäri maailmaa vuodesta 2004 alkaen. Originaaliversio on laajentunut useisiin, hauskoihin eri versioihin ja lisäosiin, mutta simppeli perusidea — rakentaa junareittejä ja yhdistää kaupunkeja — on tallella.

Menolippu

Minkälainen peli on Menolippu?

Menolippu on Alan R. Moon nimisen henkilön luoma lautapeli, jonka Days of Wonder on julkaissut. Pelissä rakennellaan kartalle junalla kuljettavia reittejä, perustuen kullekin pelaajalle jaettuihin matkalippuihin. Menolippua voidaan pelata 2-5 henkilön porukassa.

Menolippu säännöt

Menolipussa ei ole kovinkaan monimutkaiset säännöt. Perusperiaatteet pysyvät aikana samoina kaikissa versioissa. Alussa jokainen pelaaja saa matkalippuja, jotka esittävät reittejä kohteesta A kohteeseen B. Pelaajien tehtävänä on valita näistä lipuista muutama, joiden toteuttamiseen he pyrkivät pelin aikana. Jokaisella reitillä on oma pistearvonsa (4-21 pistettä), ja pelin päättyessä onnistuneista reiteistä saa lipun osoittaman pistemäärän, kun taas kesken jääneistä reiteistä tulee miinuspisteitä.

Miten Menolippua pelataan?

Menolipun kaikissa versioissa tavoitteena on yhdistää pelin alussa ja sen aikana saadut ”tikettikaupungit” toisiinsa omilla junareiteillä. Valmiiksi saadut reitit tuottavat siis pelin lopussa pisteitä, kun taas keskeneräisistä reiteistä joutuu kärsimään miinuspisteiden muodossa. Koska tikettikortit pysyvät piilossa muihin pelaajiin nähden pelin loppuun saakka, ovat muiden pelaajien todelliset suunnitelmat arvoituksia, kun heidän junaketjunsa alkavat muodostua laudalle.

 

taustakuva
Menolippu

Suunnittelua ja priorisointia lottohengessä

Tässä pelissä ei voi tietää, miten käy. Koko peli on siinä mielessä aikamoista arpapeliä loton hengessä. Jos aloittaa junareitin rakentamisen liian aikaisin, muut pelaajat saattavat nähdä strategiasi, mutta liian pitkä odottelu taas voi johtaa siihen, että menetät olennaisia yhteyksiä. Vaikka useimmat reitit voi kiertää pidemmän kautta, tämäkin vaihtoehto on rajoitettu, ja aika saattaa loppua kesken.

Menolippujen nostaminen tuo peliin ripauksen onnenpeliä. Alussa voi huomata, että saadut reitit eivät ole lähelläkään toisiaan, mikä antaa enemmän liikkumavaraa. Toisaalta taas pelaaja, joka on pahasti tappiolla, saattaa viimeisillä vuoroillaan onnekkaasti nostaa menolippuja, jotka osuvat juuri hänen jo rakentamalleen reitille, kääntäen pelin suunnan.

Pelin tavoite ja eteneminen

Pelissä sijoitetaan muovisia junavaunuja kartan reiteille. Kortit ovat pelin ydin, ja niitä on kahta eri tyyppiä. Eriväriset vaunukortit käytetään reittien rakentamiseen, ja kartalla olevat värit vastaavat korttien värejä. Reitin pituus määrää, kuinka monta samanväristä korttia tarvitaan sen rakentamiseen. Pidemmät reitit ovat haastavampia, mutta ne tuovat myös enemmän pisteitä.

Matkaliput ovat toinen pisteiden lähde. Jokaisessa lipussa mainitaan kaksi kaupunkia ja niiden välinen pistearvo. Jos pelaaja onnistuu yhdistämään kaupungit yhtenäisellä reitillä, hän saa lopussa lipun pisteet. Lippuja jaetaan pelin alussa muutama, ja niitä voi kerätä lisää pelin aikana. Haasteena on, että jos reitti jää kesken, pelaaja menettää pisteitä sen verran, mitä olisi onnistuneesta reitistä saanut.

Pelin historia

Vuosi 2004 oli se vuosi, jolloin ensimmäinen Ticket to Ride saatiin pelattavaksi. Melkein saman tien se hurmasi lautapeliharrastajat eri puolella maailmaa ja voitti kaikki merkittävimmät pelipalkinnot. Pelkästään alkuperäistä Menolippua on myyty yli miljoona kappaletta. Hittipelin menestyksen myötä siitä kehittyi kokonainen pelisarja, johon kuuluu tänä päivänä aika monta erillistä peliä ja lisäosakarttaa.

Miten voitan Menolipussa?

Menolipun päättyessä pelaajat lisäävät rakennettujen reittien pisteisiin valmiiksi saatettujen tikettien tuomat pisteet ja vähentävät niistä kesken jääneiden tikettien aiheuttamat miinukset. Pelaaja, joka on onnistunut rakentamaan pisimmän yhtenäisen reittiketjun, saa lisäksi 10 lisäpistettä. Suurimman kokonaispistemäärän kerännyt pelaaja voittaa pelin.

Strategiat ja vinkit pelaamiseen

Matkalippuja tekee usein mieli kerätä mahdollisimman paljon, sillä ne ovat avain voittoon. Liiallinen lippujen haaliminen voi kuitenkin kostautua, jos kaikki reitit eivät onnistu, etenkin jos joku nappaa juuri sen tärkeimmän reitin nenän edestä. Aika on arvokasta, sillä peli voi päättyä yllättävän nopeasti jonkun onnistuessa täyttämään vaununsa. Siksi ei kannata tuhlata montaa vuoroa esimerkiksi vaikean reitin rakentamiseen, koska jokainen vuoro vie lähemmäs pelin loppua.

Pelin variaatiot

Menolipun eri variaatiot ja lisäosat pitävät sisällään uusia karttoja, sääntömuutoksia ja haasteita. Ticket to Ride: Europe on esimerkiksi Eurooppaan sijoittuva versio, jossa on mukana alkuperäiseen verrattuna ihan uusia elementtejä, kuten tunneleita ja lauttoja.

Ticket to Ride: Nordic Countries taas sijoittuu tietysti Pohjoismaihin. Se on suunniteltu erityisesti 2-3 pelaajalle. Reitit kulkevat Norjan, Ruotsin, Suomen ja Tanskan läpi, ja pelissä on luonnollisesti mukana myös talvisia elementtejä.

Ticket to Ride: Japan & Italy on hauska kaksipuolinen lisäosa, joka sisältää kaksi erilaista karttaa. Japanin kartta tuo peliin Shinkansen-suurnopeusjunat, kun taas Italian kartta keskittyy maan eri alueiden yhdistämiseen.

Ticket to Ride: Märklin on saksalainen versio. Se on nimetty tunnetun junavalmistajan mukaan, ja se sisältää erityisiä matkustajakortteja. Pelin erikoisuus ovatkin matkustajat, joita pelaajat voivat liikuttaa reiteillään kerätäkseen lisäpisteitä.

Ticket to Ride Map Collection taas on hauska lisäosien sarja, joka tarjoaa uusia karttoja eri puolilta maailmaa. Junaharrastajilta ja lautapelien ystäviltä eivät siis pääse vaihtoehdot loppumaan.

Menolippu pelikoneilla

Menolipun digitaaliset versiot ovat saatavilla useille pelikoneille. Ne vievätkin sitten lautapelin perusidean ihan uudelle levelille. Näitä digiversioita löytyy useilta eri alustoilta. Menolippu on saatavilla myös mobiilialustoille, kuten iOSille ja Androidille. Joitakin versioita on saatavilla myös PlayStation- ja Xbox-konsoleille. Näissä versioissa voi sitten pelata yksin tekoälyä vastaan tai sitten vähän sosiaalisemmin: verkossa muiden pelaajien kanssa.

taustakuva
Carcassonne

Yhteenveto Menolipusta

Menolippu-pelin monimuotoisuus eri versioineen, lisäosineen ja digivaihtoehtoineen tarjoaa hienot mahdollisuudet pelaamiseen eri tavoin. Näistä luulisi löytyvän jokaiselle jotain.