© 2024 säännöt.fi
Jääkiekko ja jalkapallo ovat kiinnostaneet pitkään, sillä usein menestys tuo kiinnostusta myös urheilulajeihin. Jääkiekossa suomalaisia on pelannut jo pitkään esimerkiksi NHL:ssä ja jalkapallokin on saanut muutamia huippupelaajia maailmalle. Näitä ulkomaisia joukkueita seurataan ja monet suomalaiset ovatkin niistä aidosti kiinnostuneita.
Yleisurheilu nousee hyvin suoritusten ansiosta toisinaan todella korkealle ja se lisää kiinnostusta huomattavasti. Vaikka huippu-urheilijoidemme kärki on varsin kapea, ovat suomalaiset urheilijat onnistuneet näyttämään taitonsa vuoden 2022 puolella, joten siitä johtuen vuosi 2023 on odotuksia täynnä.
Urheilulajit, joissa menestystä on tullut vuosien varrella usein, kiinnostavat suomalaisia eniten. Yksi näistä lajeista on hiihto ja vaikka vuoden 2023 MM-kilpailut toivat pettymyksiä, suomalaisia hiihtäjiä ei hevin unohdeta vaan heiltä silti toivotaan lisää menestystä.
Jääkiekko on saanut uutta nostetta, sillä Suomi on onnistunut voittamaan tärkeitä kilpailuita kuten olympialaisten jääkiekon ja maailmanmestaruus on tullut maahamme jo peräti neljästi.
Jääkiekkoa on pelinä helppo ymmärtää ja säännötkään eivät ole liian vaikeat. Kaksi joukkuetta pelaa vastakkain ja näistä kahdesta voittaja on se, joka saa enemmän maaleja aikaan. Tosin peli voi päättyä myös tasapeliin.
Virheistä seuraa pelaajalle jäähy, joka useimmiten on kaksi minuuttia. Se voi myös olla pidempi. Urheilulajit, joissa tulee paitsio, on jääkiekko yksi sellainen. Tuomarin tehtävä pelissä on pitää huolta, että peli etenee turvallisesti sekä siitä, että sääntöjä noudatetaan tarkasti
Tuomarilla onkin periaatteessa valtaa runsaasti, mutta joukkuepelien urheilulajit vaativat sen, ratkaisut ovat kuitenkin tehtävä sääntöjen mukaisesti. Tuomari ei voi tuomita peliä vapaasti sääntöjä noudattamatta.
Yleisurheilussa urheilulajit ovat hyvin erilaisia keskenään, mutta kaikissa niissä kuitenkin voittaja on se urheilija, joka tekee parhaimman tuloksen. Juoksuissa voittaja on aina se, joka ylittää ensimmäisenä maaliviivan, hypyissä pitää päästä mahdollisimman pitkälle tai korkealle sekä heitoissa välineen on lennettävä muita pidemmälle.
Urheilulajit määrittelevät tarkemmin myös erilaiset virheet ja niiden seuraukset. Heittolajeissa ei saa tulla yliastumisia eikä juoksulajeissa saa ottaa niin sanottua varaslähtöä. Lyhyillä juoksumatkoilla ei saa ajautua toisen juoksijan radalle ja pitkillä matkoilla puolestaan kaikenlainen töniminen on kielletty. Korkeus- ja seiväshyppy ei sinällään sisällä virheitä, mutta kilpailijan on päästävä rima yli, sillä pudonnut rima ei tuo tulosta.
Hiihdon säännöt ovat mielenkiintoinen kokoelma, sillä hiihdon sisäiset urheilulajit ovat keskenään varsin erilaisia. Perinteinen hiihtotapa ei salli lainkaan luistelupotkuja ja vapaa hiihtotapa puolestaan sallii kaikki etenemistavat.
Hiihdon säännöt ovat erilaiset riippuen siitä, mistä lajista on kysymys. Väliaikalähdössä kilpailun voittaa nopein hiihtäjä, mutta ei välttämättä se urheilija, joka tulee ensimmäisenä maaliin.
Sprintissä on ensin karsinnat, josta on mahdollisuus päästä eteenpäin eriin. Finaalissa kilpailevat kaikkein parhaiten pärjänneet hiihtäjät. Tässä lajissa usein myös sattuu ja tapahtuu, sillä kilpailijat saattavat ottaa myös toisiinsa kontaktia. Se tosin ei ole sallittua. Yhteislähtökilpailussa kilpailijat lähtevät yhtä aikaa ja se, joka tulee maaliin ensimmäisenä, on luonnollisesti kilpailun voittaja.
Säännöt ovat varsin yksiselitteiset ja useimmiten kilpailut saadaankin läpi ilman ongelmia. Sprintissä tulee kaikkein eniten pientä kolarointia samoin kuin yhteislähdössä. Se harmittaa varsinkin kilpailijaa, joka kokee välineiden rikkoutumista.
Jalkapallon säännöt muuttuvat aina vuosittain. Vaikka muutokset eivät ole isoja, ne on silti otettava huomioon. Säännöissä määritellään tarkoin pelaajien varusteet, ottelun kesto, miten peli aloitetaan, paitsio, miten ottelu päätetään sekä mikä on pelissä kiellettyä. Ne myös määrittelevät tarkasti, milloin on annettava rangaistuspotku ja milloin joukkue voi saada vapaapotkun.
Jalkapallossa on myös ominaista kulmapotku, rajaheitto sekä maalipotku. Sääntöjä on siis huomattavan paljon verrattuna muihin urheilulajeihin, mutta niiden oppiminen sekä lajin seuraaminen on kuitenkin varsin mielekästä sekä vedonlyönnin kannata suhteellisen helppoa.
Vaikka säännöt ovat valtaosaltaan samat kansainvälisesti ja kansallisesti, tuo toisinaan kansallinen toimintaympäristö sekä olosuhteen siihen muutoksia. Ne on otettava huomioon myös säännöissä.
Pesäpallo on maamme kansallislaji ja sitä on pelattu maassamme jo reilut 100 vuotta. Mielenkiintoiseksi säännöt tekeekin se, että pelin koko perusidea on pysynyt samana jo vuosikausia. Totta kai sääntöjä on täsmennetty ja ne ottavat huomioon tämän päivän pelaamisen, mutta kaikesta huolimatta pesäpallo on edelleen sama laji kuin aikojen alussa.
Myös pesäpallon lajisäännöt tarkistetaan vuosittain ja niitä täsmennetään sekä niihin tehdään pieniä muutoksia.
Pesäpallon säännöissä määritellään tarkasti ottelun aika, välineet, lyöminen, eteneminen, syöttäminen sekä millaisia rangaistuksia pelissä voi saada. Pelissä pelataan kahta erilaista vuoroa ja ne ovat sisä- sekä ulkovuorot.
Sisävuorossa joukkue on lyöntivuorossa ja ulkovuorossa puolestaan pyritään ottamaan koppi vastustajan lyönneistä sekä polttamaan etenijä joko siirtyessään pesälle tai kotipesään. Säännöissä määritellään tarkasti, milloin sisäpelaaja on lyöjä ja milloin hänestä tulee etenijä sekä milloin hän on pesässä. Ne ovatkin pelin kannalta varsin ratkaisevia.
Miesten ja naisten keskuudessa urheilulajit eroavat vain vähän toisistaan. Miehet ovat kiinnostuneita vuoden 2023 tutkimuksen mukaan eniten jääkiekosta, Formula 1:stä, yleisurheilusta, hiihdosta sekä jalkapallosta.
Naisten vastaavia kiinnostuksen kohteita vuonna 2023 ovat yleisurheilu, hiihto, jääkiekko sekä taitoluistelu.
Useina vuosina ampumahiihto on ollut suomalaisten sekä miesten että naisten suosikkilaji. Sen korvasi vuonna 2023 Formula 1.
Mielenkiintoista on myös se, että mikäli katsotaan erikseen iältään 18-29 -vuotiaita, heitä eniten kiinnostavat urheilulajit ovat jääkiekko, jalkapallo sekä eSports. Oikeastaan e-urheilun nouseminen yhdeksi suosikiksi ei lainkaan yllätä vaan kyseinen ikäluokka on tottunut pelaamaan pienestä pitäen.
Veikkaaminen on myös monen urheilua seuraavan kansalaisen kiinnostuksen kohteena. Jos lajeja on seurannut pitkään, on vedonlyönti noussut kuin varkain pelkän seuraamisen rinnalle. Nettikasinot ja muut vedonlyöntitoimistot tarjoavat paljon erilaisia lajeja sekä eri lajeille myös monia tunnettuja liigoja. Niiden joukosta löytää äkkiä itselleen uusia liigoja tai lajeja, joita voi seurata aktiivisesti.
Vuosi vuodelta suomalaisten kiinnostus on kasvanut ja siihen on vaikuttanut myös se, että urheilua voi seurata tarkasti monilta ulkomaisilta tv-kanavilta. Se on tuonut myös harvinaisemmat lajit kotisohvalle ja urheilulajit tutuiksi.
Vuosia sitten oikeastaan ainoa mahdollisuus veikata oli Veikkauksen tarjonta, mutta nykyään ei tarvitse tyytyä yhteen tai edes kahteen vedonlyöntitoimistoon vaan voi vertailla kaikessa rauhassa niiden tarjontaa sekä myöskin kertoimia.
Voit olla varma, että kertoimien vertailusta on hyötyä, joten tilin tekeminen useampaan paikkaan on todella järkevää. Vaikka samat urheilulajit ovat jokaisessa paikassa saa lisää intoa siinä, että ei tarvitse tyytyä aina alimpiin mahdollisiin kertoimiin.