Shanghai korttipeli

Shanghai korttipeli

Kaikkiaan seitsemästä kierroksesta koostuva Shanghai korttipeli ei ole välttämättä se korttipeli, jolla aloittaa kortinpeluuharrastus. Sen säännöt ovat nimittäin aika vaikeat ja monimutkaiset. Parhaimmillaan Shanghai tarjoilee äärimmäisen hauskaa ja taktista pelaamista, eikä tylsistä hetkistä ole tietoakaan. Kunhan jaksaa opetella säännöt, peli tarjoaa viihdettä loppuelämän ajaksi.

Miten pelata shanghai korttipeliä?

Shangain pointti on päästä eroon kädessään olevista korteista. Se tapahtuu asettamalla tietyt korttiyhdistelmät pöydälle tai lyömällä kortteja avopakkaan. Kun kierros loppuu, jäljelle jääneistä korteista saa pisteitä. Näin ollen pelin lopussa voittaa se onnekas, jonka pistesaldo on lähimpänä nollaa eli siis muihin verrattuna kaikista pienin.

Shanghai korttipeli säännöt

Tämä monimutkainen korttipeli on pääosin strategiapeli. Sitä voi kyllä pelailla jo vähäisellä tutustumisella sääntöihin, mutta voittaakseen säännöt on hyvä hallita täydellisesti. Mitä enemmän pelaa ja omaksuu sääntöjä, sitä paremmaksi muuttuu oma päätöksentekokyky pelin eri vaiheissa.

taustakuva
Shanghai korttipeli

Korttien jako

Aluksi sekoitetaan kaksi korttipakkaa, eli yhteensä 104 korttia, ja jaetaan sitten kaikille pelaajille 12 korttia. Yksi pelaajista saa 13 korttia ja toimii siten pelin aloittavana “etupelaajana”. Etupelaajan tehtävänä on aloittaa avopakka haluamallaan kädessään olevalla kortilla.

Pelin tavoite ja kulku

Vähiten pisteitä on se, mitä Shangaissa tavoitellaan.

Ensimmäinen pelaaja asettaa yhden kortin kuvapuoli ylöspäin pöydälle, mikä muodostaa avopakan pohjakortin. Seuraava pelaaja voi valita, ottaako avopakan päällimmäisen kortin. Jos hän ei halua sitä, kuka tahansa toinen pelaaja voi huutaa ”Shanghai” ja ottaa kortin itselleen. Huudon yhteydessä huudon tehnyt pelaaja joutuu myös nostamaan yhden kortin umpipakasta rangaistukseksi, eikä hän saa pöytää yhtään korttia tällä kierroksella.

Kun huuto on tehty, peli jatkuu pelaajasta, jonka vuoro olisi seuraavaksi ollut ensimmäisen varsinaisen pelaajan jälkeen. Tämä pelaaja joutuu ottamaan kortin umpipakasta. Jos hän ei halua ottaa tätä korttia, ja samalla kukaan ei tee huutoa, hän joutuu nostamaan kortin.

Kun sinulla on valmiita korttiryhmiä, voit asettaa ne pöydälle omalla vuorollasi. On tärkeää huomata, että jos sinulla on useampia ryhmiä samalla kierroksella, kaikkien ryhmien on oltava valmiina ennen kuin voit pöytäyttää ne.

Pisteiden laskenta

Pöydätyistä korteista ei lasketa pisteitä ollenkaan, vaan vain niistä korteista, jotka jäävät käteen kierroksen loppuessa.

Pisteitä tulee seuraavasti:

  • Mustat kakkoset: 20 pistettä

  • Ässä: 15 pistettä

  • K, Q, J, 10: 10 pistettä 

  • 9-3 sekä punaiset kakkoset: 5 pistettä

Joskus pisteidenlaskussa on hieman eri systeemejä. Ennen pelin aloittamista on hyvä sopia, miten pistelasku tehdään, jotta jokainen voisi rauhassa ‘sumplia’ korttiensa kanssa.

Kierrokset 1-6

Pelissä on yhteensä seitsemän kierrosta, joilla jokaisella on oma tavoitteensa. Ensimmäisellä 6 kierroksella tavoitteet ovat seuraavat:

  • Ensimmäisellä kierroksella tavoitteena on kerätä kahdet samanlaiset kolmoset, kuten esimerkiksi 444 tai 999.

  • Toisella kierroksella tavoitteena on kerätä sekä kolmoset että värisuora.

  • Kolmannella kierroksella tavoitteena on kerätä kaksi erillistä värisuoraa.

  • Neljännellä kierroksella tavoitteena on kerätä kolmet samanlaiset kolmoset.

  • Viidennellä kierroksella tavoitteena on kerätä kahdet samanlaiset kolmoset sekä värisuora.

  • Kuudennella kierroksella tavoitteena on kerätä kolmoset sekä kaksi erillistä värisuoraa.

Kierros 7 (Viimeinen kierros)

Seitsemännellä eli viimeisellä kierroksella on Shangaissa tavoitteena kerätä yhteensä kolme erillistä värisuoraa. Kierrosten tavoitteet siis vaikeutuvat kohti loppua.

Erikoistilanteet

Umpipakan loppuminen voi joskus yllättää. Tässä tilanteessa pois laitetut kortit sekoitetaan huolellisesti, ja niistä muodostetaan uusi umpipakka. Tässä vaiheessa on tärkeää muistaa, että umpipakasta nostettua korttia ei voi omalla vuorollaan laittaa pois, vaan sen sijaan on poistettava jokin muu käsikortti.

Joskus voi myös käydä niin, että ovat loppuneet sekä umpipakka että pois laitettujen korttien pinot. Tässä tilanteessa jokainen pelaaja vuorollaan laittaa yhden kortin pois. Edelleen on mahdollista huutaa Shanghai kyseisestä kortista, mutta tällöin ei tarvitse nostaa sakkokorttia.

taustakuva
Shanghai korttipeli

Vinkkejä shanghain pelaamiseen

Säännöt mahdollistavat sen, että omalla vuorollaan voi vaihtaa pöydätystä ryhmästä villin kortin eli mustan kakkosen johonkin omassa kädessään olevaan korttiin, joka sopii vastustajan villin kortin tilalle. Jos esimerkiksi vastustaja on pöydännyt kolmoset, jossa on kaksi viitosta ja ristikakkonen, voit vaihtaa omassa kädessäsi olevan viitosen ristikakkoseen. Villi kortti on kuitenkin pöydättävä välittömästi joko omiin tai vastustajan pöytäyksiin, eikä sitä saa pitää kädessä.

Kenelle shanghai korttipeli sopii?

Shanghai-korttipeli on monipuolinen valinta. Jos haluaa pelata pitkäkestoista ja haastavaa korttipeliä, jossa on runsaasti mahdollisuuksia strategioihin ja taktikointiin, tässä pelissä niitä on.

Shanghai korttipeli on parhaimmillaan silloin, kun pelissä on mukana 3-6 pelaajan porukka. Jos pitää siis keksiä mielenkiintoista tekemistä sen kokoiselle porukalle, Shangai on hyvä valinta.

Yhteenveto

Shangaissa on lukemattomia taktikointimahdollisuuksia. Sen kanssa on mahdoton pitkästyä. Se sopii siis erittäin hyvin seurapeliksi, jos koossa on porukka, joka ei pelkää haasteita ja loppua kohden vaikeutuvaa peliä. Mitä lähempänä ollaan loppua, sitä tarkempana pitää tässä pelissä olla. Peli muuttuu koko ajan vaikeammaksi, joten mielenkiinto säilyy loppuun asti.