Pyramidipasianssi

Pyramidipasianssi

Pyramidipasianssi on mielenkiintoinen yksin pelattava peli, josta löytyy sopivan paljon haastetta. Pelissä tulee laskea korttien yhteenlaskettuja summia, joten se kehittää myös päässälaskutaitoa. Siitä syystä peliä ei ehkä jaksakaan pelata väsyneenä, mutta jos kaipaat haastetta, on tässä kokeilemisen arvoinen peli.

Millainen on pyramidi pasianssi?

Pyramidi pasianssi on nimensä mukaisesti pyramidin muotoinen. Pelikortit on aseteltu pöydälle pyramidin muotoon niin, että alareunassa on seitsemän korttia ja korttien määrä vähenee yhdellä jokaista riviä kohden. Ylimmäisenä on vain yksi kortti. Kaikki kortit ovat kuvapuoli ylöspäin, jotta näet, mitä kortteja toisten korttien alta paljastuu.

Lisäksi pyramidin vieressä on kolme tyhjää korttipaikkaa, joihin voit ottaa tilapäisiä kortteja avuksesi loppupakasta.

Miten pyramidipasianssia pelataan?

Pyramidi pasianssin pelaaminen on helppoa. Sinun tulee tyhjentää pyramidissa olevat kortit pelipöydältä sekä poistopakka. Se onnistuu niin, että saat nostaa vapaana olevia kortteja, eli päällimmäisiä kortteja pöydältä, jos löydät kaksi korttia, joiden yhteenlaskettu summa on 13. Lisäksi pelissä on mahdollista kerätä pisteitä olemalla mahdollisimman nopea.

taustakuva
Pyramidipasianssi

Pyramidipasianssi säännöt

Pelissä tavoitteena on tyhjentää pelipöytä mahdollisimman nopeasti muodostamalla pareja, joiden yhteenlaskettu summa on 13. Kuningas ei tarvitse paria, sillä sen arvo yksinään on 13. Parin voi muodostaa vain vapaista korteista, eli niistä korteista, joiden päällä ei ole toista korttia. Lisäksi pareja voi muodostaa pöydän viereen laitettujen kolmen ylimääräisen kortin avulla. Jos pareja ei voi muodostaa, voi ottaa uudet kolme korttia loppupakasta avuksi.

Pelin alkuperästä lyhyesti

Kukaan ei tiedä tarkalleen, milloin pyramidi pasianssi sai alkunsa. Joidenkin huhujen mukaan olisi mahdollista, että jopa itse Napoleon olisi rakentanut pelikorteista pyramideja ollessaan St. Helenen saarilla. Hän nimittäin vietti aikansa pasianssipelejä pelaten vuonna 1816.

Ensimmäisen kerran pyramidi pasianssi tuli tietokoneille vuonna 1990, kun se liitettiin osaksi Microsoftin Entertainment Packia. Silloin tosin peli kulki nimellä Tut’s Tomb.

Korttien jako

Peli alkaa aina korttien jaolla pöytään pyramidin muotoon. Jos peliä pelaa tietokoneella tai muulla laitteella, laite järjestää kortit automaattisesti. Jos pelaat aidolla korttipakalla, poista siitä ensin jokerit. Tämän jälkeen kortit jaetaan kuvapuoli ylöspäin pöydälle niin, että ensimmäiselle riville tulee yksi kortti, seuraavalle riville kaksi korttia ja jako jatkuu niin kauan, kunnes viimeisellä rivillä on seitsemän korttia. Loppu pakka laitetaan pyramidin viereen.

Pelin tavoite ja kulku

Pelin tavoitteena on saada pelipöytä ja poistopakka tyhjäksi pareja muodostamalla mahdollisimman nopeasti, jotta onnistuu keräämään itselleen mahdollisimman paljon pisteitä. Yksinkertaistettuna peli toimii seuraavalla tavalla:

  1. Klikkaa peli käyntiin tai jaa kortit pöydälle pyramidin muotoon.

  2. Muodosta pareja, joiden yhteenlaskettu summa on 13. Parit siirretään pois pelistä ja korttien alta vapautuu uusia kortteja käyttöön.

  3. Jos mikään kortti ei käy, jaa kolme korttia pyramidin viereen vapaille paikoille.

  4. Muodosta pareja sivussa olevien korttien ja pyramidissa olevien korttien avulla. Voit vapaasti yhdistellä niitä.

  5. Yritä olla nopea ja kerätä mahdollisimman paljon pisteitä. Pisteitä ei tarvitse laskea, mikäli pelaat perinteisellä korttipakalla nettipelin sijaan.

Miten läpäisen pyramidipasianssin?

Pyramidi pasianssi on mahdollista läpäistä tyhjentämällä pelipöydältä kaikki pyramidissa olevat kortit sekä poistopakan kortit. Tätä varten sinun tulee käyttää älyä ja miettiä mahdollisesti jo tulevia siirtoja ennen seuraavan parin muodostamista. Näin voit saada mahdollisimman paljon kortteja pois pelipöydältä.

Vinkkejä pelaamiseen

Pyramidi pasianssi on helppo peli, mutta se vaatii jonkin verran älyä. Seuraavien vinkkien avulla voit voittaa pelin tavallista helpommin tai kerätä enemmän pisteitä.

  • Ennen kuin teet ensimmäisen siirtosi, mieti jo muutama tuleva siirto, jotta säästät aikaa ja pisteitä.

  • Katso, millaiseen asetelmaan kortit on asetettu pelin alussa. Jos esimerkiksi ässä on aivan pyramidin huipulla ja kahdentoista arvoiset kortit sen juurella, ei peli välttämättä mene läpi.

  • Pelaa kuninkaat alta pois, mutta tarkkaile bonuspisteidesi määrää ja pyri käyttämään ne silloin kun sinulla on mahdollisuus saada niiden avulla mahdollisimman paljon pisteitä.

  • Pyri aina ensin pääsemään eroon pyramidissa olevista korteista loppupakan korttien sijaan. Jos poistopakan korteissa on kaksi pelattavaa korttia, kannattaa tarkistaa vielä uudestaan, ettei niitä voi yhdistää pyramidissa oleviin kortteihin.

taustakuva
Pyramidipasianssi

Onko pyramidipasianssissa pisteenlaskua?

Pelistä löytyy myös pisteytys, joka toimii seuraavalla tavalla:

  • Aivan alussa sinulla on 100 bonuspistettä.

  • Joka kolmas sekunti yksi pisteistä lähtee pois.

  • Jokainen pyramidista kerätty kortti tuo viisi pistettä, mutta kuningas tuo kymmenen pistettä.

  • Jokainen pelipöydän vasemmalta puolelta kerätyistä korteista tuo kaksi pistettä, mutta kuningas viisi.

  • Jokainen muodostettu pari kerrotaan vielä jäljellä olevilla bonuspisteillä. Poistettu kuningas kerrotaan 2x jäljellä olevilla bonuspisteillä. Jos saat vasemmalla puolella olevat korttipaikat tyhjiksi, kerroin nousee 50:een.

  • Maksimipistemäärä on 16 000 pistettä.

Mitä nopeammin onnistut tyhjentämään pelipöydän, sitä enemmän saat pisteitä kasattua.

Pelin eri muunnelmat

Koska pyramidi pasianssi on erittäin suosittu peli, on siitä kehitetty monia variaatioita. Suosituimmat pelin variaatiot ovat seuraavat:

  • Rento pyramidi: Vain pyramidin kortit on poistettava, eikä poistopakan kortteja tarvitse saada käytettyä loppuun.

  • Tut’s Tomb: Nostopakasta jaetaan kolme korttia kerrallaan niin kauan, kunnes pareja ei voi enää muodostaa. Patakuningas on ensimmäinen laskettava, sillä se edustaa kuningas Tutankhamonia, joka on pyramidin huipulla.

  • Apophis: Pelissä käytetään kolmea poistopakkaa yhden sijaan.

  • Kolmio: Pyramidi on asetettu toisin päin kolmion muotoon.

Kenelle pyramidipasianssi sopii?

Pyramidi pasianssi sopii kaikenikäisille pelaajille, jotka osaavat laskea päässä helppoja yhteenlaskuja. Pelissä ei nimittäin pärjää ilman laskutaitoa. Jos etsit jännittävää ja haastavaa peliä, kannattaa ehdottomasti pelata tätä.

Pelin päättyminen

Pyramidi pasianssi päättyy siihen, että kaikki kortit on saatu yhdistettyä pareiksi sekä poistopakasta että pyramidista. Joissakin pelin versioissa koko poistopakkaa ei tarvitse kuitenkaan käyttää, vaan riittää jos pyramidi on tyhjennetty.

Yhteenveto

Pyramidi pasianssi tarjoaa pelaajille riittävästi haastetta. Se soveltuu kaikenikäisille pelaajille, jotka haluavat hioa päässälaskutaitojaan samalla viihtyen jännittävän pelin parissa. Jos haluat pelata jännittävää yksinpeliä ja haastaa itsesi, on aika koota pyramidi kasaan ja haastaa itseäsi pyramidi pasianssissa!