© 2025 säännöt.fi
Risk on klassinen strategialautapeli, joka julkaistiin ensimmäisen kerran Ranskassa vuonna 1957 nimellä ”La Conquête du Monde” (Maailman valloitus). Pelin kehitti elokuvaohjaaja Albert Lamorisse, mutta myöhemmin oikeudet osti Parker Brothers. Nykyään peliä valmistaa ja myy Hasbro.
Risk-pelissä pelaajat ottavat komentoonsa armeijat ja yrittävät valloittaa maailman. Pelilauta kuvaa maailmankarttaa, joka on jaettu 42 alueeseen kuudella mantereella. Pelaajien määrä vaihtelee kahdesta kuuteen, ja peli kestää tyypillisesti 1-3 tuntia.
Riskin suosio perustuu sen yksinkertaisiin perussääntöihin mutta syvään strategiseen pelimekaniikkaan. Peli yhdistää taktisen ajattelun, riskien arvioinnin ja hieman tuuria nopanheittojen muodossa. Vuosien varrella Riskistä on julkaistu lukuisia erikoisversioita, kuten Star Wars Risk, Game of Thrones Risk ja monia muita teemalautoja.
Riskin perussäännöt ovat yksinkertaiset, vaikka Risk lautapeli tarjoaakin strategista syvyyttä. Pelaajat valloittavat alueita siirtämällä joukkojaan ja hyökkäämällä vastustajien alueille. Hyökkäykset ratkaistaan nopanheitoilla, joissa puolustajalla on yleensä pieni etu. Pelaaja saa vuoronsa alussa uusia joukkoja alueidensa lukumäärän mukaan sekä lisäbonuksia kokonaisista mantereista. Pelaaja voi saada riskikortteja valloittamalla vähintään yhden alueen vuorollaan, ja korttikokoelmia voi vaihtaa lisäjoukkoihin. Pelin voittaa se, joka täyttää voittoehdon, joka on yleensä koko maailman valloittaminen tai tehtäväkortin mukaisen tavoitteen saavuttaminen.
Pelin tärkein sääntö on, että hyökkääjä voi käyttää enintään kolmea noppaa ja puolustaja enintään kahta. Noppatuloksia verrataan pareittain suurimmasta pienimpään, ja puolustaja voittaa tasatilanteessa. Tämä puolustajan etu tekee suurien alueiden valloittamisesta vaikeampaa ja tasapainottaa peliä.
Hyökkääminen tapahtuu valitsemalla oma alue, jossa on vähintään kaksi joukkoa, ja viereinen vastustajan alue. Hyökkääjän on aina jätettävä vähintään yksi joukko puolustamaan lähtöaluetta. Jos hyökkäys onnistuu ja vastustajan alue valloitetaan, hyökkääjän on siirrettävä vähintään yhtä monta joukkoa valloitetulle alueelle kuin hyökkäyksessä käytettiin noppia.
Pelissä on myös tärkeä joukkojen uudelleensijoitusvaihe. Vuoron lopussa pelaaja saa siirtää joukkoja yhdestä alueestaan toiseen, kunhan alueiden välillä on yhtenäinen reitti omia alueita. Tämä mahdollistaa strategisen joukkojen keskittämisen tai heikkojen alueiden vahvistamisen. Pelaaja voi siirtää niin monta joukkoa kuin haluaa, mutta lähtöalueelle on aina jätettävä vähintään yksi joukko.
Risk lautapeli aloitetaan jakamalla kaikki alueet pelaajien kesken. Tämä voidaan tehdä kahdella tavalla: joko satunnaisesti jakamalla aluekortit pelaajien kesken tai vuorotellen valitsemalla alueita pelilaudalta. Jokaiselle pelaajalle annetaan tietty määrä joukkoja pelaajamäärän mukaan. Esimerkiksi kolmen pelaajan pelissä jokainen saa 35 joukkoa, neljän pelaajan pelissä 30 joukkoa ja niin edelleen.
Pelin kulku jakautuu seuraaviin vaiheisiin:
Uusien joukkojen hankkiminen ja sijoittaminen omille alueille
Hyökkääminen vastustajien alueille
Joukkojen siirtäminen omien alueiden välillä
Riskikortin ottaminen (jos pelaaja valloitti vähintään yhden alueen)
Pelaajat pelaavat vuorotellen myötäpäivään, kunnes joku saavuttaa voittoehdon.
Kun alueet on jaettu, pelaajat sijoittavat vuorotellen omia joukkojaan hallitsemilleen alueille. Alkuvaiheessa jokaisella alueella pitää olla vähintään yksi joukko. Aloitusvaiheessa on tärkeää miettiä strategiaa, kuten vahvistaa mantereita, joista hallitsee suurinta osaa, puolustaa strategisia alueita, jotka yhdistävät mantereita, ja kerätä joukkoja rajoille, joista on tarkoitus hyökätä. Hyvä strategia on keskittää joukkoja muutamille alueille sen sijaan, että levittäisi ne tasaisesti kaikille hallitsemilleen alueille.
Ennen varsinaisen pelin alkua on hyvä varmistaa, että kaikki pelaajat ymmärtävät säännöt, riskikortit on sekoitettu ja asetettu pakan muodostamaan pöydälle, nopat ovat kaikkien ulottuvilla, jokainen pelaaja on sijoittanut kaikki aloitusjoukkonsa ja pelaajilla on selvä käsitys voittoehdoista. Jos pelataan tehtäväkorteilla, jokaiselle pelaajalle jaetaan yksi salainen tehtäväkortti, joka määrittää heidän henkilökohtaisen voittoehtonsa.
Jokaisen vuoron alussa pelaaja saa uusia joukkoja sijoitettavaksi laudalle. Joukkojen määrä lasketaan siten, että pelaaja saa yhden joukon jokaisesta kolmesta hallussaan olevasta alueesta (vähintään 3) sekä lisäjoukkoja kokonaisista mantereista. Pohjois-Amerikasta ja Euroopasta saa kummastakin 5 joukkoa, Aasiasta 7 joukkoa, Afrikasta 3 joukkoa sekä Australiasta ja Etelä-Amerikasta kummastakin 2 joukkoa. Lisäksi pelaaja voi saada joukkoja korttikokoelmista. Uudet joukot voi sijoittaa mille tahansa omalle alueelle, ja niiden avulla vahvistetaan puolustusta tai valmistaudutaan hyökkäyksiin.
Miten voittaa Risk lautapeli? Kannattaa keskittyä yhden mantereen hallintaan. Erityisesti Australia ja Etelä-Amerikka ovat hyviä aloittelijoille, koska niissä on vähemmän puolustettavia rajoja. Vältä joukkojen hajauttamista liian monelle alueelle ja keskitä hyökkäyksesi yhteen tai kahteen suuntaan sen sijaan, että hyökkäisit joka suunnalta. Muista, että puolustajalla on etu tasatilanteissa nopanheitoissa. Tarkkaile vastustajien vahvuuksia ja heikkouksia pelin aikana ja pyri saamaan kortteja, joita voit käyttää strategisesti oikealla hetkellä.
Luo puskurialueita tärkeiden alueiden ympärille ja käytä hyödyksesi maantieteellisiä etuja, kuten kapeita kohtia mantereilla. Voit tehdä sopimuksia muiden pelaajien kanssa, mutta ole varovainen luottamuksen suhteen, sillä vain yksi voi voittaa pelin. Muista myös, että paras strategia vaihtelee pelaajamäärän mukaan.
Risk lautapelissä on kahdenlaisia kortteja: aluekortteja ja tehtäväkortteja. Aluekortit (tai riskikortit) näyttävät yhden pelilaudan alueen ja sisältävät symbolin (tykin, ratsuväen tai jalkaväen). Pelaaja saa yhden kortin, jos hän on valloittanut vähintään yhden alueen vuorollaan. Kortteja voi vaihtaa lisäjoukkoihin: kolme samanlaista symbolia antaa 4 joukkoa ja kolme erilaista symbolia 6 joukkoa.
Sarjassa voi olla myös jokerikortti, joka korvaa minkä tahansa symbolin. Pelin edetessä korttisarjojen arvo kasvaa: toinen sarjan arvo on 6 joukkoa, kolmas 8, neljäs 10, viides 12 ja niin edelleen. Jos pelaajalla on kortti, joka vastaa hänen hallitsemaansa aluetta, hän saa kaksi ylimääräistä joukkoa tälle alueelle. Tehtäväkortit puolestaan määrittävät salaisen tavoitteen, jota pelaaja yrittää saavuttaa. Tehtävä voi olla esimerkiksi tietyn mantereen valloittaminen, toisen pelaajan tuhoaminen tai 18 alueen hallinta. Kaikissa versioissa ei ole saatavilla tehtäväkortteja.