© 2024 säännöt.fi
Tikki on lajityppinä tunnettu niin Suomessa kuin muuallakin. Itse asiassa osa maailman ensimmäisistä korttipeleistä (erityisesti Euroopassa) oli nimenomaan tikkipelejä. Mikä sitten on tikki? Yksinkertaisesti sanottuna ”tikki”, josta koko pelimuoto on saanut nimensä, tarkoittaa pelikierroksen voittoa. Pelissä pyritään siis keräämään mahdollisimman monta tikkiä. Peliversioita on olemassa lukuisia.
Tikki on tyypillinen korttipeli, jossa yhdistyvät onni (saadut kortit) ja taito (milloin lyödä mitäkin maata). Peli sopii hyvin monen ikäisille ja on helppo oppia, mutta siinä on silti tarpeeksi haastetta kilpailullisempaankin pelaamiseen. Tikki on hauska ajanviete ja hyvä sosiaalinen peli; se on mukavaa vaihtelua vaikkapa ristiseiskalle.
Tikkipelien kategoria on laaja. Ne voi jaotella perustikkeihin ja pistetikkeihin, ja vielä moniin muihin alaryhmiin. Silloin kun pelataan ihan perustikkiä, ei korteilla ole erityisarvoa. Ideana on vain voittaa mahdollisimman monta tikkiä. Tikkipeliä voi pelata myös käänteisellä tavalla. Silloin ideana onkin vältellä tikkejä kaikin keinoin viimeiseen asti. Tai sitten voidaan pelata niin, että on voitettava vain viimeinen tikki.
Aluksi sovitaan, montako tikkiä pelataan. Sitten jaetaan viisi korttia, ja loput kortit jäävät nostopakaksi. Kaikki tarkistavat korttinsa, ja jos ei ole yhtään korttia, jonka arvo on yli 10, saadaan nostaa uudet kortit.
Ensimmäinen määrää kierroksen maan asettamalla pöytään kortin. Muut seuraavat maata koko kierroksen ajan. Tarkoituksena on pelata suuremman arvoinen kortti. Kierros jatkuu, kunnes pelaajien käsistä on pelattu suurin kortti määrättyä maata, ja tämän kortin pelannut voittaa tikin.
Tässäkin sovitaan alussa tikkien määrä, jaetaan viisi korttia ja jätetään loput kortit nostopakaksi. Ensimmäinen pyytää haluamaansa maata laittamalla pöytään minkä tahansa kortin. Tämän jälkeen jokainen lisää yhden kortin pöytään, joka voi olla samaa tai eri maata. Pelaaja, joka asettaa suurimman pyydettyä maata olevan kortin, saa aloittaa seuraavan kierroksen ja määrätä uuden maan.
Aika moni meistä sisäistää uuden pelin säännöt parhaiten pelaamalla peliä. Kannattaa aloitella yksinkertaisista perustikkipeleistä ja lisätä mukaan vähitellen monimutkaisempia sääntöjä. Kavereista, joille tikki on jo tuttu, on paljon hyötyä pelin opettelussa.
Pelissä kerätään tikkejä seuraavanlaisesti:
Jokaiselle pelaajalle jaetaan 5 korttia.
Aloittava pelaaja pyytää tiettyä maata (esim. herttaa) ja lyö pöytään kortin siitä maasta.
Muiden pelaajien on vastattava samalla maalla, mutta lyötävä korkeampi kortti.
Kierroksen voittaa pelaaja, joka lyö pöytään korkeimman kortin pyydetystä maasta.
Voittaja saa yhden tikin ja saa aloittaa seuraavan kierroksen pyytämällä haluamaansa maata.
Peli jatkuu, kunnes kaikilta pelaajilta on saatu suurin kortti pyydetystä maasta.
Viimeisen tikin voittanut pelaaja aloittaa seuraavan kierroksen.
Pelin voittaa pelaaja, joka kerää eniten tikkejä (yleensä 3 voittoa).
Perustikkipelissä on hyödyllistä pelata yksittäiset ja pieniarvoiset kortit pois mahdollisimman aikaisin, sillä ne voivat haitata loppupeliä. Jos tiettyä maata on pelattu vain vähän, kannattaa säilyttää sen maan korkeampia kortteja loppuvaiheisiin. Jos pelaajalla on runsaasti kortteja yhdestä maasta, voi hän yrittää pelata niitä pois muilta pelaajilta asettamalla omia korttejaan suurimmasta alkaen. Näin lopussa voi voittaa tikin vaikka kyseisen maan kakkosella.
Tikki-korttipeli sopii vähintään kahdelle pelaajalle, mutta sitä voi pelata useammallakin pelaajalla. Kaikista hauskinta se on ehkä kuitenkin kaksistaan, sillä silloin pelaaminen on haastavampaa.
Tikkiä on myös mahdollista pelata netissä. Netissä on kätevä harjoitella tikin pelaamista niin, että on sitten valmiimpi kohtaamaan fyysiset vastustajat kasvokkain. Netissä et voi tietää vastustajien kortteja, joten tilanne muuttuu uudeksi kierros kierrokselta. Moni pelaa netissä rohkeasti korkeimmat kortit edellä, kun taas toiset yrittävät säästellä korttejaan.
Peli päättyy, kun kierroksia on pelattu sovittu määrä. Se, joka on voittanut eniten kierroksia eli tikkejä, on pelin voittaja.
Tikki on hauska peli, ja sitä pelataan Suomessa paljon. Niin paljon, että sanontaa ”viimeinen tikki” käytetään, kun puhutaan jostain ihan muusta kuin tikkikorttipelistä. Kun jokin ongelma tai haaste on jatkunut pitkään ja tapahtuu jotain, mikä tekee tilanteesta sietämättömän, voidaan sanoa, että ”se oli viimeinen tikki”.